Ορκίστηκαν ο δήμαρχος Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι

Η ομιλία του δημάρχου

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Δημάρχου Γόρτυνας, Μιχάλη Κοκολάκη, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των προέδρων και συμβούλων των κοινοτήτων του δήμου Γόρτυνας – Ο χαιρετισμός του Δημάρχου

Με εντυπωσιακή προσέλευση πολιτών, σε μια ιδιαίτερα «ζεστή» ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου Γόρτυνας, Μιχάλη Κοκολάκη, των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, των προέδρων και μελών των Τοπικών Συμβουλίων.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος έδωσε το στίγμα της νέας Δημοτικής Αρχής, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες και τους στόχους που έχουν τεθεί για την επόμενη τετραετία. «Στόχος μας είναι να χτίσουμε έναν δήμο πιο ανθρώπινο, πιο φιλικό στους δημότες. Έναν δίκαιο δήμο, όπου κάθε ένας από εσάς θα αισθάνεται ότι αντιμετωπίζεται ισότιμα και αντικειμενικά. Έναν δήμο σύγχρονο, ισχυρό και αποτελεσματικό» τόνισε.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος κάλεσε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους δημότες να συστρατευθούν στην νέα προσπάθεια που ξεκινάει στον δήμο Γόρτυνας, για το καλό του τόπου: «Είναι ώρα να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές αντιπαραθέσεις, να ξεχάσουμε όσα μας κρατούν μακριά και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον μεγάλο, τον κοινό μας στόχο: Το καλό του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας».

Την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Μακάριος. Στην τελετή ορκωμοσίας παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Γιώργος Λογιάδης, εκπρόσωποι του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και των βουλευτών Μάξιμου Σενετάκη, Χάρη Μαμουλάκη, εκπρόσωπος του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, οι δήμαρχοι Αρχανών – Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης, Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, εκπρόσωποι του κλήρου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πόπη Δασκαλάκη, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Παύλος Μπαριτάκης, Νίκος Χρονάκης, Ειρήνη Χουδετσανάκη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώην δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, προϊστάμενοι και στελέχη των υπηρεσιών του δήμου, διευθυντές σχολείων του δήμου Γόρτυνας, εκπρόσωποι φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων και πλήθος κόσμου.

«Εκ μέρους της νέας δημοτικής αρχής, εκ μέρους όλων των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, των προέδρων και συμβούλων των κοινοτήτων του δήμου Γόρτυνας, σας ευχαριστώ θερμά για την αποψινή σας παρουσία. Μια παρουσία που μας τιμά και, ταυτόχρονα, μας γεμίζει ευθύνη και μας δίνει δύναμη για την νέα προσπάθεια που ξεκινάει στον δήμο μας, την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Γόρτυνα, ο τόπος μας, είναι ένας τόπος ευλογημένος. Ένας τόπος με μεγάλη ιστορία, αξίες και παραδόσεις με βαθιές ρίζες, σπουδαίο πολιτισμό, σπάνιο φυσικό πλούτο, αλλά και με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές. Πάνω από όλα όμως, η Γόρτυνα είναι οι άνθρωποί της. Οι νέοι επιστήμονες, οι δάσκαλοι οι καθηγητές, οι καταξιωμένοι επιχειρηματίες, οι παραγωγοί με τα εξαιρετικά προϊόντα τους, οι κτηνοτρόφοι, οι άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών, οι ταπεινοί καθημερινοί «ήρωες» που παλεύουν για τις οικογένειές τους, αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους, αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.

Συνδημότισσες και συνδημότες, η Γόρτυνα είστε όλοι εσείς. Και στην νέα εποχή που ανατέλλει στον δήμο μας, σας θέλουμε δίπλα μας, στην πρώτη γραμμή. Θέλουμε να έχετε φωνή, να συμμετέχετε στην λήψη των αποφάσεων, μέσα από ένα νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του δήμου. Ένα μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας, με ανοικτές διαδικασίες, με συνεργασία, με διάλογο για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου μας. Με τους πολίτες να έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε όσα επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, καταθέτοντας τις δικές τους ιδέες και προτάσεις.

Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, από μια δημοτική αρχή που είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με αναχρονιστικές αντιλήψεις και μικροπολιτικές πρακτικές βολέματος και εξυπηρέτησης ημετέρων, αλλά και πρόθυμη να ανταμείψει την εργατικότητα, το φιλότιμο, την ανιδιοτελή προσφορά όλων όσοι εμπλέκονται με τον δήμο. Εργαζομένων, αιρετών, αλλά και απλών πολιτών…

Στόχος μας, ως νέα δημοτική αρχή, είναι να «χτίσουμε» έναν δήμο πιο ανθρώπινο, πιο «φιλικό» στους δημότες. Έναν δίκαιο δήμο, όπου κάθε ένας από εσάς θα αισθάνεται ότι αντιμετωπίζεται ισότιμα και αντικειμενικά. Έναν δήμο σύγχρονο, ισχυρό και αποτελεσματικό. Να τον μετατρέψουμε από ουραγό των εξελίξεων σε πρωτοπόρο. Για να το πετύχουμε αυτό, η διοικητική δομή του δήμου θα ανασυγκροτηθεί ριζικά. Το δημοτικό συμβούλιο θα αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο. Η διαβούλευση με τα τοπικά συμβούλια, με την επιστημονική κοινότητα, με τεχνοκράτες, συλλογικότητες και φορείς, θα είναι συνεχής.

Εδώ, θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι σαν δήμος και σαν κοινωνία έχουμε την πραγματικά μεγάλη τύχη να έχουμε στο τιμόνι της Μητρόπολής μας έναν άξιο και ιδιαίτερα ικανό ποιμενάρχη, ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι έχει και την ικανότητα και την θέληση να διεκδικεί και να πετυχαίνει πράγματα για το ποίμνιό του. Προσδοκούμε και βασιζόμαστε στην αμέριστη στήριξη και βοήθειά του σε όλα τα επίπεδα.

Προτεραιότητές μας είναι:

-Η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών.

-Η ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου, από άκρη σε άκρη.

-Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσα από την διαρκή προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Γόρτυνας.

-Η βελτίωση των υποδομών.

-Η προώθηση των μεγάλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη ο τόπος μας, με συνεχή διεκδίκηση και συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

-Η συνεργασία με άλλους δήμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοια με τα δικά μας. Άλλωστε, όπως λέει και ο λαός μας, η ισχύς εν τη ενώσει.

Βήμα – βήμα, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, θα εφαρμόσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πολιτών, των υπηρεσιών και υπαλλήλων του δήμου μας, αλλά και του κεντρικού κράτους.

Όλοι οι παραπάνω, οι πολίτες, οι υπάλληλοι του δήμου μας, οι υπηρεσίες της περιφέρειας και του κράτους πρέπει να είναι οι σύμμαχοί μας σε αυτή την νέα προσπάθεια που ξεκινάμε, για να αλλάξουμε την εικόνα του δήμου μας.

Επιτρέψτε μου, να σας παρουσιάσω συνοπτικά τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθούμε, ως νέα δημοτική αρχή:

-Στην «μάχη» της καθημερινότητας, απαιτούνται οργάνωση, προγραμματισμός και σκληρή δουλειά, ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα και να λύνουμε μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα. Θα δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου, στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στην επίλυση προβλημάτων στις σχολικές μονάδες, στην ενδυνάμωση των δομών υγείας.

-Στο «μέτωπο» των υποδομών, κύριο μέλημά μας είναι η συντήρηση και αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στα δίκτυα και στις υποδομές ύδρευσης – άρδευσης, καθώς και η σύνταξη μελετών για την ολοκλήρωση έργων που έχουν μείνει ημιτελή, εδώ και χρόνια.

-Μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο μας. Είναι ένας στόχος που μπορούμε να πετύχουμε, μέσα από δράσεις τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας, μέσα από δράσεις ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, αλλά και μέσω της διεκδίκησης του μεριδίου που μας αναλογεί στην «πίτα» του τουρισμού σε όλες τις μορφές του (περιπατητικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός, αναρριχητικός, γαστρονομικός, αλλά και χειμερινός τουρισμός).

-Η οικονομική ανάπτυξη και, κυρίως η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου και της πολύτιμης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του. Με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας, σε συνεργασία με τους δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους και τους εθελοντές μας.

-Επιπλέον, μέσα από δράσεις και προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια νέα αντίληψη για την διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

-Τέλος, ένα μεγάλο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας σε όλο τον δήμο και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας των δημοτών μας.

Για να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι, για να αποκτήσει ο δήμος μας ένα σύγχρονο πρόσωπο, για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, αλλά και στις προκλήσεις του μέλλοντος, απαιτείται πολλή και σκληρή δουλειά. Απαιτείται όμως και ενότητα, απαιτείται ομοψυχία. Κοινό μέτωπο από όλους εμάς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών της Γόρτυνας, απέναντι στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Είναι η ώρα που, πρώτοι εμείς, ως νέα δημοτική αρχή και, στην συνέχεια, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και εμπάθειες. Να ξεχάσουμε όσα μας κρατούν μακριά και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον μεγάλο, τον κοινό μας στόχο: Το καλό του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας!

Άλλωστε, αυτόν τον δήμο δεν τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας…

Σε αυτόν τον αγώνα, στον αγώνα που ξεκινάμε την 1η Σεπτεμβρίου για να αλλάξουμε την Γόρτυνα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε δυνάμεις. Ο δρόμος είναι δύσκολος, γεμάτος «αγκάθια», γεμάτος εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Αλλά όλοι μαζί, αιρετοί, πολίτες, φορείς και συλλογικότητες, ενωμένοι, πιασμένοι χέρι – χέρι, θα καταφέρουμε να τον διαβούμε.

Γιατί, στην περίπτωσή μας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να πετύχουμε. Γιατί, στην περίπτωσή μας, ταιριάζει απόλυτα η φράση του σπουδαίου Κρητικού, του μεγάλου Έλληνα, Νίκου Καζαντζάκη: «Ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος».

Σας καλώ όλους να συμπορευτούμε σε αυτόν τον δύσκολο ανηφορικό δρόμο, για να κάνουμε την Γόρτυνα Μεγάλη ξανά.

Θα ήθελα, πριν κλείσω την ομιλία μου, να ευχαριστήσω, για ακόμα μια φορά, όλους εσάς, για την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου και στην παράταξή μας «Μεγάλη Γόρτυνα». Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, όλους τους συνεργάτες μου, τα μέλη της «Μεγάλης Γόρτυνας», για τον έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα τους και την πολύτιμη βοήθειά τους, για την πίστη, το μεράκι και την αφοσίωσή τους στον κοινό μας σκοπό. Εκλεγμένοι και μη θα συνεχίσουν να αποτελούν μια μεγάλη ομάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής μας, ώστε να κάνουμε τη Γόρτυνα μεγάλη ξανά! Είστε όλοι έντιμα και ικανά άτομα με θέληση και διάθεση για σκληρή δουλειά και έχετε επιδείξει ανιδιοτέλεια και πνεύμα συνεργασίας!

Θέλω, ακόμα, να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και ιδιαίτερα την σύζυγό μου, Μαρία και τα παιδιά μου, για την αγάπη τους, την υπομονή τους και την συμπαράστασή τους.

Τέλος, συγχαίρω και καλωσορίζω όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, από όλες τις παρατάξεις, με την ευχή και την ελπίδα να έχουμε άριστη και αγαστή συνεργασία, για να πάμε την Γόρτυνα ψηλά!

Σας ευχαριστώ θερμά για την σημερινή σας παρουσία, για την εμπιστοσύνη και την στήριξή σας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ