Εκδήλωση-αφιέρωμα στο έπος του ’40

Ενόψει της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου

Ενόψει της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) σε συνεργασία με τους Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου: Αρχανών - Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Φαιστού και Χερσονήσου καθώς και το Δήμο Ανωγείων, τις Ενώσεις Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Βιάννου, Δαμάστας, Σοκαρά, την Ένωση Πληγέντων νομού Ρεθύμνης, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας», με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης οργανώνουν μία σημαντική εκδήλωση στο Ηράκλειο αφιερωμένη στο έπος του ’40, τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση και τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Προβολή της ταινίας: «Το έπος των Ελλήνων στην Αλβανία».

Μια ταινία του Λευτέρη Χαρωνίτη με επιστημονικό οδηγό τον Καθηγητή Ιστορίας Γιώργο Μαργαρίτη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: «Από το έπος του '40 και της Εθνικής Αντίστασης στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Συμμετέχουν:

Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με θέμα:

«Ιταλική επίθεση και ελληνική αντεπίθεση στην Αλβανία: τότε που ο Έλλην στρατιώτης έσκισε πρώτος το σκοτάδι του φασιστικού - ναζιστικού άξονα».

Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «28 Οκτωβρίου 1940: ημέρα τομής και ανάτασης!».

Αριστομένης Συγγελάκης, Διδάκτωρ Οδοντιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με θέμα: «Μνήμη και Χρέος, Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!».

Λευτέρης Χαρωνίτης, σκηνοθέτης και δημιουργός της ταινίας (θα μιλήσει για την ταινία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων).

Ακολουθεί συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25.20.2019 και ώρα 7.00μμ, στον Κινηματογράφο ΑΣΤΟΡΙΑ (Πλατεία Ελευθερίας) με ελεύθερη είσοδο!

Διοργάνωση:

Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ)

Σε συνεργασία με:

- τους Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου: Αρχανών - Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Φαιστού και Χερσονήσου καθώς και το Δήμο Ανωγείων.

- Τις Ενώσεις Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Βιάννου, Δαμάστας, Σοκαρά, την Ένωση Πληγέντων νομού Ρεθύμνης, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Συκιάς "Ο Τσιλίβδικας"

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ