Στη Βουλή τα προβλήματα και τις ελλείψεις σχολικών μονάδων του Δήμου Φαιστού

Κατατέθηκε σήμερα 23/9 ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν σήμερα, βουλευτές του ΚΚΕ, αναφορικά με τα προβλήματα που καταγράφονται στα σχολεία του δήμου Φαιστού.

Η ερώτηση

Η πραγματικότητα στα σχολεία του Δήμου Φαιστού καταδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο ένα πράγμα: ότι δεν έχουν καλυφτεί ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων, ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (Λύκεια του Δήμου Φαιστού και ΕΠΑΛ Μοιρών πχ στον τομέα Υγείας και Γεωπονίας), σε τμήματα ένταξης, ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη κτλ. Ακόμα και 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπάρχουν πολλά κενά σε καθηγητές. Χαρακτηριστικά στο Γυμνάσιο Μοιρών λείπουν πάνω από 160 ώρες διδασκαλίας και πάνω από 100 ώρες ειδικής αγωγής.

Επιπλέον, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, προχώρησε σε περικοπή ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο ολιγομελούς τμήματος στο ΕΠΑΛ Μοιρών, όπου πέντε μαθητές κλήθηκαν στη Γ’ Τάξη να φοιτήσουν σε άλλη ειδικότητα από αυτή που επέλεξαν, να μην ακολουθήσουν την ειδικότητα που θέλουν, αλλά αυτή των τουριστικών επαγγελμάτων.

Αντίστοιχα υπάρχει οξυμένο πρόβλημα στέγασης των παιδιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα νηπιαγωγείου των Μοιρών που θα στεγαστεί σε προκάτ αίθουσες στην αυλή δημοτικού σχολείου στις Μοίρες και αυτό χωρίς καμία δημόσια δαπάνη, χωρίς ούτε ένα ευρώ. Επιπλέον, μία σειρά από σχολεία όπως τα δημοτικά Γαλιάς και Βορίζιων, το ΕΕΕΚ Τυμπακίου και το ειδικό νηπιαγωγείο-δημοτικού που «φιλοξενείται» στην Πόμπια έχουν σοβαρά κτηριακά προβλήματα που τα καθιστούν ακατάλληλα για σχολική στέγη.

Τέλος, σοβαρό ζήτημα είναι η ανυπαρξία κρατικής μέριμνας για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων. Αρκετές από αυτές λειτουργούν χωρίς πιστοποιητικά καταλληλότητας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τα σχολεία του Δήμου Φαιστού και να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι αντισεισμικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης) και όχι μόνο οπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Φαιστού και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία.
  • Να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Άμεσα να ανεγερθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονα και ασφαλή σχολικά συγκροτήματα, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, από δημόσιο φορέα, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ