Ο κορυφαίος Έλληνας φωτογράφος εξομολογείται: «Έχω τραβήξει πολλές φωτογραφίες κλείνοντας τα μάτια»

Άρης Μεσσήνης: «Πρέπει να σοκαριζόμαστε από την αλήθεια. Αν κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτήν, σταματάμε να λεγόμαστε άνθρωποι»

Της Ελένης Βακεθιανάκη

«Έχω τραβήξει πολλές φωτογραφίες κλείνοντας τα μάτια. Δεν θέλω να τις τραβήξω αλλά πρέπει να το κάνω γιατί όσο σκληρή κι αν είναι η αλήθεια, πρέπει να λέγεται και να δείχνεται. Ίσως γιατί μέσα από την αλήθεια μπορούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα αλλά και να αλλάξουμε ως άνθρωποι».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Άρη Μεσσήνη, επικεφαλής του Φωτογραφικού Τμήματος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ελλάδα, πολυβραβευμένου διεθνώς για τα φωτορεπορτάζ του, σε χώρες με πολεμικές συγκρούσεις αλλά και στη Λέσβο όπου «κάλυψε» επί πολλούς μήνες τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

Βραβευμένη έκθεση

Τριάντα εννέα φωτογραφίες, εικόνες σκληρές αλλά ίσως και ελπίδας, όπως λέει, που εστιάζουν στη Λέσβο και τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, που έλαβαν το βραβείο Visa d' or "News" στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image στο Περπινιάν της νότιας Γαλλίας παρουσιάζονται από σήμερα στη Βασιλική Αγίου Μάρκου. Τίτλος της έκθεσης «War in Peace-Πόλεμος σε ζώνη Ειρήνης». Ο Έλληνας φωτογράφος επισημαίνει πάντως ότι «οι βραβεύσεις είναι απλά μια επιβεβαίωση ότι κάνεις σωστά τη δουλειά σου, δεν μπορείς να χαίρεσαι με τέτοιο υλικό». Ανυπομονεί ωστόσο να βρεθεί στο Ηράκλειο, να έρθει σε επαφή με το κοινό της πόλης-ο ίδιος θα μιλήσει στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την εμπειρία του από τη μαζική άφιξη των μεταναστών στη Λέσβο-για να δει ο κόσμος, όπως υπογραμμίζει, μια άλλη εικόνα τού τι έγινε, τόσο σε εκείνο το νησί όσο και στα υπόλοιπα.

Να είμαστε σε εγρήγορση

«Πολλές φορές στη σταδιοδρομία μου έχω γυρίσει το κεφάλι, αλλά ταυτόχρονα τράβηξα τη φωτογραφία. Πρέπει να σοκαριζόμαστε από την αλήθεια. Αν κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτήν, σταματάμε να λεγόμαστε άνθρωποι. Και εγώ θα κάνω το παν να σας δείχνω την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι. Είναι δικαίωμα που καθενός αν θέλει να τη δει ή όχι» τονίζει προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα μας ως κοινωνία είναι ότι αν δεν δούμε μια εικόνα, δεν καταλαβαίνουμε. Όμως θα έπρεπε, μόνο με τη σκέψη ότι άνθρωποι χάνονται αναίτια, να είμαστε σε εγρήγορση κάνοντας κάτι. Αλλά από τη στιγμή που δεν είμαστε ικανοί να το κάνουμε, ας βοηθήσει η εικόνα».

Παρακαταθήκη

Ο βραβευμένος Έλληνας φωτογράφος, που έχει «καλύψει» τα γεγονότα στη Λιβύη, τη Συρία, την Ουκρανία, νοιώθει τυχερός που μπορεί να αποτυπώνει και να αφήνει κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. «Μία φωτογραφία μπορεί να μιλήσει σε όλες τις γλώσσες. Έτσι προσπαθώ να μεταδίδω στους αναγνώστες, μέσα από πρόσωπα και τις ιστορίες των ανθρώπων, το τι συμβαίνει γύρω μας ώστε να είμαστε λίγο πιο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι», εξηγεί.

Ο Άρης Μεσσήνης, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη πριν 39 χρόνια, συνεργάστηκε με το Πρακτορείο Ειδήσεων «The Associated Press» από το 1997 έως το 2003 οπότε εντάχθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων όπου από το 2006 είναι επικεφαλής του φωτογραφικού του τμήματος στη χώρα μας.

Η έκθεση «War in Peace-Πόλεμος σε ζώνη Ειρήνης» στη Βασιλική Αγίου Μάρκου, με διοργανωτή τον Δήμο Ηρακλείου και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, θα διαρκέσει έως 27 Ιανουαρίου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ