Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων: Με καθυστέρηση δεκαετιών εκπονήθηκαν μελέτες αποσπασματικά

Μετά τις εκτεταμένες καταστροφές

Ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων με αφορμή τις τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία στη δυτική Κρήτη.

Όπως τονίζουν:

"Η σημερινή μέρα βρίσκει το νομό μας βαριά πληγωμένο. Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τις κατολισθήσεις και τις καθιζήσεις, γέφυρες κατέρρευσαν από τη διάβρωση στα θεμέλια τους, χωριά αποκλείστηκαν, σπίτια κινδυνεύουν να γκρεμιστούν. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Επισημάνθηκε ότι ο νομός μας αντιμετώπισε τη σφοδρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 50-60 ετών. Όμως δεν ήταν απλώς ένα χτύπημα της μοίρας.

Εύγλωττο παράδειγμα η περιοχή της Κάτω Σούδας: Εδώ και 50 χρόνια, ήδη από το 1967, όταν συμβαίνουν έντονες βροχοπτώσεις και μεγάλης διάρκειας, η Κάτω Σούδα πλημμυρίζει. Οι τεράστιες ποσότητες βρόχινων νερών μιας μεγάλης περιοχής (Μαλάξα, Εθνική Οδός, ΒΙΟΠΑ, Τσικαλαριά, Νεροκούρου, Κατσιφαριανά, Χρυσοπηγή, Αγροκήπιο, Λειβάδια, Βλητές, Σούδα) δεν διοχετεύονται τελικά στους φυσικούς αποδέκτες (ποταμός Μορώνης, θάλασσα), αφού οι κεντρικοί αγωγοί είτε είναι ημιτελείς ή είναι εκτός λειτουργίας και τελικά πλημμυρίζουν οι χαμηλότερες υψομετρικά περιοχές.

Εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίσθηκε διαχρονικά με σοβαρότητα και συνέχεια. Με καθυστέρηση δεκαετιών εκπονήθηκαν μελέτες έργων αποσπασματικά, χωρίς γενικό σχεδιασμό και χωρίς συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών. Κάποια έργα δεν ολοκληρώθηκαν, άλλα κατασκευάσθηκαν με σοβαρές αστοχίες και κακοτεχνίες και άλλα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Η αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων δεν ήταν διαχρονικά στις άμεσες προτεραιότητες των τοπικών αρχόντων -ακούγεται και η αμείλικτη άποψη ότι τα απαιτούμενα έργα αποχέτευσης των ομβρίων έχουν μεγάλο κόστος και δεν αποφέρουν έσοδα… στον Δήμο.

Μπροστά στην οργή των φυσικών φαινομένων είμαστε όλοι γυμνοί. Πέφτουν επικοινωνιακοί σχεδιασμοί, πελατειακή πολιτική, λαμπερά χαμόγελα και μεγαλόσχημα λόγια. Μένουν μόνο τα έργα. Αυτά που εξαγγέλθηκαν, αυτά που παρακάμφθηκαν, αυτά που έγιναν πλημμελώς, αυτά που δεν έγιναν. Κανέναν δεν τιμά να αποτινάσσει απλώς την ευθύνη. Την ευθύνη για όσες πρωτοβουλίες μπορούσαμε να αναλάβουμε για την κλιματική αλλαγή και δεν το κάναμε.

Την ευθύνη για το γεγονός ότι υπήρχαν μελέτες που καταδείκνυαν την επικινδυνότητα σε πολλά σημεία που κατέρρευσαν από την εντονότατη βροχόπτωση και δεν ελήφθησαν μέτρα. Ο καθένας ας αναλογιστεί την ευθύνη του και ας την αναλάβει με πράξεις, από τους θεσμούς της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης έως τον κάθε δημότη.

Ο ρόλος μιας σύγχρονης δημοτικής αρχής είναι να γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα και τις αιτίες που τα προκαλούν, να ιεραρχεί τις ανάγκες, να σχεδιάζει τη λύση τους με έργα φιλικά στο περιβάλλον, που θα αντέχουν στο χρόνο.

Να δώσει προτεραιότητα στους πληγέντες, να τους ακούσει, να καταγράψει τα προβλήματα, να πάρει πρωτοβουλίες για τη συνεργασία και το συντονισμό των υπηρεσιών, ώστε να εφαρμοστούν οι μελέτες και να δρομολογηθούν τα έργα. Το μέλλον είναι τώρα και χρειάζεται να γίνει μια καινούργια αρχή, με γνώμονα πρώτα τον άνθρωπο".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ