Το χαλάζι... ράβδισε τις ελιές και "μαστίγωσε" τους παραγωγούς!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής ράβδισε... εκτός από τις ελιές και τους ίδιους!

Ήταν που ήταν στραβό... το κλίμα (και όχι κλήμα που λέει η γνωστή παροιμία) στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, ήρθε και η προχθεσινή κακοκαιρία για να το επιδεινώσει, κάνοντάς το ακόμα πιο ανασφαλές!

Η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής ράβδισε... εκτός από τις ελιές και τους ίδιους! «Μας μαστίγωσε», επιχειρούν να ακριβολογήσουν κάποιοι εξ αυτών.

Ο καιρός που μέχρι πρότινος παρουσιαζόταν ως... «σύμμαχος» των αγροτών, με την ανά διαστήματα ιδιαίτερα ευεργετική για τις περιουσίες τους «ποτιστική» -όπως χαρακτηρίζεται- βροχή, έδειξε το κακό του πρόσωπο: «Ξεγύμνωσε» πάρα πολλά ελαιόδεντρα και σκόρπισε κατάχαμα τις προσδοκίες αρκετών παραγωγών! Κι όλοι οι κόποι τους έπεσαν στο έδαφος και χάθηκαν σε μια στιγμή...

«Ήρθα την Κυριακή το πρωί στις ελιές μου για να μαζέψω τα φορτωμένα δέντρα που είχαμε αφήσει πίσω. Και ήρθα αντιμέτωπος με αυτή την εικόνα! Η χαλαζόπτωση μαστίγωσε και την ελιά και τον παραγωγό! Το αποτέλεσμα φαίνεται κάτω. Δεν έχει καμία σχέση με δάκο αυτό το πράγμα. Όλος ο καρπός και όλος ο κόπος του αγρότη είναι κάτω. Η ζημιά είναι μεγάλη! Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή!», μας επισημαίνει ο κ. Βαγγέλης Μάρκογλου, ελαιοπαραγωγός από τις Αρχάνες.

Η ζημιά αφορά το 80% των καρπών της ελιάς. « Κάθε μέρα που περνάει πέφτουν όλες κάτω!Το χαλάζι έκανε την πρώτη του ζημιά επί τόπου, κι όσες είναι χτυπημένες θα πέσουν τώρα σε μια - δύο μέρες και δεν προλάβουμε να τις μαζέψουμε, ό,τι κι αν κάνουμε!», μας εξηγεί ο ίδιος.

«Οι ελαιοπαραγωγοί, όπως τονίζει ο κ. Μάρκογλου, έχουν έρθει «σε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα λόγω και της μειωμένης τιμής του λαδιού, αλλά και των ακριβών τιμών στα λιπάσματα! Μόνο ο παραγωγός την πληρώνει! Και έρχεται ο καιρός και σε τελειώνει!»

Στελέχη του ΕΛΓΑ έχουν πραγματοποιήσει ήδη αυτοψία σε πολλά λιόφυτα. «Είδαν ότι υπάρχει σοβαρό θέμα, από την περιοχή των Κάτω Αρχανών και κάτω», μας επιβεβαιώνει ο κ. Αρχανιώτης ελαιοπαραγωγός, ο οποίος λίγες ώρες μετά την ισχυρή χαλαζόπτωση « τηλεφωνήθηκα και με άλλους παραγωγούς, όσους πήγαν κι είχαν αφήσει αμάζευτες τις ελιές τους! Οι άνθρωποι ήταν σε απόγνωση!

Ο κ. Μάρκογλου και οι συνάδελφοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα αρμόδια κρατικά όργανα: «Τώρα θα κάνουμε τις δηλώσεις. Ελπίζουμε να μας βοηθήσει το κράτος, να βγάλουμε το χαμένο εισόδημα που έπεσε κάτω. Πιστεύουμε ότι το κράτος δεν μας αφήσει στην τύχη μας!»

«Το κερασάκι στην τούρτα σε ό,τι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη ήταν η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε όλο το νησί. Όσα λιόφυτα ήταν αράβδιστα, κυριολεκτικά τα ράβδισε το χαλάζι!», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης, προσθέτοντας ότι «το φαινόμενο είναι κατά τόπους και οι πληροφορίες που έχουμε από τους παραγωγούς είναι ότι εκεί που ''έπιασε'' το χαλάζι ράβδισε όλα τα ελαιόδεντρα! Εν τω μεταξύ υπάρχει και μία τυφλή ζημιά: Ο ελαιόκαρπος που έχει χτυπηθεί από το χαλάζι θα φανεί σε τρεις - τέσσερις μέρες, όταν θα ξεκινήσει να πέφτει στο έδαφος».

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, είναι «στο βόρειο μέτωπο του νομού Ηρακλείου», ωστόσο «και σήμερα ενημερωθήκαμε ότι ζημιές υπάρχουν και στην Μεσσαρά».

Ο κ. Χιλετζάκης καλεί όσους παραγωγούς «έχουν δει τα λιόφυτά τους να έχουν πληγεί από τη χαλαζόπτωση, να πάνε στους κατά τόπους ανταποκριτές του  ΕΛΓΑ για να το δηλώσουν, για να βγει η αντίστοιχη αναγγελία». 

«Έντονα προβλήματα από το καλοκαίρι»    «Είμαστε σε συνεχή διερεύνηση. Όπου έχουμε αναγγελίες ή ενοχλήσεις, κάνουμε επιτόπιους ελέγχους και επισημάνσεις για να δούμε το αποτέλεσμα», αναφέρει ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκος Δασκαλάκης. 

Ο ίδιος σημείωσε επίσης  «ότι πριν από τη χαλαζόπτωση, κι όλο αυτό το διάστημα από το καλοκαίρι έως και τώρα, είχαμε έντονα προβλήματα από αυξημένες προσβολές στις ελαιοκαλλιέργειες από δάκο. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την απώλεια του ελαιοκάρπου. Το συγκεκριμένο αίτιο, η προσβολή από το δάκο, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά και είναι ένα ζήτημα για το οποίο εξετάζεται από ποιους άλλους πόρους θα γίνει η πιθανή ενίσχυση των παραγωγών».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ