«Στα Χνάρια του Ερωτόκριτου»…βάδισε το κοινό στα Ρούστικα

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μ.Αναγνωστάκη στηρίζει την προσπάθεια ένταξης του έργου στον κατάλογο της UNESCO

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, συμμετέχοντας στον εορτασμό για το «Έτος Ερωτόκριτου» και στηρίζοντας την προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης να εντάξει το σημαντικό αυτό έργο της Κρητικής Λογοτεχνίας στον κατάλογο της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, διοργάνωσε με επιτυχία, την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 και ώρα 8.30 μ.μ., στα Ρούστικα Ρεθύμνης, εκδήλωση με θέμα «Στα χνάρια του Ερωτόκριτου».

Το κοινό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρακολούθησε με ενδιαφέρον δύο εξαιρετικούς ομιλητές να διερευνούν τις διαχρονικές επιδράσεις του Ερωτόκριτου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην ομιλία του με τίτλο «Ο Ερωτόκριτος και οι ξένοι», ο David Holton, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Cambridge, αναφέρθηκε στη μεταφραστική απόδοση του Ερωτόκριτουσε ξένες γλώσσες. Στην ομιλία της με τίτλο «Η λόγια και λαϊκή απήχηση του Ερωτόκριτου», η Τασούλα Μαρκομιχελάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., παρουσίασε ορισμένους τρόπους με τους οποίους το σπουδαίο αυτό ποίημα του Β. Κορνάρου έχει ενσωματωθεί στη λόγια και λαϊκή μας παράδοση.

Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά με αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, τα οποία απέδωσαν με ευαισθησία ο Αλέξανδρος Αγγελάκης, φυσικός και μουσικός, και ο Γιάννης Συράγας, μουσικός.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Αλέξης Πολίτης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Αρχόντισσα Παπαδερού-Ναναδάκη, φιλόλογος, δώρισε στον Όμιλο αυτόγραφη επιστολή του Μ. Αναγνωστάκη. Η κ. Παπαδερού-Ναναδάκη αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τον Μ. Αναγνωστάκη (1977) και ανέγνωσε το περιεχόμενο της επιστολής, στην οποία ο ποιητής καταγράφει πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.

Στον χώρο της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει και την ενότητα «Ο Μανόλης Αναγνωστάκης και η Κρήτη», από την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Μ. Αναγνωστάκη που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά (1.12.2018-8.2.2019).

Ο Όμιλος ευχαριστεί θερμά τους φορείς που συνέβαλαν στην οργανωτική επιτυχία της εκδήλωσης: την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, τον Δήμο Ρεθύμνης, την ΚΕΔΗΡ, το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων «Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων.

Εξίσου θερμά ευχαριστεί τον επιχειρηματία κ. Γιώργο Σταυρουλάκη για την οικονομική χορηγία, καθώς και το μέλος του Ομίλου κ. Ευγένιο Φραγκιαδάκη, διευθυντή του «Sendido Pearl Beach Hotel», για τη φιλοξενία των ομιλητών. Επίσης, ευχαριστεί για τη χορηγία επικοινωνίας τα Χανιώτικα Νέα και τον Όμιλο KRHTH TV.

Θα ήταν παράλειψη, εάν ο Όμιλος δεν ευχαριστούσε τους κατοίκους της κοινότητας των Ρουστίκων και ιδιαίτερα τις γυναίκες, που στηρίζουν με πολλούς τρόπους όλες τις εκδηλώσεις του .

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ