Παναγιωτόπουλος: Διαρκής και πολυεπίπεδη υπόθεση η αναβάθμιση των Ε.Δ.

Ο Υπουργός Άμυνας συνόδευσε τον Πρωθυπουργό το απόγευμα του Σαββάτου στη Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου στα Χανιά.

Η αναβάθμιση της ενεργειακής δυνατότητας της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά, μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης και ενημέρωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το απόγευμα του Σαββάτου στη Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου στα Χανιά.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στους αξιωματικούς και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που παραβρέθηκαν στην ενημέρωση που έκανε, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, "Το εξαιρετικά αυτό πρωτοπόρο πρόγραμμα θα βοηθήσει συνολικά την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και δείχνει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά - όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις - αλλά δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά το ευρύτερο δημόσιο, για να αναβαθμίσει το κτιριακό του δυναμικό, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει συνολικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

"Η υπόθεση της αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία διαρκής και πολυεπίπεδη υπόθεση", ανέφερε μιλώντας από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως τόνισε: "Δεν έχει να κάνει μόνο με τους εξοπλισμούς και την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων, δεν έχει να κάνει μόνο με την υποστήριξη του προσωπικού, δεν έχει μόνο να κάνει με την εμβάθυνση των συμμαχιών της χώρας, αλλά έχει να κάνει και με την αναβάθμιση των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Κυρίως την ενεργειακή αναβάθμιση και μάλιστα στο βαθμό που αυτή βοηθάει στην εξοικονόμηση Πόρων που και αυτή με τη σειρά της, συνεπάγεται την ανακατανομή των πόρων στις Ένοπλες Δυνάμεις, με φυσικά μεγαλύτερο όφελος για αυτές. Αυτό δεν αποτελεί μόνο την ατζέντα της κυβέρνησης αλλά είναι προσπάθεια του ίδιου του Πρωθυπουργού ο οποίος πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός είχε αναπτύξει την υπόθεση της ενεργειακής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας".

Σύμφωνα με τον υπουργό το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης, έχει να κάνει και με την ατζέντα το πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ: "Ένας από τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ από το 2014 είναι το νέο πλαίσιο που συνδέει την αποτελεσματικότητα με την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή απόδοση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων παγκοσμίως. Το 2020 το Υπουργείο έχει θέσει στόχους για το νέο αυτό Πλαίσιο και σήμερα η ιδιωτική πρωτοβουλία συμπράττει με τις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα με την 115 Πτέρυγα Μάχης για την εφαρμογή πρωτοποριακών ενεργειακών λύσεων σε ότι αφορά την διαχείριση της ενέργειας. Για πρώτη φορά η παύει η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τη Πτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορίας αφού καθίσταται ενεργειακά αυτόνομη με το συνδυασμό των φωτοβολταϊκών πάνελ των συσσωρευτών ενέργειας των επεμβάσεων στο δίκτυο παροχής ενέργειας, τις επεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στην παροχή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Έτσι η συγκεκριμένη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, θα καταστεί τελείως αυτόνομη ενεργειακά και με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ