Τα Παραμύθια του Σαββάτου

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Για όλους όσους αγαπούν τα παραμύθια! Άλλωστε όπως λέει και ο Εξυπερύ στον Μικρό Πρίγκιπα : «Όλοι οι μεγάλοι ήταν παιδιά πρώτα… Αλλά λίγοι το θυμούνται»

….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

 

Πόσο μπορεί η μουσική να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου; Πόση ομορφιά και δύναμη κρύβει το φεγγάρι και πως τα όνειρα σαν γίνονται πράξη γεμίζουν τις ψυχές με δύναμη και ομορφιά; Ιστορίες για φεγγάρια, για κάστρα μεσαιωνικά, για οικογένειές και φίλους για έρωτες κι αγάπες παντοτινές. Για εκείνα τα χαρίσματα που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Για όλους όσους αγαπούν τα παραμύθια! Άλλωστε όπως λέει και ο Εξυπερύ στον Μικρό Πρίγκιπα : «Όλοι οι μεγάλοι ήταν παιδιά πρώτα… Αλλά λίγοι το θυμούνται»

 

Τι τρέχει με τον θείο Θέμο; Ελένη Γεωργοστάθη, εικ: Λέλα Στρούτση, εκδ. Ψυχογιός

 

Ποιος είναι ο Θείος Θέμος; Και τι παράξενο του συμβαίνει; Πότε μοιάζει να είναι φυσιολογική η συμπεριφορά του και κάποιες άλλες φορές χάνεται σε έναν κόσμο διαφορετικό. Περίεργα πράγματα και ανεξήγητα. Άλλοτε θέλει να παίξει με τα ανίψια του, κι άλλοτε το μυαλό ταξιδεύει και σταματάει στο…γαλάζιο χρώμα του ουρανού. Ώσπου μια μέρα το μυστήριο αρχίζει να ξεδιαλύνεται. Μια ψηλή ξανθιά γαλανομάτα Ολλανδέζα κάτι του χει κλέψει… Την καρδιά ή μήπως και κάτι από το φοβερό και μοναδικό κάστρο της περιοχής; Και ένα καινούργιο μυστήριο πλανάται πάλι στον αέρα. Οι μικροί ντετέκτιβ αναλαμβάνουν δράση ή μήπως μόνο η Ζωή; Πολλά τα μυστήρια, πολλές οι αποκαλύψεις, πολλά τα ερωτήματα….

 

Μια υπέροχη περιπέτεια για μικρά και μεγάλα παιδιά έγραψε για μια ακόμα φορά η Ελένη Γεωργοστάθη. Μια περιπέτεια γεμάτη χιούμορ, μυστήριο, ζήλιες, έρωτα και οικογενειακή ζωή. Μια ιστορία που είναι γεμάτη ανατροπές και κρατά το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη ίσαμε την τελευταία του σελίδα. Σχέσεις που δοκιμάζονται, δένονται και μεγαλουργούν. Η οικογένεια σε πρώτη γραμμή και οι αποκλειστικότητες που λίγο κλονίζονται. Έντονα συναισθήματα σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Εγωκεντρισμός μικρών παιδιών και διεκδίκηση συναισθημάτων.

Μια καλογραμμένη περιπέτεια που με το καταπληκτικό χιούμορ της Ελένης Γεωργοστάθη σε κρατά σε μια συνεχή αφύπνιση για την επόμενη ατάκα και συμβάν. Κάστρα, μυστήρια, εξιχνιάσεις, κατορθώματα, πολλά συναισθήματα και ιστορίες που μπορούν να συμβούν στ΄ αλήθεια.

Με την εικονογράφηση της Λένας Στρούτση σε μια ιστορία που θα λατρέψουν τα παιδιά και σίγουρα θα την προτείνουν οι μεγάλοι!

Ένα βιβλίο με θέμα την οικογένεια, τις σχέσεις, τις στιγμές. Μια ιστορία με ιστορία φανταστική ή πραγματική δεν έχει σημασία. Αρκεί που σε ταξιδεύει από την πρώτη μέχρι την τελευταία της σελίδα!

Για παιδιά από 9 χρόνων και για μεγάλους!

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ – Εξιπερί, Ανιές ντε Λεστράντ, εικ: Βαλέρια Ντοκάμπο, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

 

Ένα βιβλίο σταθμός. Γράφτηκε από τον Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και κυκλοφόρησε στα στις 6 Απριλίου του 1943. Σύμφωνα με την ιστορική εφημερίδα Le Monde κατατάσσεται στην 4η θέση της παγκόσμιας λίστας των 100 βιβλίων του αιώνα. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες και έχει διαβαστεί από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρείται πια ελεύθερο δικαιωμάτων και ανατυπώνεται συνεχώς από πολλούς εκδοτικούς οίκους και σε παραλλαγές που ωστόσο μένουν αρκετά πιστές στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα έκδοση γραμμένη από την Ανιές Ντε Λεστράντ, μεταφρασμένη στα Ελληνικά από την Εύη Γεροκώστα και εικονογραφημένη από την Βαλέρια Ντοκάμπο απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά που επιτέλους μπορούν να έρθουν πιο κοντά στο αριστουργηματικό αυτό έργο του Εξυπερύ.

 

Ένα βιβλίο γεμάτο αξίες και συναισθήματα. Αλήθειες ,αποφθέγματα , σύμβολα και ιδιοφυείς αλληγορίες. Διαφορετικοί τύποι ανθρώπων, μεγάλες κουβέντες, στάσεις ζωής.

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι γεμάτος με μηνύματα και ανθρώπινες αξίες. Τι και αν γράφτηκε πριν από 76 χρόνια. Απευθύνεται και σε μικρούς και σε μεγάλους. Κι έχει μια φιλοσοφία ζωής που απλά υπενθυμίζει ή διδάσκει τις προτεραιότητες, τα συναισθήματα , τα θέλω και τα μπορώ. Είναι γεμάτο ατάκες και φράσεις που συχνά επιστρέφουμε όλοι σαν τα δύσκολα μας κτυπήσουν την πόρτα. Είναι γεμάτο διδαχές για όλα όσα νομίζουμε πως ξέρουμε. Για τα πολύτιμα τα δικά μας που είναι πάντα μοναδικά. Για την αγάπη, την φιλία και την ανθρωπιά. Για τα ταξίδια που έχουν επιστροφή. Για τη νοσταλγία, την ομορφιά, τις εμπειρίες, τη διαφορετικότητα.

Μικρός ο πρίγκιπας, μεγάλο το αριστούργημα ….

Κι όπως μοναδικά λέει η αλεπού : «Θα σου πω το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Βλέπουμε μονάχα με την καρδιά. Τα μάτια δεν βλέπουν την ουσία».

Αναζητείστε τούτη την έκδοση που είναι προσιτή σε πολύ μικρές ηλικίες και πραγματικά απολαύστε την μαγική του εικονογράφηση!

Από 5 χρονών…

Φεγγαροπαιχνιδίσματα,Ανέστης Ποϊράζης, εικ: Κώστας Καρασαββίδης, εκδ. Ίκαρος

 

Μια ιστορία παράξενη ή μήπως μια παράξενη χώρα; Μια χώρα που οι κάτοικοί της ξυπνούσαν το χάραμα και πέφτανε για ύπνο την αυγή. Δεν τους ξυπνούσε ο κόκορας αλλά το κρώξιμο της κουκουβάγιας. Οι κηπουροί φρόντιζαν τα νυχτολούλουδά τους και τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο …τα μεσάνυχτα. Μια συνήθεια λοιπόν κόντρα στα …συνηθισμένα και απέραντη αγάπη στον νυχτερινό ουρανό. Το φεγγάρι ήταν ότι για μας…ο ήλιος! Έπαιζαν, δούλευαν, διασκέδαζαν παρέα με τις φάσεις του φεγγαριού. Ίσαμε και τα ονόματά τους ήταν εμπνευσμένα από τούτο το ουράνιο σώμα. Σ΄αυτήν τη χώρα ζούσε κι ο Ντανιέλ με τους γονείς του που λάτρευε τα κολλάζ ίσαμε την πρώτη εκείνη νύχτα και φορά που άκουσε την μαγεία ενός …βιολιού! Και ξεκίνησε μια άλλη ιστορία με πρωταγωνίστρια την Σύλια κι ας μην την συνάντησε ποτέ για πολλά πολλά χρόνια….

 

Μια φανταστική υπέροχη ιστορία. Εμπνευσμένη κι ίσως αφιερωμένη στον Daniel Georgiev τον ιδιαίτερο μουσικό που παίζει μαγικό βιολί. Μια ιστορία γραμμένη επίσης από ένα άλλο μουσικό τον Ανέστη Ποϊράζη με αστείρευτη φαντασία και ιδέα ιδανική για παραμύθι. Μια ιστορία που σε μαγεύει από την πρώτη της φράση. Γεμάτη συναίσθημα, χρώμα, μουσικότητα και μαγεία. Παιχνίδια με το φεγγάρι με την τέχνη του κολλάζ και τη μουσική. Ιδέες ανεξάντλητες και πολύ πρωτότυπες. Μια ιστορία που δεν πατάει πουθενά άλλου παρά στην ευρηματικότητα του συγγραφέα. Γεμάτη εικόνες και σχέσεις και τόλμη και πείσμα. Γεμάτη όνειρα και αφοσίωση σε ότι αγαπάει κάποιος. Ταγμένος στη τέχνη, στην ομορφιά, σε μια ιδέα κι ένα όνειρο. Επιμονή, υπομονή και δουλειά που αποφέρει καρπούς και όμορφα μαντάτα. Εκπλήρωση στόχων, σκοπών και προσδοκιών. Κι ο έρωτας εδώ και πάλι σαν κινητήρια δύναμη. Έρωτας για τη νύχτα, το φεγγάρι , τη μουσική, την ιδέα, τη γυναίκα.

Ιδιαιτερότητες και ομορφιές της νύχτας σε ένα υπέροχο βιβλίο που την εικονογράφησή του έκανε ο Κώστας Καρασαββίδης. Ένα βιβλίο ασυνήθιστο σαν θέμα, σαν ιστορία και νόημα.

Να το ψάξετε και είμαι σίγουρη πως θα το αγαπήσετε όσο κι εγώ. Κι αν βάλετε να ακούσετε και το Cd με την υπέροχη μουσική του Daniel Georgiev και την αφήγηση της Μαριάννας Ρούκαλη θα νοιώσετε ολοκληρωμένη την μαγεία τούτης της έκδοσης.

Για παιδιά με οράματα και φαντασία και για μεγάλους που συνεχίζουν να ονειρεύονται, να επιμένουν και να μαγεύονται με τη μουσική και τα παραμύθια!

Επάγγελμα Τέρας, Μαίρη Τσόγκα, εικ: Θέντα Μιμηλάκη, εκδ. Μεταίχμιο

 

Σκεφτείτε πως ακόμα κι ένα τέρας, που είναι διάσημο, φοβιστικό, τρανό και …φοβερό μπορεί να ακολουθήσει τα σημάδια των καιρών και να μείνει άνεργο. Και τότε ποια θα΄ναι η τύχη του ή καλύτερα πόση τύχη μπορεί να έχει με μια τόσο τρομακτική όψη; Όσες απορρίψεις και αν έχει, όσα και αν του λένε και το αποπαίρνουν εκείνο δεν θα το βάλει κάτω. Θα χρησιμοποιήσει την φωνή του, ένα ιδιαίτερο χάρισμά του και η ζωή του θα αλλάξει. Μόνο που ο φόβος πια θα κυριεύσει εκείνο, μήπως νοιώσει ξανά την περιφρόνηση και την απέχθεια όλων όσων ανακαλύψουν την δική του αλήθεια….

 

Πόση αλήθεια μπορούν να αντέξουν οι άνθρωποι; Πόσο τους αρέσει να φαντάζονται τους άλλους και να τους βλέπουν μόνο όπως εκείνοι θέλουν. Κι όταν αποκαλυφθεί η πραγματικότητα ποιοι συνεχίζουν να είναι δίπλα τους, δίπλα στην αλήθεια τους. Αριστουργηματική εμπνευσμένη τούτη η ιστορία της Μαίρης Τσόγκα. Μια φοβερή αντίθεση, μια γλυκιά φωνή με μια αποκρουστική εμφάνιση δίνει το στίγμα της διαφορετικότητας και της λαθεμένης αντίληψης των πραγμάτων. Συχνά κρίνουμε τους άλλους από την εμφάνισή τους κι αρνούμαστε να δεχτούμε την αλήθεια τους. Όταν όμως τα πράγματα στη ζωή αλλάζουν πρώτοι εμείς, οι πραγματικοί άλλοι, πρέπει να δεχόμαστε τις αλλαγές.

Μην κρίνεις ποτέ κάποιον επιφανειακά είναι το μήνυμα της ιστορίας. Ζήσε τον άλλο, άκουσέ τον, δέξου τον με τις ιδιαιτερότητές του. Σκέψου πως κανένας δεν έχει γεννηθεί τέλειος και κανένας δεν μοιάζει με τον άλλο. Κι υστέρα ας κοιτάξουμε όλοι μας, λίγο πιο βαθιά ή με τη δεύτερη μας ματιά και ας δούμε τις διαφορές, τις καλές πλευρές και τα ιδιαίτερα χαρίσματα του καθενός που μπορεί να μην έχουν καμιά απολύτως σχέση με την εξωτερική εμφάνιση.

Υπέροχο βιβλίο, εκπληκτική σύλληψη της ιδέας του τέρατος για να δείξει στα παιδιά η συγγραφέας την μεγάλη διαφορά στην όψη των πραγμάτων με την πραγματικότητα. Η εμφάνιση κόντρα στο χάρισμα, στο συναίσθημα, στην απομυθοποίηση των ρόλων, των στερεότυπων και των κακώς κείμενων καταστάσεων. Η συνήθεια κόντρα στην αλήθεια.

Με την πολύ ιδιαίτερη εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη.

Μια ιστορία για την διαφορετικότητα, τις αντιλήψεις, τις ανθρώπινες σχέσεις και στιγμές που θα αγαπήσουν όλα τα παιδιά και γιατί όχι και οι μεγάλοι!

Γιατί και τα «τέρατα» έχουν ψυχή, ανάγκες, αδυναμίες και συναισθήματα!

Με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και για ηλικίες από 6 χρόνων και πάνω…

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

https://zhtunteanagnostes.blog...

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ