Οι κάτοικοι της Τυλίσου γιορτάζουν ... τον μπακαλιάρο!

Γιορτάζουν ... το παρατσούκλι τους!

Τηρούν και φέτος το έθιμο ... του τηγανητού μπακαλιάρου, οι Τυλισανοί, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ετοιμάζονται για την καθιερωμένη γιορτή, την παραμονή του Αγίου Νικολάου, που είναι και προστάτης του χωριού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου και η Ενορία Τυλίσου οργανώνουν τη γιορτή και απευθύνουν ανοικτό κάλεσμα.

Ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 ∆εκεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου Ι.Α.Κ. Μεθοδίου Βερνιδάκη και έπειτα θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κέρασμα μπακαλιάρου με σκορδαλιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με τα της λιτάνευσης της Εικόνας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 ∆εκεμβρίου στις 7:00 π.μ. χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Νικάκη.

Πώς προέκυψε όμως αυτό το έθιμο του μπακαλιάρου στην Τύλισο; Κατά τις δεκαετίας του ‘50 και του ‘60, οι Τυλισανοί αγωγιάτες, που κατέβαιναν στο Ηράκλειο πουλούσαν το εμπόρευμά τους (ξύλα και αγροτικά προϊόντα) και στην επιστροφή αγόραζαν τον - φθηνό για την εποχή - μπακαλιάρο. Κρεμούσαν τον μπακαλιάρο στα γαϊδούρια τους και επιστρέφοντας στο χωριό, ο κόσμος που τους έβλεπε, τους "έβγαλε" το παρατσούκλι "μπακαλιάροι", λόγω της προτίμησής του στο ψάρι αυτό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ