Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αντωνίου Τρυφίτσου

Του Αρχηγού των έξι Ανατολικών Επαρχιών Αντωνίου Τρυφίτσου στο Καστέλλι Πεδιάδος.

Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019 και ώρα 11.30, ο Δήµος Μινώα Πεδιάδας σε µια τιµητική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας του Καστελλίου, θα αποκαλύψει τον ανδριάντα του Αρχηγού των έξι Ανατολικών Επαρχιών Αντωνίου Τρυφίτσου.

Ο Αντώνης Τρυφίτσος γεννήθηκε στο χωριό Μπιτζαριανώ και µεγάλωσε µε τις ιδέες της ελευθερίας και της Ένωσης της Κρήτης µε την Ελλάδα.

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών ακολουθεί τον θείο του Βασιλογιώργη στην Θεσσαλία και δίδει την πρώτη του µάχη µε τους Τούρκους. Στη συνέχεια παίρνει µέρος στην Μεγάλη Κρητική Επανάσταση 1866-1869 ως Οπλαρχηγός.

Στις επαναστάσεις που ακολούθησαν, 1878, 1881, 1885, 1889, 1895 πολεµά µε τον τίτλο του Αρχηγού Πεδιάδος.

Στις τελευταίες επαναστάσεις του 1895 και 1896-97 µε τον τίτλο του Αρχηγού των έξι Ανατολικών Επαρχιών (Πεδιάδος, Ρίζου, Μονοφατσίου, Μεραµβέλλου, Σητείας και Ιεράπετρας).

Στην τελευταία επανάσταση 1896-97 σε µάχη στη θέση Χριστός στην Επισκοπή Πεδιάδος, τραυµατίζεται βαριά στα πάνω άκρα και πεθαίνει από ακατάσχετη αιµορραγία.

Είναι ο τελευταίος Αρχηγός που δίδει τη ζωή του στους συνεχείς αγώνες των Κρητών εναντίον των Τούρκων, στις 25 Ιουνίου 1897.

Ο Αντώνης Τρυφίτσος διδάσκει όλους µας ότι η Ελευθερία απαιτεί αγώνες και οι αγώνες συνοδεύονται από θυσίες. Για τη ζωή και τη δράση του Αντωνίου Τρυφίτσου , θα µιλήσει ο Οµότιµος Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Κρήτης κ. Θεοχάρης Δετοράκης.

Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019, ο Δήµος Μινώα Πεδιάδας αποδίδει την οφειλόµενη τιµή στον Αρχηγό Αντώνη Τρυφίτσο, αποδίδει την οφειλόµενη τιµή στον άνθρωπο που πήρε µέρος σε δεκάδες µάχες εναντίον των Τούρκων και στο τέλος έδωσε την ίδια του τη ζωή στην πανανθρώπινη ιδέα της ελευθερίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ