Εγκαινιάζεται το Εκθετήριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Σάρχου

Ένα ακόμα νέο Λαογραφικό Μουσείο δημιουργήθηκε στο Μαλεβίζι – Γάζι, Φόδελε, Τύλισος, Μάραθος, Κρουσώνας, Μονή, Καμάρι, Σάρχος, Παλαιόκαστρο, Γωνιές, Αγία Πελαγία, Καμαριώτης, Ροδιά, Δαμάστα δημιουργούν ένα ισχυρό δίκτυο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ενισχύοντας τη δυναμική τους

Ένα ακόμα νέο Λαογραφικό Μουσείο, ετοιμάστηκε και ανοίγει τις πύλες του την Τρίτη 14 Μαΐου 2019, στις 19:00.

Το νέο Μουσείο, προϋπολογισμού 234.400 ευρώ, που δημιουργήθηκε με την αγαστή συνεργασία του Δήμου Μαλεβιζίου με τον οικείο Πολιτιστικό Σύλλογο, προστίθεται στο δίκτυο των πυκνών πολιτιστικών δομών που δημιουργήθηκαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου Σάρχου, το οποίο ανακαινίστηκε εκ βάθρων προκειμένου να φιλοξενήσει τη νέα πολιτιστική δομή. Τη μέριμνα για την δημιουργία της έκθεσης του μουσείου ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρχου, στον οποίον έχει παραχωρηθεί επίσημα η χρήση του χώρου.

Το νέο Μουσείο θέτει ως στόχο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του ιστορικού οικισμού του Σάρχου. Μεταξύ των λαογραφικών εκθεμάτων περιλαμβάνονται χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές και άλλα πολύτιμα αντικείμενα και εργόχειρα από τον αστείρευτο πλούτο της τοπικής οικοτεχνικής κυρίως παράδοσης. Αξιόλογο στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα αντίγραφα του εξέχοντος ζωγράφου Γεωργίου Ξυλούρη ο οποίος καταγόταν από το Σάρχο. Το ιστορικό σκέλος της Συλλογής αναδεικνύεται με την προβολή εγγράφων και ντοκουμέντων από την ιστορική πορεία του οικισμού, με ιδιαίτερη έμφαση βέβαια στο ολοκαύτωμα του οικισμού, με τους 38 εκτελεσμένους άντρες από του Ναζί, η θυσία των οποίων εντάσσει τον οικισμό στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας.

Στο ίδιο ανακαινισμένο κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου Σάρχου στεγάζεται πλέον και η νεοσύστατη Βιβλιοθήκη του οικισμού, στην οποία περιλαμβάνονται πάνω από 1500 τόμοι, βιβλίων όλων των κατηγοριών, πολλά εκ των οποίων και ξενόγλωσσα, τα οποία έχει συγκεντρώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, κατά τη διάρκεια της 37χρονης ιστορίας του. Αναπόσπαστο στοιχείο του νέου μουσείου Σάρχου αποτελεί και ο αρωματικός κήπος της μεγάλης αυλής, όπου έγινε μέριμνα από τον Πολιτισμικό Σύλλογο για την καλλιέργεια τοπικών αρωματικών φυτών, με στόχο τη γνωριμία των μικρών επισκεπτών του Μουσείου και βέβαια των ξένων, με την πλούσια χλωρίδα της περιοχής.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθεί μπουφές με εδέσματα της βραβευμένης Σαρχιανής κουζίνας.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Το Μαλεβίζι, ο τόπος του πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης, γίνεται ακόμα πιο ισχυρός από ποτέ! Δημιουργήσαμε πολλές δομές και συνεχίζουμε και με τους υπόλοιπους οικισμούς και τα χωριά μας, μέχρι να έχουμε ένα απόλυτα οργανωμένο πλάνο που να καλύπτει απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το Μαλεβίζι. Είμαι βέβαιος ότι κάθε επισκέπτης του νέου Εκθετηρίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Σάρχου, αυτού του πανέμορφου οικισμού, θα εντυπωσιαστεί με τα εκθέματα αλλά και την σπουδαία δουλειά που έχει γίνει. Γι’ αυτό και θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που ήταν δίπλα μας και σε αυτό το έργο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη που υποστηρίζει όλες τις δράσεις μας, όλους τους συνεργάτες μας από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, τους Αντιδημάρχους Γιώργο Βαλτζάκη και Άρη Σαλούστρο, τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Γιώργο Αδαμάκη, όλα τα στελέχη του Δήμου μας, όπως επίσης και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάρχου Ειρήνη Περβολαράκη και όλα τα μέλη του δραστήριου συλλόγου, για το άριστο αποτέλεσμα».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ