Το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ της Βίκης Αρβελάκη “Στα σκοτεινά στην Κρήτη” ξανά στο Παρίσι

Πρόκειται για ένα κοινωνικό ντοκιμαντέρ που ευαισθητοποιεί για την προσέγγιση στον “αθέατο κόσμο” των συνανθρώπων μας με χαμηλή ή πλήρη απώλεια όρασης

Το Ελληνικό Ντοκιμαντέρ “Στα σκοτεινά στην Κρήτη» της Κρητικιάς σκηνοθέτιδας Βίκης Αρβελάκη πού έχει εντυπωσιάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επαναπροβάλλεται στο Παρίσι μετά από μεγάλο ενδιαφέρον του Γαλλικού κοινού.Πρόκειται για ένα κοινωνικό ντοκιμαντέρ που ευαισθητοποιεί για την προσέγγιση στον “αθέατο κόσμο” τών συνανθρώπων μας με χαμηλή ή πλήρη απώλεια όρασης.

Η προβολή "Στα Σκοτεινά στην Κρήτη" της Βίκης Αρβελάκη θα γίνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ. στον κινηματογράφο GRAND ACTION στο Παρίσι παρουσία της σκηνοθέτιδας, (διεύθυνση : 5 rue des Ecoles, Paris 5è) με οργανωτή το γνωστό Φεστιβάλ GrecDoc - το οποίο αυτή την περίοδο πραγματοποιεί εβδομαδιαίες προβολές ντοκιμαντέρ. Το ίδιο ντοκιμαντέρ, ειχε προβληθεί στο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών στο Παρίσι προκαλώντας το ενδιαφέρον όλων και έπειτα από έκκληση του γαλλικού κοινού γίνεται την Κυριακή επαναληπτική προβολή.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη “ζωντανή” βιωματική δράση που πραγματοποιήθηκε από τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών και τον πρόεδρό της Στρατή Χατζηχαραλάμπους με τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστο Λιονή. Ο Γιώργος Μαρκάκης καθηγητής οφθαλμολογίας που συμμετέχει στο ντοκιμαντερ “αφυπνίζει”μικρούς και μεγάλους γιά τις δυνατότητες που έχουν τα εσωτερικά μας μάτια, τα μάτια της καρδιάς, του νου, της ψυχής, τών αισθήσεων μας, αυτά τα μάτια που “βλέπουν καθαρά”.

Αναλυτικότερα, στο Ηράκλειο διοργανώθηκε μια δράση για μικρούς και μεγάλους, που σκοπό είχε να δώσει εμπειρία στους πολίτες για το πώς τα άτομα με προβλήματα όρασης (χαμηλή όραση - τυφλότητα) αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Παγκρήτιο Στάδιο. Εκεί, αφού ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σκεπάσουν τα μάτια τους με πολύχρωμες κορδέλες ξεκινούσε η εμπειρία «στα σκοτεινά».

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να υπενθυμίσει τις δυνατότητες που έχουν τα εσωτερικά μας μάτια και ότι η έλλειψη της όρασης δεν είναι εμπόδιο στην πρόοδο του ανθρώπου. To ντοκιμαντέρ παραγωγής 2016 έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ και ήταν υποψήφιο για καλύτερο ντοκιμαντέρ το 2017 από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.“Υπάρχει η χαρτογραφημένη Κρήτη και η αχαρτογράφητη Κρήτη που όλοι καλούμαστε να ανακαλύψουμε μέσα μας. Η κρητική ψυχή είναι μέρος μιας παγκοσμιότητας, μιας ενιαίας φύσης. Τα "Σκοτεινά στην Κρήτη" μιλούν για αυτό που το μάτι δε μπορεί να δει μα που η ψυχή το βλέπει ξεκάθαρα. Η ευκαιρία να ταξιδέψουμε το ντοκιμαντέρ μας, μαζί με την αχαρτογράφητη Κρήτη σε άλλες χώρες - όπως τώρα η Γαλλία, βάζει στην βαλίτσα μας πολλά περισσότερα από μια ταινία." δηλώνει χαρακτηρίστηκα στήν” Π”καί στο cretalive η Βίκη Αρβελάκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ