Στο “κενό” η πρώτη προσέγγιση συνεργασίας στον δήμο Αποκορώνου

Η συζήτηση μεταξύ των δύο επικεφαλής των παρατάξεων ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί στο γραφείο του δημάρχου και μεταφέρθηκε λίγες ώρες αργότερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου επιβεβαιώθηκε το “αδιέξοδο”

Στο “κενό” έπεσε η πρώτη απόπειρα για διαπαραταξιακή συνεργασία στον Δήμο Αποκορώνου ανάμεσα στην ομάδα του απανεκλεγέντος δημάρχου Χ. Κουκιανάκη και της μείζονος μειοψηφίας του Στ. Σγουράκη.

Στο “άνοιγμα” που έκανε ο κ. Κουκιανάκης πρότεινε στην παράταξη του κ. Σγουράκη να επιλέξει ελεύθερα ακόμα και αντιδημαρχίες που θα ήθελε να αναλάβει, ωστόσο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας “έκλεισε την πόρτα” της θεσμικής συνεργασίας επικαλούμενος πολιτικές διαφορές με τη Δημοτική Αρχή.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο επικεφαλής των παρατάξεων ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί στο γραφείο του δημάρχου και μεταφέρθηκε λίγες ώρες αργότερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου επιβεβαιώθηκε το “αδιέξοδο” με τους κ. Κουκιανάκη και Σγουράκη να ανταλλάσσουν κατηγορίες για «ασυνέπεια λόγων και έργων» και «απολυταρχική συμπεριφορά», αντίστοιχα.

Ο Χ. ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ

Ειδικότερα ο κ. Κουκιανάκης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασιών και συγκλίσεων που επιτάσσει ο “Κλεισθένης”, ενώ υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση όλων των παρατάξεων για έναρξη του διαλόγου αμέσως μετά τις εκλογές.

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι ακόμα και αν η παράταξή του είχε εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ο ίδιος θα επιζητούσε ευρείες συναινέσεις προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διοίκηση του Δήμου.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σγουράκη διατύπωσε τη βούλησή του να υπάρξει θεσμική συνεργασία των δύο ομάδων και δήλωσε διατεθειμένος να δώσει τη δυνατότητα στην ομάδα της αντιπολίτευσης να αναλάβει αντιδημαρχίες που θα επιλέξει η ίδια.
Σχολιάζοντας την αρνητική στάση του κ. Σγουράκη ο κ. Κουκιανάκης κατηγόρησε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ότι “ναρκοθετεί” τον διάλογο πριν καν αυτός ξεκινήσει και ότι αθετεί την προεκλογική του δέσμευση ότι θα συζητούσε την προοπτική της συνεργασίας. Σημείωσε ακόμα ότι η στάση του κ. Σγουράκη έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια εκφρασμένη θετική θέση που έχει διατυπώσει για τον “Κλεισθένη” και την απλή αναλογική, η οποία προάγει τις διαπαραταξιακές συνεργασίες.

Ανέφερε, δε, ότι με αυτό τον τρόπο έρχεται να επιβεβαιωθεί η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που στρέφεται κατά της “ακυβερνησίας” στην αυτοδιοίκηση και κάλεσε την παράταξη του Στ. Σγουράκη να αναθεωρήσει τη στάση της. «Με υπευθυνότητα πρέπει να πορευτούμε (…) γιατί έτσι πρέπει να πορεύονται οι τοπικές κοινωνίες και όχι με (κριτήριο) το προσωπικό όφελος του καθενός. Πάνω από το εγώ και την καρέκλα μας υπάρχει ο τόπος μας και η σκέψη μας πρέπει να είναι μόνο σ’ αυτόν», ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης ενώ προανήγγειλε συναντήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας (Καραγιαννάκη και Μελισσάκη).

Ο ΣΤ. ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ

Απαντώντας στις αιτιάσεις του δημάρχου ο Στ. Σγουράκης υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του είναι υπέρ των συμπράξεων, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές με τη Δημοτική Αρχή που δεν αφήνουν περιθώρια για μια τέτοια προοπτική. «Δήμαρχε, έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις, πρακτικές και πολιτικές», σημείωσε και κατηγόρησε τον κ. Κουκιανάκη ότι κατά τη διάρκεια της θητείας που ολοκληρώνεται λειτούργησε “απολυταρχικά” κι ότι δεν άκουγε την άποψη και τη θέση της αντιπολίτευσης.

Επιχειρηματολογώντας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους 4 αντιδημάρχους που αποχώρησαν από την ομάδα της πλειοψηφίας αλλά και στο θέμα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), για το οποίο κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι αποφάσισε να τον χωροθετήσει στον Τσιβαρά χωρίς να διαβουλευτεί με κανέναν.
«Έχετε μάθει να λειτουργείτε με έναν τέτοιο τρόπο και δεν μπορούμε εμείς να το αγνοήσουμε αυτό», τόνισε, ενώ σχολιάζοντας την άποψη που διατύπωσε ο κ. Κουκιανάκης ότι θα επιζητούσε συνεργασίες ακόμα κι αν έβγαινε αυτοδύναμος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια θέση που είχε εκφράσει υπέρ της τροποποίησης του “Κλεισθένη”, ώστε να ισχυροποιηθούν οι δήμαρχοι.

Συνεχίζοντας ο κ. Σγουράκης ξεκαθάρισε ότι εφόσον η Δημοτική Αρχή πορευτεί με τον ίδιο τρόπο σε μια σειρά από σημαντικά θέματα (ελαιουργικά απόβλητα, ΣΜΑ, διαχείριση υδάτων κ.ά.) η στάση της αντιπολίτευσης θα παραμείνει ίδια.

Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός διαπαραταξιακού οργάνου, με ισότιμη εκπροσώπηση όλων των ομάδων, που σε συνεργασία με τις υπηρεσίες θα επεξεργάζεται, θα ωριμάζει και θα διατυπώνει προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Εκεί που πρέπει να συνεργαστούμε θα συνεργαστούμε κι εκεί που πρέπει να είμαστε αντιπολίτευση θα είμαστε αντιπολίτευση», επεσήμανε ο κ. Σγουράκης, ενώ υπεραμύνθηκε του “Κλεισθένη” υπογραμμίζοντας ότι απλή αναλογική σημαίνει δημοκρατία και εξέφρασε την αντίθεσή του με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στις Δημοτικές Επιτροπές που προωθεί η κυβέρνηση.

Καταλήγοντας ο κ. Σγουράκης έκανε γνωστό ότι η ομάδα του θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου πρόκειται να τελεστεί την Κυριακή, 25 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα στο Δημαρχείο Αποκορώνου.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ