Τα χιόνια άφησαν το Οροπέδιο χωρίς κινητά και τηλεόραση!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Υποχωρεί το νερό, μετρούν "πληγές" στο Οροπέδιο Λασιθίου

Της Κατερίνας Παντινάκη

Χωρίς κινητή τηλεφωνία και τηλεόραση είναι το Οροπέδιο Λασιθίου τις τελευταίες 20 ημέρες, καθώς το χιόνι που ξεπερνάει τα 4 μέτρα αλλά και ο πάγος εχουν καλύψει τις κεραίες (Vodafone και Wind) αλλά και τους αναμεταδότες τηλεοπτικού σήματος στην κορυφή Αφέντη.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης τα ιδιωτικά συνεργεία των εταιρειών βρίσκονται κάθε μερα στο σημείο προσπαθώντας να επιλύσουν τα προβλήματα, ενώ παράλληλα για τους ηλικιωμένους του δήμου, μεριμνούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" που τους επισκέπτονται καθημερινά, πηγαίνοντάς τους φαγητό, ξύλα, φάρμακα, παίρνουν ακόμη και δείγματα για εξετάσεις αν χρειάζεται. Αν μάλιστα, υπάρχει ανάγκη επίσκεψης σε γιατρό, τους μεταφέρουν με το όχημα της υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου μετράει τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. "Όσο υποχωρεί το νερό, αποκαλύπτονται τα προβλήματα" - εξηγεί ο δήμαρχος, περιγράφοντας πλήρη καταστροφή του αγροτικού οδικού δικτύου στον Κάμπο, σημαντικές φθορές στο λεγόμενο "δαχτυλίδι", βραχοπτώσεις και κατακρημνίσεις στο δρόμο από την Κερά προς το Οροπέδιο, για τα οποία σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Στ.Αρναουτάκη, δρομολογούνται λύσεις.

Προβλήματα υπάρχουν και σε κτίρια, με το νηπιαγωγείο στον Άγιο Γεώργιο που πλημμύρισε με νερό που έφτασε το μισό μέτρο, να χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων αλλά και αντικατάστασης του εξοπλισμού. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου από αύριο θα ξαναξεκινήσουν τα μαθήματά τους, αλλά στο παράρτημα του σχολείου τους, στο Τζερμιάδων, έως ότου αποκατασταθούν τα προβλήματα στο κτίριο στον Άγιο Γεώργιο.

Άμεσης αποκατάστασης χρήζει και το πρώην ΤΕΕ στον Άγιο Γεώργιο, για το οποίο έχει δεσμευτεί κονδύλι από την Περιφέρεια, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της μελέτης για το Γυμνάσιο και Λύκειο στο Τζερμιάδων, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 180.000 ευρώ.

Τέλος ζημιές μετρούν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι - στα σιτηρά αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο. Ήδη μάλιστα από τις 9 Ιανουαρίου, έχει γίνει αλληλογραφία από το δήμο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αίτημα την αποζημίωση των πληγέντων με τη διαδικασία του de minimis.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ