Ο «Καζαντζάκης» και ο Γιάννης Σμαραγδής στο Αρκαλοχώρι

Απόψε, στις 21:00

Η σπουδαία ταινία «Καζαντζάκης» αφού έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, από την Αμερική όπου και βραβεύτηκε με 4 βραβεία έως την UNESCO στο Παρίσι και το Διεθνές Φεστιβάλ της Ινδίας και την Σιγκαπούρη, προβάλλεται την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 21.00 στο Αρκαλοχώρι (ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ) με την τιμητική παρουσία του Γιάννη Σμαραγδή.

Η ταινία γνωρίζει την αποθέωση όπου προβάλλεται, λειτουργεί πλέον σαν ένας φωτεινός πρεσβευτής του ελληνικού αισθήματος και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού που είναι και η βαθύτερη επιθυμία του σκηνοθέτη.

Όπως γράφει ο James DeMetro, διευθυντής του Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη: «Η προβολή της ταινίας Καζαντζάκης την Κυριακή στο Museum of the Moving Image ήταν ένας θρίαμβος! Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Τα εισιτήρια, στην -κατά την γνώμη μου- πιο όμορφη αίθουσα προβολών σε όλη τη Νέα Υόρκη – πωλήθηκαν όλα.

Δυστυχώς, έπρεπε να διώξουμε περίπου 60 άτομα που περίμεναν Online για τυχόν ακυρώσεις. Η ταινία πήγε πολύ καλά. Το χειροκρότημα ήταν συνεχές μετά το τέλος της ταινίας και με όσους μίλησα είχαν κάτι θετικό να πουν για την ταινία. Δεν άκουσα κανένα αρνητικό σχόλιο, ενώ συνήθως τα ακούω και αυτά. Θεωρώ πως ήταν η καλύτερη προβολή ελληνικής ταινίας που έγινε ποτέ στη Νέα Υόρκη».

Στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Τορόντο παραβρέθηκε η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου που έζησε πρωτόγνωρες συγκινήσεις: «Δεν φαντάζεστε τι έγινε… Ουρά ένα ολόκληρο τετράγωνο. Ο κόσμος να κλαίει. Μίλησα μετά την ταινία πάνω από 40 λεπτά, μου έκαναν τόσες πολλές ερωτήσεις, ήταν τόσο συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι... Δε με άφηναν να φύγω... Μου φιλούσαν τα χέρια… Μου έλεγαν να μεταφέρω την αγάπη τους σε όλους τους συντελεστές και το ευχαριστώ τους...».

Έτσι, όπου κι αν προβάλλεται πλέον η ταινία Καζαντζάκης, εισπράττει την απόλυτη αγάπη των θεατών. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ (δεν του έγραψαν λίγα και εκείνου οι «κακεντρεχέστατες μολυσμένες πένες»), που έλεγε ότι: «οι ταινίες κρίνονται από το κοινό και τον χρόνο και κανέναν άλλον».

Και ως επιβεβαίωση της παραπάνω ρήσης, δείτε τι γράφτηκε για τον Ηρακλειώτη συμπατριώτη μας στο Newstars.gr από τον Σταύρο Ζαγκανά, σχεδόν δυο χρόνια μετά την έξοδο της ταινίας: «το ελάχιστο της απλότητας, της ευγένειας και της καλοσύνης να είχαμε όλοι, θα ήμασταν πολύ καλύτεροι άνθρωποι. Όταν προσωπικότητες σαν τον Γιάννη Σμαραγδή, ο κατά τεκμήριο καλύτερος Έλληνας σκηνοθέτης, σου συμπεριφέρονται τόσο απλά, ευγενώς, καλόκαρδα και με αγάπη και ακολούθως σκέφτεσαι την έπαρση κάποιων άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, όπως βουλευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, κ.λπ. πραγματικά απορείς».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ