Εσπερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο

Η βία κατά των Γυναικών, ως κοινωνικό φαινόμενο με πολλαπλές διαστάσεις, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όσων συμπολιτών παρακολουθήσουν και συμμετάσχουν στην Εσπερίδα που διοργανώνει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρεθύμνης, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, στις 6.30 το απόγευμα, στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το Κέντρο Συμβουλευτικής ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εΕσπερίδας την οποία θα συνδράμουν με την επιστημονική τους γνώση και την επαγγελματική τους εξειδίκευση, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας όπως η Αστυνομική Δ/νση, κοινωνικών δομών όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ο Ξενώνας φιλοξενίας Γυναικών κ.α.

Οι καταρτισμένοι εισηγητές θα παρουσιάσουν ως καθ' ύλην αρμόδιοι κάποιες από τις πολυσύνθετες παραμέτρους που συνθέτουν το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, μέσα από ένα πολυπρισματικό πεδίο που περιλαμβάνει τόσο τα θύματα (γυναίκες και ανήλικα παιδιά) όσο και τους δράστες.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρεθύμνης, προσκαλεί όλη την κοινωνία του Ρεθύμνου να ενισχύσει με την παρουσία και συμμετοχή στην Εσπερίδα αλλά και την καθημερινή δράση όλων, την προσπάθεια εξάλειψης της βίας όπου, όποτε και με όποιο τρόπο αυτή εκδηλώνεται, όποιο κι αν έχει αποδέκτη, όχι μόνον στο δικό μας τόπο, αλλά παντού.

Το πρόγραμμα της εσπερίδας έχει ως εξής:

-18:30 Έναρξη -Χαιρετισμοί

-18.45 – 18.55: «Το προφίλ του θύματος και του θύτη: Στατιστικά στοιχεία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρεθύμνης», Φουρναράκη Ελένη, Κοινωνιολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών.

-19.00 – 19.10 : «Το περιεχόμενο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) και η σημασία της για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», Πετούση Βασιλική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης - Διευθύντρια Εργαστηρίου Φύλου.

-19.15 – 19.25: «Η αντιμετώπιση ενός περιστατικού θύματος βίας από τον αξιωματικό υπηρεσίας στο Αστυνομικό Τμήμα», Σταυρουλάκης Στυλιανός, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ρεθύμνου.

-19.30 – 19.40: « Βία κατά των γυναικών: ο ρόλος της ιατροδικαστικής διερεύνησης», Δρ. Αντώνης Παπαδομανωλάκης, Προϊστάμενος Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης - Επιστημονικός συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

-19.45 – 19.55: «Η δύναμη της βίας: οι επιπτώσεις της στα παιδιά», Νικολάου Αλεξάνδρα, Παιδοψυχίατρος PhD, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.

-20.00 – 20.10: « Εμπειρικά δεδομένα από τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών στο Δήμο Ηρακλείου», Αναστασία Μαράκη, Κοινωνική Λειτουργός του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου.

-20.15 Μουσικός επίλογος με την ευγενική συμμετοχή των: Σειραγάκη Στέλλα (τραγούδι), Παπαδομανωλάκης Αντώνης (τραγούδι), Θανάσης Παπαθανασίου (πιάνο)


Συντονισμός: Αλεξία Βαονάκη, Ψυχολόγος, Προϊσταμένη Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ