Το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στην Μεγάλη Ελλάδα και τα Αιόλια νησιά

Συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ “Me & EU”

Την Ιταλία και συγκεκριμένα το Ροζάρνο, επισκέφτηκαν πριν λίγες μέρες 4 μαθητές και 2 καθηγητές του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου, όπου φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συνομηλίκων τους συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus+ “Me & EU” με βασικό θέμα το προσφυγικό και στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

"Στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν η σύνθεση και παρουσίαση των ταινιών μικρού μήκους κάθε χώρας με θέμα: «Η ενσωμάτωση των προσφύγων στο σχολείο μας, στην περιοχή μας, στην χώρα μας» σε ένα ενιαίο τελικό προϊόν.

Μαθητές και καθηγητές έφτασαν το βράδυ της Κυριακής 23 Μαΐου στο Λιμάνι του San Giovanni όπου έγινε θερμή υποδοχή και παραλαβή των παιδιών από τους Ιταλούς μαθητές και τις οικογένειές τους και μετακίνηση τους στο Ροζάρνο.

Την επόμενη μέρα και μετά το καλωσόρισμα με την παρουσία της τοπικής αρχής ακούστηκαν οι ύμνοι των συμμετεχόντων χωρών στο πρόγραμμα ενώ Εθελοντικοί Οργανισμοί παρουσίασαν το έργο τους σχετικά με τους πρόσφυγες στην περιοχή του Ροζάρνο που βρίσκεται πολύ κοντά στον καταυλισμό των προσφύγων, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες αφρικανικές χώρες. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από υπεύθυνο της «Μητέρα Γη» (μέλος συνεργατικής εθνικής και διεθνούς ένωσης με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής και ανθρωπιστικής γεωργίας) για την παροχή βοήθειας , αλληλεγγύης και διεξόδων στους πρόσφυγες καθώς και για την παροχή σε αυτούς εργασίας και κατοικίας.

Τις επόμενες μέρες μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν στην περιοχή της Καλαβρίας την εκπληκτικά όμορφη πόλη Τροπαία η οποία είναι σκαρφαλωμένη πάνω από το Τυρρηνικό Πέλαγος στην ακτή των Θεών . Εκεί μπόρεσαν να δουν από κοντά τον πρώτο καταυλισμό των 3000 προσφύγων, όπου δυστυχώς όμως δεν υπήρχαν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ο καταυλισμός αυτός ήταν κατεστραμμένος. Λίγα μέτρα παρακάτω υπήρχε ο καινούργιος, καταυλισμός κατάλληλα οργανωμένος με 400 πρόσφυγες. Δεν υπήρχαν παιδιά και οικογένειες.. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να πάρουν Συνέντευξη από πρόσφυγες από την Σενεγάλη,

Επόμενος προορισμός μας ήταν το λιμάνι Gioia Tauro βόρεια της πόλης Reggio Calabria. που αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ιταλίας για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων καθώς και την παράκτια περιοχή Scilla της Chianalea που είναι εγγεγραμμένη στην λίστα των πιο όμορφων χωριών της Ιταλίας,

Μια από τις καταπληκτικές εμπειρίες που βίωσαν οι μαθητές μας ήταν και η ξενάγηση στο Palazzo Campanella ένα σημαντικό κτίριο στο Reggio Calabria της Ιταλίας , ως έδρα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Καλαβρίας καθώς και η επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Reggio Calabria, ένα από τα πιο διάσημα αρχαιολογικά μουσεία της Ιταλίας που φιλοξενεί πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή που παρουσιάζουν την εξέλιξη της ελληνιστικής περιόδου. Μέλη της αποστολής του προγράμματος συναντήθηκαν και με το Δήμαρχο της

Η Κρουαζιέρα στα Αιόλια νησιά δηλαδή τις κορυφές του τοπικού ηφαιστειακού τόξου που αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου τόξου που ξεκινά από το Βεζούβιο και καταλήγει στην Αίτνα και η επίσκεψη στο Vulcano, στο Lipari και στο Stromboli αποτέλεσε αφορμή για την δημιουργία εργαστηρίου με θέμα «Το ταξίδι των μεταναστών».

Η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε ακόμα στην Κατάνια ιστορικά αξιοθέατα, πλατείες, το Κάστρο Ουρσίνο του 13ου και τον Καθεδρικό ναό Sant'Agata.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αυτήν τη σχολική χρονιά με το ταξίδι 3 καθηγητών μας στην Πορτογαλία τον Ιούνιο του 2019.

Εμπειρίες Μαθητών:

Σαράντου Χριστίνα

Αυτό το ταξίδι ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου ... ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μέσα σe 8 μέρες θα μπορούσα να μάθω τόσα πολλά πράγματα.. και να δεθώ τόσο πολύ με ανθρώπους που μου ήταν άγνωστη...

Και το πιο σημαντικό...εκπληρώσαμε τον σκοπό μας ...πήγαμε στον προσφυγικό καταυλισμό...

Δεν μείναμε όμως μόνο σε αυτό...αξιοποιήσαμε την ευκαιρία που μας δόθηκε πηγαίνοντας σε μουσεία και αξιοθέατα… αυτό που θa μου μείνει… δεν είναι κάποιο από τα αξιοθέατα που είδαμε..ούτε κάποια δραστηριότητα ή εκδρομή… αλλά η σχέση μεταξύ των παιδιών...και το ότι δουλεύαμε ομαδικά.

Πραγματικά...θα το έκανα ξανά και ξανά..

Χρυσουλάκη Μαρία

Σήμερα μόλις τελείωσε μια μαγευτική εμπειρία ζωής...

Όλες αυτές τις πέντε μέρες έζησα μια αξέχαστη εμπειρία ζωής που θα που μείνει χαραγμένη βαθιά μέσα στην καρδιά μου…….. θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου που μου συμπαραστάθηκαν σαν τους γονείς μου, αλλά και το πρόγραμμα Erasmus που μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω όλο αυτό το μαγευτικό ταξίδι.

Grazie mille!!!

Διακάκη Μαρία

Το ταξίδι στην Ιταλία ήταν μια καινούρια εμπειρία για εμένα. Πήγα σε έναν τόπο διαφορετικό μακριά από το σπίτι, γνώρισα μια νέα κουλτούρα. Μου άρεσε πολύ όταν πήγαμε στην Τropea, μια κοντινή πόλη στο Rosarno και όταν πήγαμε στο σχολείο τους την πρώτη μέρα, ήταν πολύ ωραίο, καθαρό και όμορφα διακοσμημένο. Επίσης η οικογένεια που με φιλοξένησε με έκαναν να νιώθω βολικά, σαν να ήταν οικογένεια μου. Γενικά πέρασα πολύ ωραία και μου άρεσε που πήγα σε μια άλλη χώρα για πρώτη μου φορά εκεί.

Μαγκουφάκη Δέσποινα

Μέσα σε 8 μέρες κατάφερα να γνωρίσω ξεχωριστούς ανθρώπους και να περάσω τέλεια μαζί τους.. Ένοιωσα σαν να είμαι ένα μέλλος αυτής της υπεροχής και ζεστής οικογένειας. Όσο αφορά τις εκδρομές μας μπορεί να είχε αρκετή κούραση αλλά τα μαγευτικά τοπία κάλυψαν κάθε κούραση και πίεση. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η κρουαζιέρα όπου επισκεφτήκαμε πανέμορφα ηφαιστιογενή νησιά. Τέλος όλα τα παιδιά ήταν πολύ καλοί μαζί μας και δεχθήκαμε σαν παρέα από την πρώτη στιγμή.

Ευχαριστώ το πρόγραμμα Erasmus και τους καθηγητές μας που με βοήθησε να ζήσει αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία..

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ