Το Μουσείο Καζαντζάκη ταξιδεύει… στην Ελευσίνα!

Από τις 4 έως τις 18 Μαΐου 2019

Το Μουσείο Καζαντζάκη συνεχίζει κι εφέτος το ταξίδι του και τα προγράμματα προσέγγισης νέου κοινού, προσκεκλημένο αυτή τη φορά από τον φορέα Πολιτισμού Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής (Π.Α.Κ.Π.Π.Α.) του Δήμου Ελευσίνας και τον Όμιλο Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας – OKE B.C. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες που ζουν στην Ελευσίνα να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου στοχαστή και να εμπνευστούν από την αξία του ομαδικού αθλητισμού και τον μεγάλο ηθικό σκοπό που αυτός εξυπηρετεί, όπως ο ίδιος τα προβάλλει μέσα από το έργο του Ταξιδεύοντας Αγγλία.

Στο πλαίσιο αυτό και για το χρονικό διάστημα από τις 4 έως τις 18 Μαΐου 2019, στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», θα φιλοξενηθεί η Κινητή Έκθεση «Βίος και πολιτεία του Νίκου Καζαντζάκη», που σχεδιάστηκε από τον συγγραφέα και γραφίστα Δημήτρη Καλοκύρη και χρηματοδοτήθηκε από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Η Έκθεση βασίζεται στις ψηφιακές συλλογές του Μουσείου και, μέσα από κείμενα και ψηφιακές απεικονίσεις χειρόγραφων, φωτογραφιών, εξώφυλλων βιβλίων και άλλου υλικού, παρουσιάζονται σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί η Έκθεση Φωτογραφίας «Μουντζαλωμένες Πολιτείες», που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2017 στη Μυρτιά, σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία Κρήτης (ΕΦΕΚ), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Αγγλία». Οι φωτογράφοι, στην πλειονότητά τους Κρητικοί και μέλη της ΕΦΕΚ, εμπνεύστηκαν για τα έργα τους από το κεφάλαιο «Μουντζαλωμένες πολιτείες» του βιβλίου Ταξιδεύοντας Αγγλία. Με αφορμή την Έκθεση αυτή, στις 5 και 12 Μαΐου 2019, η Eλευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα πραγματοποιήσει δύο ειδικά σχεδιασμένους περιπάτους της «Euphoria» στην Ελευσίνα, οι οποίοι θα εμπνέονται από το εν λόγω κεφάλαιο του ταξιδιωτικού βιβλίου.

Οι δύο εκθέσεις θα εγκαινιαστούν το Σάββατο 4 Μαΐου και ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου, καθηγητή Μιχάλη Ταρουδάκη. Ιδιαίτερη παρουσία στα εγκαίνια θα έχει και η Ένωση Κρητών Ελευσίνας. Οι εκθέσεις θα είναι επισκέψιμες Δευτέρα-Κυριακή, 10.00-13.00 και 17.00-20.00.

Κατά τις πρωινές ώρες η Κινητή Έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και προβολές για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της κάθε ηλικιακής ομάδας και έχουν προσαρμοστεί στις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς που προκύπτουν όταν αυτά υλοποιούνται εκτός της Μόνιμης Έκθεσης του Μουσείου. Το περιεχόμενό τους αφορά σε συγκεκριμένα θέματα και δραστηριότητες που προσεγγίζουν διαφορετικές όψεις της ζωής και του έργου του Κρητικού συγγραφέα.

Επιπλέον, τις Κυριακές 5/5/19 και 12/5/19, 11.00-12.00 θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες, ενώ θα προσφερθούν οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες ενηλίκων 10-25 ατόμων για τις ημέρες Δευτέρα 6/5/2019, Τετάρτη 8/5/2019, Σάββατο 11/5/2019, Δευτέρα 13/5/2019, Τετάρτη 15/5/2019 κατά τις ώρες 18.30 και 19.30, κατόπιν συνεννόησης. Το Συντονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των ξεναγήσεων θα έχει η Υπεύθυνη της Μόνιμης Έκθεσης του Μουσείου, κ. Μαρίνα – Στέλλα Μαρινάκη.

Πληροφορίες: Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. 2105565614 & 2105565629

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ