Πολιτισμός | 06.03.18 16:28
Το  ''Χορόσπιτο'' παρουσιάζει το θεατρικό έργο ''Σεργιανίζοντας με το Ζορμπά στο Παλιό Μεγάλο Κάστρο''

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το Σάββατo 24 Mαρτίου 2018 στο κινηματοθέατρο Αστόρια και ώρα:21.00

Το Εργαστήρι Χορού ''Χορόσπιτο'' παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Αγησίλαου Αληγιζάκη ''Σεργιανίζοντας με το Ζορμπά στο Παλιό Μεγάλο Κάστρο'' το Σάββατo 24 Mαρτίου 2018 στο κινηματοθέατρο Αστόρια και ώρα:21.00

 Συμμετέχουν:

Σοπράνο:Δεβόρα Κιαγιαδάκη

Τενόρος: Άρης Σφακιανάκης

 Μουσικοί:

Mαρία Λούκα: (Τραγούδι )

Μιχάλης Κώττης : ( Ούτι )

Ορέστης Μαυρόπουλος  : ( Βιολί )

Γιώργος Ζαχαριουδάκης: ( Πιάνο )

Βαγγέλης Τσαγκαράκης : ( Λαούτο-Μπουζούκι )

Μανόλης Κανακάκης:  ( Κανονάκι )

Κωστής Ατσαλάκης:  ( Βιολί )

Κλεάνθης Ατσαλάκης : ( Λαούτο )

 Θεατρική Επιμέλεια: Μανόλης Κουκιαδάκης

 Είσοδος:12 ευρώ

Προπώληση :10 ευρώ (Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης-Δισκοπωλείο Αεράκης)

Φοιτητές -Πολύτεκνοι- Tρίτεκνοι -Άνεργοι -παιδικό ( άνω των 5 ): 8 ευρώ

ΑΜΕΑ: ΔΩΡΕΑΝ


 Εξήντα χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη

Εξήντα χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, οι μνήμες της ζωής και της λογοτεχνικής του πορείας παραμένουν νωπές. Ο άγρυπνος βιγλάτορας του Μαρτινέγκο, πάντα επίκαιρος και προφητικός, άφησε μια παγκόσμια πνευματική κληρονομιά, η οποία πατούσε πάνω στη στερεή γήινη βάση της κρητικής γης και πιο συγκεκριμένα στο Μεγάλο Κάστρο της γέννησης και της νιότης του.

Ποιό ήταν, όμως, το Μεγάλο Κάστρο την εποχή του Νίκου Καζαντζάκη, δηλαδή το χρονικό διάστημα 1883-1957; Πως γλεντούσαν τότε οι πρόγονοί μας; Εκείνα τα χρόνια στα καντούνια του Μεγάλου Κάστρου ανακατεύονταν οι ζωές των χριστιανών αστών και χωρικών, των Τουρκοκαστρινών, των Μικρασιατών και των ανθρώπων του περιθωρίου. Αυτό το ανθρωπομάνι επικοινωνούσε και εκφραζόταν, εκτός από το λόγο, με τη μουσική και το χορό. Έτσι, η όπερα και οι ευρωπαϊκοί χοροί συντονίζονταν στο ρυθμό του βιολιού και του πιάνου, ενώ οι ερωτικές καστρινές καντάδες με τα βιολιά, τις κιθάρες και το πιάνο μάγευαν με τη μελωδία τους. Ο καστρινός πηδηχτός αντιλαλούσε στα καλντερίμια, τα μικρασιάτικα ακούσματα ταξίδευαν τον καημό στις αλύτρωτες πατρίδες, ενώ οι «μάγκες» του Λάκκου τραβούσαν μαχαίρι χορεύοντας χασάπικο και ζεϊμπέκικο.

Σ’ αυτό το σεργιάνι στον τόπο και το χρόνο ο Νίκος Καζαντζάκης στέλνει τον Ζορμπά, τον άνθρωπο της μουσικής και του χορού, για να ξετυλίξει το κουβάρι των αναμνήσεων από τα γλέντια στο Παλιό Μεγάλο Κάστρο. Στο τέλος, όμως, δεν κρατιέται ούτε αυτός και συμμετέχει ο ίδιος στο χορό.

 

 


 

Το  ''Χορόσπιτο'' παρουσιάζει το θεατρικό έργο ''Σεργιανίζοντας με το Ζορμπά στο Παλιό Μεγάλο Κάστρο''

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα