Οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των θυμάτων που χάθηκαν στις πλημμύρες

Πρόκειται για ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ εφ’ απαξ και επιπλέον μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα ανήλικα παιδιά των νεκρών

Εφ’ απαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ αλλά και επιπλέον μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα ανήλικα παιδιά των νεκρών μέχρι και την ενηλικίωση τους, πρόκειται να δοθεί στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν την ζωή τους στις φονικές πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου στην Κρήτη.

Αυτό ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υφυπουργοί Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου,η οποία και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 19 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση ουσιαστικά αφορά τις δύο τραγωδίες σε Μοίρες και Αποκόρωνα που συγκλόνισαν το νησί, όπου πέντε άνθρωποι έχασαν με τον πλέον άδικο και τραγικό τρόπο τη ζωή τους.

Πρόκειται για το μοιραίο γεγονός με την 4μελή οικογένεια που ξεκληρίστηκε στο Γεροπόταμο, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ενώ επέστρεφε από κοινωνική εκδήλωση, αλλά και την φονική παράσυρση από χείμαρρο του 61χρονου κτηνοτρόφου στον Βατουδιάρη ποταμό.

Σύμφωνα με την απόφαση:

"Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, εάν δεν υπάρχουν, ο πλησιέστερος συγγενής των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμύρων που έπληξαν τους Δήμους Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης και Αποκορώνου Χανίων την 17-2-2019 και 25-2-2019 αντίστοιχα.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χορηγείται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για την στήριξη των πληγέντων από την πλημμύρα.Χορηγείται μηνιαία οικονομική ενίσχυση ποσού χιλίων ευρώ (1.000,00 €) με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων της προηγούμενηςπαραγράφου, μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Δικαιούχοι της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης είναι τα ανήλικα τέκνα των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμύρων που έπληξαν τους Δήμους Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης και Αποκορώνου Χανίων την 17-2-2019 και 25-2-2019, αντίστοιχα.

Το ποσό καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την έκδοση τακτικού χρηματικού εντάλματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης είναι η Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παροχής (ΟΠΕΚΑ)."


Ολόκληρη η ΚΥΑ όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ