«Πρώτες βοήθειες – Διασώστες σε δράση»

Ομάδα εκπαιδευτικών επιμελήθηκε παιδαγωγικά το πρόγραμμα ενώ η επιστημονική παρέμβαση έγινε από ειδικούς για το θέμα επιστήμονες του ΕΚΑΒ Ηρακλείου.

«Πρώτες βοήθειες – Διασώστες σε δράση» είναι μια καινοτόμος διεπιστημονική παρέμβαση, η οποία μέσα από το ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι ήδη εγκεκριμένο από το ΥΠΕΘ, στοχεύει στην υιοθέτηση σωστών πρακτικών για την πρόληψη,  την μείωση αλλά και την αντιμετώπιση των ατυχημάτων στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντών Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Ηρακλείου. Ομάδα εκπαιδευτικών επιμελήθηκε παιδαγωγικά το πρόγραμμα ενώ η επιστημονική παρέμβαση έγινε από ειδικούς για το θέμα  επιστήμονες του ΕΚΑΒ Ηρακλείου.

Ειδικότερα οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος αναφέρονται:

Στη γνώση αντιμετώπισης και στην εξεύρεση λύσεων βάσει πρωτοκόλλου, συγκεκριμένων δηλαδή βημάτων αντιμετώπισης κάποιων μικρών «ατυχημάτων» των μαθητών, που πιθανόν να συμβούν στο σχολείο ή το σπίτι.  π.χ.  περιστατικά ρινορραγίας, εγκαύματος, λιποθυμίας, πνιγμονής, αιμορραγίας από κόψιμο, κτύπημα στο κεφάλι. 
Στην εκπαίδευση των μαθητών προς αποφυγή του πανικού, που ορισμένες φορές δημιουργείται λόγο φόβου και άγνοιας,  όταν παθαίνουν κάποιο ατύχημα οι ίδιοι ή οι συμμαθητές τους.
Στην καλλιέργεια ηθικών  αξιών όπως ο εθελοντισμός, η προσφορά, η ενσυναίσθηση και η αλληλοβοήθεια. 
Πιο συγκεκριμένα 
Οι μαθητές Α΄- Ε’ τάξης μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων, θα μάθουν να αντιμετωπίζουν μικροτραυματισμούς και  ατυχήματα που μπορεί να τους συμβούν στους χώρους που κινούνται καθημερινά, ενώ παράλληλα θα καταγράφουν τις  επικινδυνότητες που παρουσιάζονται στο οικείο περιβάλλον τους με τελικό στόχο την πρόληψη των ατυχημάτων. 
Οι μαθητές της Στ΄τάξης και του Γυμνασίου θα αποκτήσουν βιωματικές γνώσεις και δεξιότητες με σκοπό την εφαρμογή της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης ΚΑΡ.Π.Α. σε εκπαιδευτικά προπλάσματα και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή Α.Ε.Α. σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής .

Σημαντικοί συνεργάτες του προγράμματος αποτελούν: 
Η Ομάδα του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, η οποία σχεδίασε το λογισμικό του προγράμματος με στόχο να  αξιολογούνται  οι στάσεις των μαθητών πριν και μετά την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος. 
Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Περιφέρεια Κρήτης που υποστήριξαν από την αρχή, την εφαρμογή του προγράμματος μέσα από την έκδοση και τη διανομή εγκεκριμένου από το ΙΕΠ εκπαιδευτικού υλικού σε όλα τα Δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής ενότητας του Ηρακλείου, καθώς και με την παροχή του γενικότερου εκπαιδευτικού υλικού (προπλάσματα, απινιδωτές, hardware του λογισμικού). 
Το πρόγραμμα στα σχολεία, θα υλοποιείται από μέλη του ΕΚΑΒ και εκπαιδευμένα - στις Πρώτες Βοήθειες -  μέλη της Ομάδας Εθελοντών Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου.
Η αρχή της ενημέρωσης για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος  «Πρώτες Βοήθειες – Διασώστες σε δράση», θα γίνει  την Τρίτη 24 Απριλίου στις 10.00 το πρωί,  στο Επιμελητήριο Ηρακλείου  με σεμινάριο για τους  Δ/ντές  4/θεσίων και άνω Δημοτικών Σχολείων του Νομού Ηρακλείου. 
Το σεμινάριο, όπου θα πραγματοποιηθεί και Βιωματική προσέγγιση περιστατικών (Πνιγμονή, Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση προπλασμάτων και Α.Ε.Α.) θα υλοποιηθεί από  την Ομάδα Εθελοντών Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου, το ΕΚΑΒ Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιδημαρχία Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας, το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου, το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σης Κρήτης και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Π.Ε. Ηρακλείου. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ