Πεζοπορία στο Φαράγγι της Κριτσάς

Με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου

Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 (Κυριακή των εκλογών) ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει εύκολη, κυκλική πεζοπορία στην περιοχή της Κριτσάς.

Μετά από παράκληση πολλών φίλων του Συλλόγου θα διασχίσουμε το φαράγγι της Κριτσάς, ένα επιβλητικό αν και άγνωστο σε πολλούς μας συντοπίτες κοντινό μας φαράγγι. Το φαράγγι της Κριτσάς ή του Χαυγά ξεκινά βόρεια από το χωριό και καταλήγει στις Τάπες. Έχει μήκος 13 χιλιόμετρα, τα πρανή του είναι κάθετα, φτάνουν σε ύψος 100 μέτρων και στο στενότερο τμήμα του έχει πλάτος 1,5 μέτρο. Διασχίζεται εύκολα, με εξαίρεση ελάχιστα σημεία όπου θα πρέπει να σκαρφαλώσεις πάνω σε βράχους που εμποδίζουν το πέρασμα.

Το φαράγγι εντυπωσιάζει από τα πρώτα κιόλας μέτρα, καθώς η είσοδος είναι κατάφυτη από φουντωτά δέντρα και θάμνους, ενώ σύντομα τα τοιχώματα στενεύουν και σε αρκετά σημεία είναι τόσο στενά που εύκολα ακουμπάς και τις δυο τους πλευρές απλώνοντας τα χέρια σου. Υπάρχουν αρκετοί μονόλιθοι και στενά περάσματα, όμως η ανάβαση διευκολύνεται από ‘πιασίματα’ φτιαγμένα από ατσάλινες βέργες που έχουν σφηνωθεί βαθιά μέσα στους βράχους.

Γενικά το φαράγγι διασχίζεται εύκολα μετά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα δύσκολα σημεία και προσφέρεται για πεζοπορίες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Στην ‘εκλογική’ μας πεζοπορία θα προσαρμόσουμε την διαδρομή ανάλογα με τις δυνατότητες της ομάδας, τον διαθέσιμο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (οδός Κ. Καραμανλή 24 parking S/M Βασιλόπουλου), στις 8:00 το πρωί της Κυριακής. ΄Οσοι θέλουν να ξεκινήσουν από την Κριτσά μπορούν να περιμένουν στο parking που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού στις 8:15.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 4 ώρες περίπου (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1

ΑΡΧΗΓΟΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κλώντζας Λεωνίδας (τηλ. 6944782507)

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ