Που χτύπησε ο... Μίνωας της φοροδιαφυγής στην Κρήτη!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Χωρίς προηγούμενο το σαφάρι των ελεγκτικών αρχών με 400 ελέγχους σε... 96 ώρες!

Του Αντώνη Παντινάκη


“Μίνωας”: Θα μπορούσε να είναι και όνομα... τυφώνα ή κακοκαιρίας. Έτσι όμως “βαφτίστηκαν” οι συντονισμένοι και σαρωτικοί έλεγχοι που πραγματοποίησαν το προηγούμενο τετραήμερο στελέχη της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της Ανεξάρτητης Αρχής.

Οι παραβάτες θα ένιωσαν σαν να τους χτύπησε... κάποιο ακραίο φυσικό φαινόμενο, που τους ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν!

Εύστοχη συνεπώς, απ’ όλες τις οπτικές, η κωδική ονομασία “Μίνωας”: Αφενός είμαστε στην Κρήτη, αφετέρου η συζήτηση για την φοροδιαφυγή και τα λοιπά οικονομικά εγκλήματα στην χώρα μας θυμίζει... σουλάτσο σε λαβύρινθο, που μόλις ολοκληρωθεί ορθώνεται μπροστά μας ένα γιγαντιαίο τέρας με μυθικές δυνάμεις: ένα κράμα της... Λερναίας Ύδρας και του Μινώταυρου!

Σε τέτοιες δύσκολες και περίπλοκες καταστάσεις, η ιστορία μας δίδαξε πώς μόνο ο... Ηρακλής και ο Θησέας τα έβγαλαν πέρα. Παρ’ όλα αυτά, τα έμπειρα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών, χωρίς να έχουν υπερφυσικές δυνάμεις, ήταν απολύτως αποδοτικά στα καθήκοντά τους: με... ολύμπια ψυχραιμία, προσήλωση στο έργο τους και επαγγελματισμό βρήκαν τον... “Μίτο της Αριάδνης” καταγράφοντας ουκ ολίγες παρατυπίες τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες, διάστημα στο οποίο “χτένισαν” αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές της Κρήτης.

Υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν 300-400 έλεγχοι, 24ωροι κιόλας, με το ποσοστό των παραβατών να είναι ιλιγγιώδες: 70% !

Τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ της Ανεξάρτητης Αρχής, της Οικονομικής Αστυνομίας και κατά περίπτωση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής δεν έκλεισαν... μάτι, στην κυριολεξία: “ξεσκόνισαν” ξενοδοχεία, μαγαζιά εστίασης και αναψυχής, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ κι επειδή το μενού είχε και... γλυκό πήγαν και σε ζαχαροπλαστεία!

Βρέθηκαν επιχειρήσεις με ανασφάλιστους εργαζομένους, ενώ στην τοπική αγορά κυκλοφορούσαν μαϊμού προϊόντα, λαθραίος καπνός και ποτά - “μπόμπες”! Απ’ όλα είχε ο... μπαξές!

Ο “Μίνωας”, μάλλον χρειάστηκε την επουράνια... βοήθεια του Δία, διότι εκτόξευσε και... “κεραυνούς”: Τα πρόστιμα τα οποία “κόπηκαν” ανέρχονται στις 200.000 ευρώ, ενώ μπήκαν και λουκέτα σε πέντε επιχειρήσεις στο Ηράκλειο, πέντε στα Χανιά και τρεις στο Ρέθυμνο!


“Προκλητική η συμπεριφορά ορισμένων ελεγκτών”


Υπέρ των ελέγχων, αλλά κατά των λουκέτων τάσσεται η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Τουρισμού Επισιτισμού νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, η οποία χαρακτήρισε “προκλητική” τη συμπεριφορά ορισμένων ελεγκτών.

“Κάποιοι είναι αδιάλλακτοι. Δεν δέχονται να μιλήσουν με τους καταστηματάρχες. Ξέρω περίπτωση συναδέλφου που μπορούσε να αποδείξει μέσω βίντεο ότι είναι νόμιμος. Το είπε στους ελεγκτές, κι όμως εκείνοι δεν δέχθηκαν να τον ακούσουν και του έκοψαν πρόστιμο!”, είπε η κ. Αντωνακάκη.

“Είναι άδικο να κλείνουν επιχειρήσεις εν μέσω της τουριστικής περιόδου, σε μία χρονιά μάλιστα που είναι πεσμένος ο τουρισμός. Να σκεφτούμε επίσης ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις διαθέτουν την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού του νησιού”, πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: “Είμαστε υπέρ των ελέγχων. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας γιατί έτσι θα μπει κι ένα τέλος σε περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Όμως, προτού γίνει οτιδήποτε χρειάζεται να υπάρχει σωστή επικοινωνία και συνεννόηση με τους επιχειρηματίες , ούτως ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να στραφούν σε εκείνους που πραγματικά παρανομούν, οι οποίοι έχουν κι ένα βεβαρυμένο παρελθόν. Και όχι να την πληρώνουν συνάδελφοι που δεν φταίνε”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ