Σ.Βαρδάκης: «Οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι πιο αδικημένοι, τεκμηριώνεται απόλυτα ο λόγος ενίσχυσής τους και άμεσα»

«Βασικό ζητούμενο είναι πως θα προχωρήσουμε την επόμενη χρονιά για μια καλύτερη παραγωγή, με ποιότητα. Αλλά και πώς θα γίνεται επιτέλους σωστά η δακοκτονίας για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα»

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου για τις καταστροφές των ελαιοπαραγωγών και τις δυνατότητες ενίσχυσής τους, με τη συμμετοχή της Διοίκησης της Ένωσης και αγροτών, παρουσία του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης ενημέρωσε για την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που συζητήθηκε στις 28 Νοεμβρίου και για τις απαντήσεις που έλαβε από τον σημερινό αρμόδιο Υπουργό κ. Βορίδη.

O Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε: «Το θέμα της ποιότητας του ελαιολάδου είναι το μεγάλο πρόβλημα εφέτος στην Κρήτη, ειδικά στο νομό Ηρακλείου. Έχουμε λόγω έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών παραγωγή ελαιολάδων τα οποία είναι βαριά• έχουν οξύτητα μεγάλη και φεύγουν από τον χαρακτηρισμό του έξτρα παρθένου. Αυτό οδηγεί τόσο σε μειωμένη ποσότητα γιατί πέφτει πρόωρα ο καρπός, όσο και σε μειωμένη τιμή - που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Χρειάζεται να έχουμε γρήγορα μέτρα στήριξης, τόσο των παραγωγών, όσο και της ελαιοκαλλιέργειας. Χρειάζονται και μέτρα στήριξης του κρητικού ελαιολάδου.

Υπάρχει ολιγωρία από τη σημερινή πολιτική ηγεσία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την ανάδειξη του θέματος, γιατί αντίστοιχο πρόβλημα είχαμε την προηγούμενη χρονιά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η επανάληψη του φαινομένου έχει ως βαθύτερη αιτία την Κλιματική κρίση.

Είχαμε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 με αίτημα και τεκμηρίωση για τις έκτακτες καιρικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζητήσαμε ενίσχυση και αλληλεγγύη προς την ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδάκης τόνισε: «Βασικό ζητούμενο είναι πως θα προχωρήσουμε την επόμενη χρονιά για μια καλύτερη παραγωγή, με ποιότητα. Αλλά και πώς θα γίνεται επιτέλους σωστά η δακοκτονίας για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Την προηγούμενη εβδομάδα τεκμηριώσαμε τους λόγους και τους όρους του προβλήματος στον κ. Βορίδη.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα και απαντήθηκε από τον Υπουργό στις 28/11, με σαφήνεια τεκμηριώσαμε τους λόγους και τα αίτια της καταστροφής ειδικά φέτος. Ο Υπουργός κατανόησε το μέγεθος του προβλήματος και ομονόησε ότι πρέπει να βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος ενίσχυσης αποζημιώσεων των παραγωγών. Η Κλιματική Αλλαγή, ανομβρία, ξηρασία, δάκος, γλοιοσπόριο, τεκμηριώνουν λόγους άμεσης αποζημίωσης».

Επίσης ο κ. Βαρδάκης απευθυνόμενος προς το προεδρείο της Ένωσης και προς τους αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ανέφερε ότι τόνισε στον Υπουργό ότι οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι πιο αδικημένοι, γιατί ενώ πληρώνουν όπως όλοι οι αγρότες εισφορές στον ΕΛΓΑ, σπάνια αποζημιώνονται για τις ζημιές που υφίστανται. Συνεπώς η αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ είναι επιτακτική ανάγκη.

Ο κ. Βαρδάκης πρότεινε, το συντομότερο, οι νέοι αγρότες να στραφούν στην Βιολογική Καλλιέργεια της ελιάς, γεγονός που θα βοηθήσει τόσο τους ίδιους, τους υπόλοιπους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές.

Τέλος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό κ. Βορίδη, αναμένεται να επισκεφτεί το Ηράκλειο μέσα στην εβδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση για συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ