Ηλεκτρικά πατίνια: "Όχι δαιμονοποίηση" αλλά... ενστάσεις για το θέμα της προσωρινής απαγόρευσης

Η σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκάλεσε σκεπτικισμό, ωστόσο πέρασε κατά πλειοψηφία

Η εισήγηση για την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των ηλεκτροκίνητων πατινιών, υπερψηφίστηκε μετά από εκτενή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής αστυνομίας κ. Μαρίνο Παττακό: "Δεν είμαστε κατά της λειτουργίας ή της δαιμονοποίησης των πατινιών. Είναι ένα έξυπνο και πράσινο μεταφορικό μέσο. Κανένα όμως μέσο δεν μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς τον ΚΟΚ".

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να ζητηθεί από την Πολιτεία "προσωρινή απαγόρευση μέχρι να υπάρξει το κατάλληλο ειδικό πλαίσιο λειτουργίας αυτού του μέσου για λόγους ασφαλείας".

"Ο Διοικητής της τροχαίας έχει εκφράσει την ανησυχία του. Η σοβαρότητα της κατάστασης και οι υψηλοί κίνδυνοι μας ωθούν να πάρουμε απόφαση ως Δημοτικό συμβούλιο" επεσήμανε - μεταξύ άλλων - ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

"Είναι ιερό χρέος να προστατεύσουμε τα παιδιά μας", συμπλήρωσε ο κ. Παττακός.

Η εισήγηση υπερψηφίστηκε από τους Συμβούλους της Δύναμης Πολιτών, της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες" και των παρατάξεων "Ηράκλειο για όλους" και "Ηράκλεια Πρωτοβουλία".

Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις Κουράκη, Κουκιαδάκη, Ε. Σχοιναρακη ενώ παρών η παράταξη Ινιωτάκη και η Λαϊκή Συσπείρωση

"Είμαστε ανοχύρωτοι ως κρατικές οντότητες. Θα πρέπει να δούμε τι υποδομές έχουμε", ανέφερε ο Πέτρος Ινιωτάκης, υπογραμμίζοντας ότι απόψε δεν μπορεί το Σώμα να πάρει απόφαση.

"Άμεσα να πάμε στο Δημοσκόπιο, να καλέσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συζητήσουμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Να πάμε σε μια εκτεταμένη συζήτηση, ημερίδα/διημερίδα", επεσήμανε ο κ. Ινιωτάκης.

Ο Μανώλης Βασιλάκης, από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία, τάχθηκε υπέρ της πρόταση Παττακού αναφέροντας: "Πρόκειται για μια σκαστη αυθαιρεσία. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να ορθωσουμε το ανάστημα μας. Ζήσαμε έως τον Αύγουστο του 2019 χωρίς τα πατίνια, δεν θα πάθουμε κάτι εάν περιμένουμε τέσσερις μήνες. Ψηφίζουμε την πρόταση του κ. Παττακου"

Νωρίτερα είχαν εκφραστεί αρκετές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της απόφασης αυτής.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος υπογράμμισε: "Το θέμα χρειάζεται σοβαρή επεξεργασία από τη νομική μας υπηρεσία. Η πρωτοβουλία είναι γενναία, αλλά χρειάζεται επεξεργασία. Κινδυνεύει η απόφαση μας να είναι ένα απλό ψήφισμα. Η απόφαση μας θα πρέπει να είναι δεσμευτική και να ρυθμίζει πράγματα".

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας "Δεν θεωρώ σαφές ότι μπορούμε να πάρουμε κανονιστικη απόφαση. Το Σώμα δεν μπορεί να αποφανθεί απόψε. Απόψε θα βγάλουμε μόνο ευχές προς... ναυτιλομενους". Στη συνέχεια ωστόσο απέσυρε την πρότασή του.

Στη συνέχεια ενστάσεις εξέφρασε και ο Νίκος Γιαλιτάκης από την παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5.” που υπογράμμισε: "Δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε τόσο απλοϊκά το θέμα. Δε μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να απαγορεύσει την κυκλοφορία ενός οχήματος. Υπάρχει μια επιχείρηση που δραστηριοποιειται τόσο καιρό, λειτουργεί ανεξέλεγκτα, καταλαμβάνει δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο και δεν έχει επιληφθεί η δημοτική αρχή. Από εκεί έπρεπε να ξεκινήσουμε. Όμως, πρέπει να έχουμε το βλέμμα μας στη νεα εποχή. Απευθύνω εκκληση προς όλες τις οικογένειες, να προστατέψουν τα παιδιά τους. Κι εμείς να κάνουμε καμπάνιες ενημέρωσης για να προλάβουμε τα ατυχήματα".

Από την παράταξη "Ενεργοί Πολίτες" ο Γιώργος Μανδαλακης τόνισε: "Κανένας δεν πάει κόντρα στη βιώσιμη κινητικότητα. Ομως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Ζητάμε μέχρι να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο, γιατί αυτή τη στιγμή είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα. Ο αστυνομικός διευθυντής πολύ έξυπνα πετάει το μπαλάκι σε εμάς"

"Μιλάμε για μια ευθύνη που το κράτος προσπαθεί να μεταβιβάσει στη δημοτική αρχή. Θα πρέπει να υπάρξει Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τα πατίνια. Την απόλυτη ευθύνη την έχει το αρμόδιο Υπουργείο", υπογράμμισε ο Δημήτρης Βρύσαλης της Λαϊκής Συσπείρωσης.

"Το πατίνι στο Ηράκλειο είναι μέσο ψυχαγωγίας και μόνο", ανέφερε από την παράταξη "Ηράκλειο για όλους" ο Χρήστος Κώνστας. Όπως είπε: "Η εισβολή των πατινιων στη ζωή μας απέδειξε την ανετοιμοτητα μας να προσαρμοστουμε στις νέες συνθήκες. Οφείλουμε να αντιδράσουμε για να προστατευσουμε τις ζωές μας, την λειτουργία της πόλης. Κινδυνεύει όμως να δαιμονοποιηθει κι αυτό το μέσο. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου. Το Δημοτικό συμβούλιο φυσικά και είναι αρμόδιο γιατί υπάρχει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης".

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Σχοιναράκη ανέφερε: "Αυτό το θέμα δεν θα ήταν καν θέμα συζήτησης εάν ήταν πραγματικά μια φιλική πόλη. Είναι θέμα υποδομών, μιας σύγχρονης πόλης. Έγινε ένας κακός προγραμματισμός τόσα χρόνια και δεν δόθηκε χώρος για την κυκλοφορία εναλλακτικών μέσων. Πρέπει να είμαστε ως Δημοτικο Συμβούλιο υπέρ της διασφάλισης της ασφάλειας των πολιτών".

"Για παράβαση καθήκοντος μπορεί να κατηγορηθεί η Δημοτική αστυνομία που δεν τα μαζεύει, κι όχι κάποιος δημοτικός σύμβουλος. Πρέπει να ορίσουμε πού θα απαγορευτεί η κυκλοφορία", τόνισε παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Κουκιαδάκης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ