Θα κατασκευαστεί ανισόπεδος κόμβος στην περιοχή Σισίου

Εγκρίθηκε από τον ΟΑΚ

Εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου η λύση του ανισόπεδου κόμβου στην περιοχή του Σισίου και στον κόμβο προς Μάλια. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Δημήτρης Κουνενάκης είχε προηγηθεί προκαταρκτική μελέτη για τη διερεύνηση της βέλτιστης θέσης και μορφής κόμβου ο οποίος θα εξυπηρετεί με ασφάλεια τη σύνδεση του ΒΟΑΚ με τους οικισμούς Μάλια (ανατολική είσοδος), Σίσι και Βραχάσι. Γι’ αυτό εξετάστηκαν τρεις εναλλακτικές θέσεις διαμόρφωσης κόμβων, επί του ΒΟΑΚ. Η πρώτη στην περιοχή του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου Μαλίων που γειτνιάζει ο ΒΟΑΚ με την Παλαιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) προς Μάλια και Σίσι και μελετήθηκε μία λύση ανισόπεδου κόμβου, η δεύτερη στην περιοχή της νότιας κατάληξης της επαρχιακής οδού Σίσι – ΠΕΟ όπου μελετήθηκε μία λύση ανισόπεδου κόμβου και η τρίτη στην περιοχή περίπου 1.000 μέτρα νοτιοανατολικά από το Σεληνάρι για την οποία μελετήθηκε μία λύση ισόπεδου κόμβου.

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται πως η σύνδεση των παραπάνω οικισμών με το ΒΟΑΚ γίνεται σήμερα μέσω του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου Μαλίων που βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Μάλια και Σίσι, στην περιοχή γειτνίασης της ΠΕΟ Ηρακλείου – Αγ. Νικολάου με το νέο κατασκευασμένο τμήμα του ΒΟΑΚ, σε περιοχή καμπύλης και με δυσμενείς συνθήκες από πλευράς ασφάλειας της κυκλοφορίας, ορατότητας κλπ.

Σημειώνεται παράλληλα πως η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται επί του ΒΟΑΚ, στο τμήμα που διέρχεται από το φαράγγι Σεληναρίου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονο εδαφικό ανάγλυφο και ο ΒΟΑΚ διαθέτει περιορισμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και περιορισμένη ορατότητα. Πλησίον των εγκαταστάσεων της Μονής και εκατέρωθεν του ΒΟΑΚ υπάρχουν χώροι στάθμευσης των επισκεπτών του Μοναστηριού, υποτυπώδους διαμόρφωσης σε περιοχή καμπύλης. Επιπρόσθετα, στα 100 μέτρα ανατολικά, υπάρχει επισφαλής άτυπη ισόπεδη σύνδεση με την ΠΕΟ προς Βραχάσι, Σίσι κλπ, με άκρως επικίνδυνες κυκλοφοριακές συνθήκες ασφάλειας.

Η μελέτη του Ανισόπεδου κόμβου

Το επόμενο στάδιο μελέτης εστιάζει στο να εφαρμοσθεί η λύση του Ανισόπεδου Κόμβου Σισίου με βάση την εναλλακτική λύση, ενώ δεν προτείνεται η περαιτέρω προώθηση του Ισόπεδου Κόμβου Σεληναρίου.

«Προβλέπεται η λογική του ανισόπεδου κόμβου στο σημείο αυτό για να λύσει ζητήματα που υπάρχουν με τον κόμβο των Μαλίων και είναι γνωστά. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα δώσει διέξοδο στο πρόβλημα των περιοχών Μαλίων, Σισίου, Βραχασίου και Μιλάτου», εξηγεί ο κ. Κουνενάκης.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΚ, με την Προκαταρκτική Μελέτη Κόμβων Μαλίων-Α.Κ Σισίου- Σεληναρίου και την εφαρμογή της προτεινόμενης λύσης του Ανισόπεδου Κόμβου Σισίου με βάση την εναλλακτική λύση επιτυγχάνεται η ανάπτυξη του Κόμβου επί του ΒΟΑΚ, στο ύψος της διασταύρωσης της Π.Ε.Ο με την οδό προς Σίσι και η απ’ ευθείας σύνδεση μέσω αυτού τόσο της Π.Ε.Ο προς δυσμάς, όσο και της Επαρχιακής οδού προς ανατολάς, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη σύνδεση του οικισμού των Μαλίων και των λοιπών δυτικά οικιστικών περιοχών, της οδού προς Σίσι και των ανατολικά ευρισκομένων οικισμών Βραχάσι, Μίλατος κλπ.

Ακόμα, αποφεύγεται η περιπορεία από και προς όλους τους προορισμούς, εξασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες σύνδεσης με το ΒΟΑΚ, όσο και ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας επ’ αυτού.

Είναι σημαντικό πως θα εξελιχθεί η ανάπτυξη του Κόμβου σε ήπιο εν γένει εδαφικό ανάγλυφο με σποραδική δόμηση και χωρίς την ύπαρξη εγκαταστάσεων και η άμεση και ασφαλής σύνδεση με το ΒΟΑΚ στη θέση αυτή, θα συμβάλει στην ανάπτυξη και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής που βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, πλησίον των ορίων με την Περιφερειακή Ενότητας Ηρακλείου, οι γειτνιάζουσες περιοχές της οποίας παρουσιάζουν ήδη ιδιαίτερα έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.


Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ