Στον Δήμο Ηρακλείου τα τείχη της πόλης!

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού, ανακοίνωσε ο Βασίλης Λαμπρινός

Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και το Υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με την αξιοποίηση των Ενετικών Τειχών, κατέληξαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου στην Λότζια, παρουσία και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Η σύμβαση θα καθορίζει τους όρους συνεργασίας και τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς σε σχέση με τα Τείχη και θεωρείται ως ένα ενδιάμεσο στάδιο, με τελικό στόχο την παραχώρησή τους στον Δήμο.

Πέραν των Τειχών, στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο Δήμαρχος έθεσε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της ενιαίας πρόσοψης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ζητήθηκε η Τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στα αιτήματα των επιχειρηματιών.

Επίσης, ο Δήμαρχος ζήτησε από την κ. Μενδώνη να επανεξεταστεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού με την οποία έκλεισαν τα δημοτικά πάρκινγκ στα Ενετικά Τείχη.

"Για μια πολύ καλή συνάντηση για θέματα που αφορούν την πόλη", έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στη Λότζια με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Παρόντες στη συνάντηση, εκτός από τον Υφυπουργό Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη που συνοδεύει την Υπουργό, ήταν οι Αντιδήμαρχοι, Αριστέα Πλεύρη, Γιάννης Αναστασάκης, Γιώργος Σισαμάκης, Γιώργος Καραντινός, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ηράκλειο 3.7.5", Γιάννης Κουράκης καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινός: "Το πρώτο και σοβαρότερο θέμα που ετέθη ήταν η παραχώρηση των τειχών. Νομίζω ότι θα υπάρξει εξέλιξη πάνω σε αυτό το θέμα, με μια κατ' αρχήν προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία θα εξελιχθεί - φαντάζομαι - όσο πιο σύντομα γίνεται σε ολική παραχώρηση των τειχών.

Συζητήσαμε και για διάφορα άλλα θέματα, όπως η ενιαία εμφάνιση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλεως και την λίγο μεγαλύτερη κατανόηση προς τους επιχειρηματίες σε ο, τι αφορά τις προϋποθέσεις οι οποίες ζητούνται από την ενταύθα Εφορία Αρχαιοτήτων για μα ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις. Πιστεύω ότι θα έχουμε εξέλιξη και στα υπόλοιπα θέματα που ετέθησαν, τα οποία ήταν πολλά. Δεν είναι η τελευταία φορά που θα έχουμε επαφή. Θα έχουμε επαφές και στο μέλλον με την Υπουργό Πολιτισμού και με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού για τα θέματα τα οποία εκκρεμούν για την πόλη. Η προγραμματική σύμβαση για τα τείχη, φαντάζομαι ότι θα επιδιωχθεί και από τις δύο πλευρές να μην είναι πολύ μεγάλης διάρκειας. Δηλαδή να είναι όσης διάρκειας απαιτείται για να μετατραπεί σε παραχώρηση των Τειχών. Αυτή θα είναι η προσπάθεια μας, για ολική παραχώρηση των τειχών. Γιατί μόνο ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να κάνει όσα απαιτούνται για τα τείχη. Το Master Plan ισχύει. Θέσαμε και το θέμα των πάρκινγκ. Θα τα ξαναδούμε όλα αυτά. Δώσαμε και τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται στην κ. Υπουργό και πιστεύω ότι η αξιολόγηση θα είναι σύντομη και δίκαιη".

Από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της δημοτικής παράταξης "Ηράκλειο 3.7.5" Γιάννης Κουράκης σημείωσε: "Ετέθησαν σημαντικά ζητήματα για το Ηράκλειο. Το πρώτο ζήτημα είναι τα Ενετικά Τείχη, για τα οποία ζητήσαμε την παραχώρηση τους. Να υπάρχει δηλαδή μια ολοκληρωμένη διαχείριση, ούτως ώστε κατά την άποψή μας και κατά την άποψη της Κίνησης μας, τα Τείχη να αποτελέσουν έναν μοχλό α ανάπτυξης για το Ηράκλειο και την Κρήτη. Ζητάμε να παραχωρηθουν στο Δήμο Ηρακλείου, όπως ήταν παλιά, με προγραμματικη σύμβαση. Νομίζω ότι υπάρχει μια θετική ανταπόκριση όσον αφορά την προγραμματικη σύμβαση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί όπως είπε η κ. Υπουργός και σε παραχώρηση. Το δεύτερο θέμα που θέσαμε ως Κίνηση είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού ή το μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο που μπορεί το Ηράκλειο και η Κρήτη να αλλάξει κατηγορία με αυτή την ενοποίηση. Για να το πω πιο απλά, κάτι αντίστοιχο με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Ακρόπολης στην Αθήνα. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στο αρχαιολογικό κομμάτι, αλλά στην ενοποίηση και σε ωραίες περιπατητικες διαδρομές. Το τρίτο θέμα που απασχολεί το ιστορικό Ηράκλειο είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες καταστηματάρχες. Εκεί είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει ανά περιοχή μια ενιαία αντιμετώπιση σε σχέση με τον κοινόχρηστο χώρο που ενοικιάζει ο Δήμος Ηρακλείου προς τους καταστηματαρχες. Άρα να έχει μια ωραία εμφάνιση το Ηράκλειο και οι ίδιοι οι καταστηματαρχες να εξυπηρετηρετούνται. Ζητήσαμε από την κ. Υπουργό να στηρίξει αυτή την προσπάθεια κι εκείνη δεσμεύτηκε ότι θα το δει. Η Υπουργός γνωρίζει όλα τα θέματα, γνωρίζει το Ηράκλειο, είναι εξαιρετική πολιτικός και επιστήμων. Νομίζω ότι με καλή διάθεση, προγραμματισμό και βούληση θα λυθούν σημαντικά ζητήματα του Ηρακλείου".

Λίγο μετά τις 11:00 η συνάντηση στη Λότζια ολοκληρώθηκε με την Υπουργό, τον Υφυπουργό τον Δήμαρχο Ηρακλείου αλλά και στελέχη του δήμου να μεταβαίνουν για επίσκεψη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου όπου μάλιστα διεξάγεται η εικαστική έκθεση για τον Ελ Γκρέκο.

Μάλιστα στο χώρο την ίδια στιγμή και σχολεία με μαθητές για την σημαντική έκθεση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Νωρίτερα η Υπουργός Πολιτισμού αλλά και ο υφυπουργός, βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Τένις "Ηράκλειο Ο.Α.Α.".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ