Σύντομο διάλειμμα ... κι από αύριο νέο κύμα ψύχους!

Το νέο κύμα είναι πιθανό να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και κάτω από τα 400 μέτρα

Μία μέρα ... διάλειμμα μας δίνει ο καιρός, κι από αύριο επανέρχεται ... ψυχρότερος! Το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται από αύριο στην Κρήτη αναμένεται να φέρει και χιόνια ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο, κάτω από τα 400 μέτρα.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ κάνουν σαφές σε όλους τους τόνους πως η κακοκαιρία που ονομάστηκε "Ηφαιστίωνας" απαιτεί μεγάλη προσοχή, αλλά και υπευθυνότητα, απ’ όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης.

Οι προηγούμενες ημέρες κατάφεραν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που προέκυψαν, ενώ ευτυχώς τα προβλήματα ήταν περιορισμένης έκτασης και αντιμετωπίστηκαν με άμεσες παρεμβάσεις, ενώ από τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις δεν δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου υπήρξε μια πολύωρη διακοπή ρεύματος σε μέρος του χωριού Άγιος Χαράλαμπος, που κινητοποίησε τη δημοτική Αρχή, η οποία και ενημέρωσε τη ΔΕΗ για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος. Η κίνηση στο Οροπέδιο ήταν αρκετά δύσκολη, ενώ από κάποιο σημείο της ημέρας και μετά απαιτούνταν αποκλειστικά αντιολισθητικές αλυσίδες.

Περιορισμένη, παράλληλα, ήταν η ορατότητα, ειδικότερα στα υψηλότερα τμήματα του Δήμου. Μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή με 4x4 μπορούσαν να κινηθούν παράλληλα οι οδηγοί από τη Νεάπολη προς το Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα ο δρόμος για Έμπαρο και Καμινάκι παρέμενε κλειστός.

Μικρότερα ήταν τα προβλήματα στα Ανώγεια, όπου οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν το λιώσιμο του χιονιού στις περισσότερες περιοχές του δήμου, αν και από το Ντελίνα και πάνω τα χιόνια παρέμεναν μέχρι και χθες. Στα Ανώγεια υπήρξε μια περίπτωση αιτήματος για παροχή βοήθειας από κάποιον κτηνοτρόφο, ωστόσο το θέμα αντιμετωπίστηκε συντηρητικά από τον Δήμο Ανωγείων που φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του.

Στο μεταξύ, πολύ μεγάλες ποσότητες νερού κατέβασε τις τελευταίες ώρες ο ποταμός Αναποδάρης στη Δέρματο του δήμου Βιάννου. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα ο ποταμός να ξεχειλίσει και να καλυφθεί ακόμη και η γέφυρα. Σε καμία περίπτωση οι οδηγοί δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να περάσουν από το σημείο, καθώς ο κίνδυνος να τους παρασύρουν τα νερά είναι τεράστιος.

Αντίστοιχα προβλήματα υπήρξαν βέβαια και στη δυτική Κρήτη και ειδικότερα στην περιοχή του Θερίσσου. Από τις ισχυρές χιονοπτώσεις ομάδα ανδρών έχασε τον προσανατολισμό της και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής προκειμένου να τους βρει και να τους οδηγήσει σε ασφαλές σημείο.

Εκτεταμένη διακοπή στην ηλεκτροδότηση υπάρχει στον δήμο Σφακίων από το βράδυ της Πέμπτης, λόγω βλαβών στο δίκτυο από την πυκνή χιονόπτωση και τους κεραυνούς, με τα συνεργεία να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Κλειστός παρέμενε μέχρι και χθες ο δρόμος προς τον Ομαλό λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, που παρά τον αέρα, κατάφερε να κλείσει τον δρόμο. Πρόβλημα υπήρχε επίσης και στον κάμπο της Αγυιάς, στα Πορτοκαλοχώρια.

Στον δήμο Μαλεβιζιου παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ προέκυψαν κάποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο στον Κρουσώνα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, επίσης, κλειστός παρέμενε ο δρόμος στο φαράγγι Κοτσυφού, λόγω καταπτώσεων βράχων που πραγματοποιήθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ