"Έχουμε πείσμα, θέλουμε να γίνει κάτι ουσιαστικό για τα παιδιά"

Στο επίκεντρο η φιλική δικαιοσύνη για τα παιδιά θύματα στην Ελλάδα - Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά στην Ελλάδα ανέδειξε Σεμινάριο που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Ηράκλειο Κρήτης

Στο Ηράκλειο διεξήχθη, την Τετάρτη, εκπαιδευτικό σεμινάριο που έχει στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά θύματα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Το σεμινάριο, διεξήχθη στο ξενοδοχείο Galaxy με βασικό ομιλητή τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC),και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της παιδικής προστασίας σε όλο τον κόσμο, τον οποίο και προσκάλεσε στην Ελλάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η δράση απευθύνθηκε σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., εισαγγελείς, δικαστικούς λειτουργούς και επαγγελματίες κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών στον τομέα προστασίας των παιδιών.

Σε δηλώσεις του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC), Chris Newlin, ανέφερε: "Το Κέντρο Συνηγοριας του Παιδιού ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Αμερική το 1985. Είναι ένας χώρος όπου ένα παιδί το οποίο έχει υποστεί κακοποίηση καλείται μια και μόνο φορά να μοιραστεί αυτή την τραυματική εμπειρία, έτσι ώστε να μην βιώσει ξανά το τραύμα" και συνέχισε "Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δύο βασικές συνιστώσες. Το πρώτο κομμάτι αφορά τη διεπιστημονικότητα. Το δεύτερο αφορά την προσέγγιση που πρεπει να έχουν διάφοροι επαγγελματίες και η οποία προσέγγιση πρέπει να έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναθυματοποιησης ενός παιδιού. Γιατί για πολλά χρόνια παιδιά τα οποία καλούνταν να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες βίωναν ξανά το τραύμα. Οπότε γίνεται μια προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος.

Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται σε περισσότερες από 34 χώρες.

Είμαι πολύ χαρούμενος από την συνεργασία μου με το Χαμόγελο του Παιδιού καθώς γίνεται μια δυναμική προσπάθεια να έρθει το συγκεκριμένο μοντέλο και στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορούμε να σταθούμε δίπλα σε κάθε παιδί και να το βοηθήσουμε σε αυτή την δύσκολη στιγμή"

"Από παλιά είχε υπογραμμιστεί η ανάγκη να γίνει το σπίτι του παιδιού", τόνισε κατά την διάρκεια του σεμιναρίου ο πρόεδρος του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος.

'Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, το Χαμόγελο του παιδιού δέχεται περίπου ετησίως 1.800 κλήσεις για περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών.

"Η Δικαιοσύνη πρέπει επιτέλους να γίνει φιλική στα παιδιά. Έχουμε βοήθεια από το εξωτερικό. Έρχονται και μας βοηθάνε αφιλοκερδώς. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται ενώ δεν πρέπει. Πάνε και καταθέτουν σε 14 διαφορετικά άτομα και ταλαιπωρείται γιατί απλά δεν υπάρχει ένας κεντρικός χώρος που θα υποχρεωθούν να πάνε εκεί οι ίδιοι οι επαγγελματίες αντί να πάει σε αυτούς το παιδί. Χρειάζεται δηλαδή ένα φιλικός χώρος προς τα παιδιά, που θα πηγαίνει ο Ιατροδικαστής εκεί, θα πηγαίνει ο εισαγγελέας, ο αστυνομικός κλπ και όχι το παιδί να πηγαίνει από γραφείο σε γραφείο και να το ρωτούν τα ίδια πράγματα" τόνισε και συνέχισε "Ένα παιδί μου είχε πει κάποτε."Κουράστηκα. Δεν αντέχω άλλο. Δεν μπορώ να πάω να ξανακαταθέσω. Έκανα εμετό". Το παιδί απέκτησε ψυχοσωματικά προβλήματα. Κάποια στιγμή δεν μπόρεσε να πάει και καταδικάστηκε με 30 ημέρες φυλάκιση επειδή δεν πήγε. Δίκασαν ένα παιδί που είχε υποστεί σε σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο του τον πατέρα και το οποίο ταλαιπωρήθηκε μέχρι που ενηλικιώθηκε. Τελικά ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα; "

Την ίδια ώρα ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε "Έχουμε πείσμα, θέλουμε να γίνει κάτι ουσιαστικό για τα παιδιά, πάση θυσία. Ο στόχος μας εδώ και αρκετά χρόνια ήταν να δημιουργηθεί το σπίτι του παιδιού με την έννοια που το περικλείει. Δεν έγινε αυτό, αλλά έγινε κάτι στρεβλό. Χθες όμως είχαμε τη δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης και του πρωθυπουργού ότι αυτό θα αλλάξει. Ότι θα αλλάξει ο νόμος για το σπίτι του παιδιού. Γιατί αυτή τη στιγμή έχουν προσληφθεί άτομα για το Σπίτι του παιδιού και δεν υπάρχει το σπίτι του παιδιού. Δεν ήρθαν καν στις εκπαιδεύσεις. Γίνονται απίθανα πράγματα. Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των Υπηρεσιών. Πρέπει να κάτσουν κάτω και να τα βρουν όπως έγινε στο εξωτερικό"

Όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, "με την κατάθεση ενός παιδιού σε άνετο περιβάλλον καταδικάστηκε κάποιος που εμπλέκοταν σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης. Ήταν άτομο από το φιλικό περιβάλλον του θύματος. Η λεπτομέρεια στις ανατριχιαστικές περιγραφές του παιδιού, ότι το έκλεισε μέσα στο μπάνιο και υπήρχε εκεί μια αλυσιδωτού, διαλεύκαναν την υπόθεση και καταδίκασαν τον δράστη".

Συνεχίζοντας τόνισε ότι "όταν το παιδί έχει διαύγεια, δεν έχει πίεση μπορεί να δώσει την σωστή και καταλυτική κατάθεση".

Ανάλογα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και αναμένετε να πραγματοποιηθεί και στην Πάτρα στις 6 Δεκεμβρίου.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα για την υποστήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» επίσης ευχαριστεί θερμά το Galaxy Hotel.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ