"Όχι στις εξορύξεις, ούτε στην Κρήτη ούτε πουθενά"

Ενημερωτική εκδήλωση της παγκρήτιας δικτύωσης «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»

Ενημερωτική εκδήλωση της παγκρήτιας δικτύωσης «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Ηράκλειο.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων έδωσε το παρών και ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης.

Παίρνοντας τον λόγο ο δυο φορές ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης εξήγησε:"H θάλασσα μού έμαθε πάρα πολλά πράγματα. Να είμαι ελεύθερος, αυτοδύναμος, να σέβομαι το χώρο όπου αγωνιζόμουν. Εάν σέβεσαι τη θάλασσα σε αγκαλιάζει."

Και πρόσθεσε: "Το όνειρο μου ήταν τα παιδιά μου να δουν μια καλύτερη θάλασσα από εμένα. Η δύναμη που έχουμε εμείς οι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη για να αλλάξουμε πράγματα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που νομίζουμε. Μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή. Ο πλανήτης αναπνέει γύρω μας. Το αποτύπωμά μας είναι πολύ σημαντικότερο από αυτό που νομίζαμε. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση.

Θα πρέπει να δημιουργηθούν κύματα προβληματισμού, κύματα ευαισθητοποίησης και δράσης για να αλλάξουμε τον πλανήτη προς το καλύτερο.

Δεν μπορείς να σεβαστείς τον πλανήτη εάν δεν σέβεσαι τον διπλανό σου, αλλά και το αντίθετο.

Ήρθε η ώρα να βυθιστούμε στο πρόβλημα, να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για να κάνουμε το κύμα της αλλαγής που θα δημιουργήσει έναν ωκεανό από ευκαιρίες στα παιδιά μας".

O κ. Κακλαμανάκης πρόβαλε ένα προσωπικό του βίντεο από τα Φαλάσαρνα , στην νοτιοδυτική πλευρά της Κρήτης.

"Νομίζουν ότι είμαι στη Νέα Ζηλανδία όταν το δείχνω στο εξωτερικό. Αυτός ο τόπος έχει ευλογημένη ενέργεια! Η θάλασσα είναι ο μεγαλύτερος εξισορροπιστής ενέργειας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι θα σώσει κάποιος άλλος τον πλανήτη αντί για εμάς.",είπε και πρόσθεσε : "Tη θάλασσα όταν τη φοβάσαι σε διώχνει, όταν τη σέβεσαι σε αγκαλιάζει"

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο ηλεκτρολόγος Μηχανικός και μέλος κινηματικών πρωτοβουλιών για ζητήματα ενέργειας κ. Τάσος Κεφαλάς τονίζοντας πως
"οι εξορύξεις είναι ένας σχεδιασμός που άπτεται πολλών ζητημάτων εκτός του περιβάλλοντος.".

"Οι εξορύξεις θα φέρουν τα πάνω κάτω και πολύ φοβάμαι ότι θα αναστατώσει τις ζωές των περιοχών που έχουν στοχοποιηθει - η Κρήτη είναι μία από τις περιοχές που έχουν μπει στο στόχαστρο", κατέληξε ο ίδιος.

Στη συνέχεια ομιλία πραγματοποίησε ο Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Γεωλόγος και Ωκεανογράφος Χρήστος Αναγνώστου αναφέροντας μεταξύ άλλων πως : "αν γίνει κάποιο ατύχημα, είτε κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής εξόρυξης, είτε της κανονικής, θα υπάρχουν επιπτώσεις σε όλο το παράκτιο σύστημα. Και στην χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που σχετίζονται με την ακτή".

Tέλος, το μέλος της Πρωτοβουλίας Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθρακων κ. Γιάννης Χατζηγιάννης ανέφερε: " Δεν υπάρχει τεχνογνωσία για όλο αυτό, αντίθετα υπάρχει ένα πλούσιο ιστορικό ατυχημάτων από ανάλογες δραστηριότητες ανά τον κόσμο. Κάτι τέτοιο για την Κρήτη θα ήταν το τέλος. Θα μας καταστρέφει. Γιατί ο θησαυρός της Κρήτης είναι η θάλασσα. Από εκεί ζει. Δεν θα αφήσουμε λοιπόν να συμβεί κάτι τέτοιο. Θα κάνουμε ο, τι είναι δυνατόν, με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Για εμάς δεν υπάρχουν καλές ή κακές εξορύξεις. Θεωρούμε ότι είναι προβληματικες γιατί καταστρέφουν τους τόπους στους οποίους γίνονται."

Kαι έκλεισε έγοντας : "Σκοπός μας είναι να γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις και στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης, ίσως και σε τόπους που θα πληγούν άμεσα σε περίπτωση που γίνουν οι εξορύξεις".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ