Στη Λότζια ο Σ.Φάμελλος

Συνάντηση με το δήμαρχο, παρουσία και το προέδρου του ΕΣΔΑΚ

Το δήμαρχο Ηρακλείου, στη Λότζια, επισκέφθηκε μετά τη σύσκεψη για το θέμα της λειψυδρίας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κι  Ενέργειας, Σ.Φάμελλος.

 Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο διευθυντής του  Γραφείου του Υπουργού Γιώργος Μπάκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού,  ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Gian Andrea Garancini.

Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη, οι πρόσφατες προτάσεις του Υπουργείου για παροχή κινήτρων στους δημότες και στους Δήμους, μέσω επιδοτήσεων και μειώσεων των δημοτικών τελών,   ώστε να ανακυκλώνουν περισσότερο, καθώς και ζητήματα που αφορούν στο Πράσινο Ταμείο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο Δήμος Ηρακλείου πρωτοπορεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ενώ παρουσιάζει και σημαντική βελτίωση στην ανακύκλωση.  Η συνάντηση με τον κ. Φάμελλο μας έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την καλή συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο στους συγκεκριμένους τομείς».



Ο δήμαρχος Ρεθύμνης για τους ΦΟΣΔΑ


Νωρίτερα, για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ΦΟΔΣΑ ρωτήθηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο. 

Ο κ. Μαρινάκης απάντησε σχετικά:  "Τη διέξοδο τη δίνει ο ίδιος ο νόμος. Αν δεν υπάρξει ομοφωνία, θα υπάρξει ένας ΦΟΔΣΑ για ολόκληρη την Κρήτη. Είναι τελείως ξεκάθαρο το θέμα. Ο νόμος δεν  αφήνει παρερμηνείες, ούτε έχει διαπλαστική εξουσία η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης ή ο Υπουργός, για να κάνουν κάτι που δεν το προβλέπει ο νόμος". 

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης πρόσθεσε ότι "αν εμείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συναινέσουμε στον αριθμό εκείνο που μπορεί να είναι και νομικά σωστός, νομίζω ότι η συντονίστρια θα πει το ίδιο που θα πούμε κι εμείς. Αν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε, που είναι θέμα δικό μας, τότε θα υπάρχει ένας ΦΟΔΣΑ για ολόκληρη την Κρήτη. Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη στον νομό, ο οποίος λέει: ή συμφωνείτε, ή αποφασίζω εγώ". 

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι "θα έπρεπε να αναλώνουμε περισσότερο χρόνο στον τρόπο που θα λειτουργεί ο νέος ΦΟΔΣΑ και πώς θα κατοχυρώσουμε την αυτοτέλεια των επιμέρους μονάδων, αντί να μιλάμε μόνο για το κέλυφος και να μας φεύγει η ουσία. Η οποία ουσία η διαχείριση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κόστος των πολιτών. Όπως επίσης, πρέπει να μας απασχολούν πολύ έντονα οι εντάξεις ή οι απενταξεις των έργων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και οι υπάρχουσες αιρεσιμοτητες. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα, αν τα είχαμε αξιολογήσει καλύτερα, θα είχαμε κάνει πολύ λιγότερο διάλογο και θα είχαμε καταλήξει πολύ νωρίτερα σε αποφάσεις". 

Ο ίδιος ανέφερε ότι "εδώ που φτάσαμε, μία βιώσιμη πρόταση θα ήταν οι δύο ΦΟΔΣΑ για το νησί", χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για τα "ήδη ενταγμένα έργα". 

Και κατέληξε, λέγοντας ότι: "Εμείς όλοι μαζί, υπό το κέλυφος του ΕΣΔΑΚ μπορούμε να λειτουργήσουμε. Όπως μπορούμε να ακτινογραφησουμε ποια θέματα πρέπει να βελτιώσουμε. Ο κάθε φορέας πρέπει να έχει επάρκεια και να μην μεταφέρει δυσανάλογα κόστη στους πολίτες του". 


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ