«Πραισίων Γεύσεις» στη Σητεία

Ένα γευσιγνωστικό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της ιστορικής Πραισού

Tο Μουσείο Ιστορίας - Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πραισού, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Σητείας και του ΤΕΙ Κρήτης - Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας, διοργανώνει την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 17.00 την εκδήλωση «Πραισίων Γεύσεις».

Πρόκειται για μια εκδήλωση με την οποία οι διοργανωτές θέλουν ν’ αναδείξουν τις ιδιαιτερότητες της Επαρχίας Σητείας και να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη, την ανάδειξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και την προβολή της διατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η εκδήλωση γίνετε για πρώτη χρονιά και στόχος είναι να γίνεται κάθε χρόνο. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό περίπατο στα σοκάκια του οικισμού Κανένε (σημερινός Άγιος Σπυρίδωνας), με πολλές Δράσεις, όπου συνδυάζεται η ανάδειξη τοπικών γεύσεων με την προβολή της ιστορίας,  λαογραφίας, και τις παραδόσεις της σητειακής διατροφής.

Διοργανώνονται εργαστήρια παρασκευής εδεσμάτων (βιωματικά σεμινάρια) για μεγάλους, αλλά και για μικρούς, με τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων και κατοίκων της περιοχής. Οι δράσεις πλαισιώνονται από υπαίθρια έκθεση λαογραφικών αντικειμένων της μουσειακής συλλογής του Μουσείου Ιστορίας - Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πραισού.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους όλων των ηλικιών. Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων  γευσιγνωσίας, στις 21.00, οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν στο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας της Μερτιανής που διοργανώνει ο Σύλλογος με ντόπιους παραδοσιακούς καλλιτέχνες, στον χώρο εκδηλώσεων του συλλόγου (παλιό Δημοτικό σχολείο Κανένε), με πλούσια εδέσματα παραδοσιακής κρητικής κουζίνας.

Στοιχεία για την Τοπική Κοινότητα

  Η Τ.Κ Πραισού περιλαμβάνει τους οικισμούς Άγιο Σπυρίδωνα (Κανένε) και Νέα Πραισό (Βαβέλοι). Τα εν λόγω χωριά βρίσκονται, νότια της Σητείας, περίπου 15 χλμ., ανάμεσα σε δύο κοιλάδες που σχηματίζουν οι ποταμοί Παντέλης και Δίδυμος (ή Σανταλοπόταμος) σε υψόμετρο 350 και 390 μ. αντίστοιχα. Στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας αυτής βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Πραισού, εδώ υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης-κράτους Πραισού. Η Πραισός υπήρξε η πρωτεύουσα των Ετεοκρητών δηλ. των γνήσιων απόγονων των Μινωιτών, (έτεος = γνήσιος). Οι Ετεοκρήτες αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Όμηρο (Οδύσσεια Τ 176) και αποκαλούνται «μεγαλήτορες» (μεγαλόψυχοι, εύτολμοι).

Η Νέα Πραισός είναι η έδρα του Π.Σ Πραισού και στον Άγιο Σπυρίδωνα βρίσκεται το μουσείο του συλλόγου, μοναδικό στο είδος του στην ανατολική Κρήτη, με σημαντικές εκθέσεις – εκδηλώσεις. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ