Το φινάλε μιας εξαίρετης διοργάνωσης και ο Μαλεβιζιώτης του υφυπουργού

Το φινάλε μιας εξαίρετης διοργάνωσης και ο Μαλεβιζιώτης του υφυπουργού

Και δεινός χορευτής ο Λευτέρης Αυγενάκης

Αναμφίβολα η Κρήτη το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε την τιμητική της στο χώρο της διεθνούς ειδησεογραφίας για τον αθλητισμό.

Οι διήμερες εργασίες της 25ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC) που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Creta Maris, στη Χερσόνησο, σηματοδοτούν μέσα σ’ ένα αβέβαιο κόσμο την ικανότητα και τη βούληση της χώρας μας ώστε να κρατήσει επάξια το αθλητικό ιδεώδες και τον ολυμπισμό. Αλλά και για την Κρήτη περιποιεί μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή τιμή το γεγονός αυτό, αφού η φυσική γεωγραφική της θέση εδώ και αιώνες στην καρδιά μιας θάλασσας που γέννησε θρησκείες, αξίες και πολιτισμούς, την ξανακάνει ικανή και συμβολική πρέσβειρα των ιδανικών και των οικουμενικών αξιών της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Ιδίως σε μια εποχή που αμφισβητούνται ευθέως η διεθνής νομιμότητα στη Μεσόγειο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τέτοιες διοργανώσεις συνδράμουν στην ενίσχυση της γεωπολιτικής μας θέσης στη διεθνή κοινότητα. Τα ιδεώδη της ολυμπιακής εκεχειρίας μπορούν άριστα να προωθηθούν από ένα νησί μήτρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των δυτικών αξιών. Ένα νησί που πάντα οι πόλεις του ήταν ατείχιστες και οι άνθρωποί του επιδίδονταν μόνο σε θαυμαστά έργα του πολιτισμού και της ειρήνης. Ο αθλητισμός πάντα είχε τη δύναμη να ενώνει, να συμφιλιώνει, να συνυπάρχει και να ανέχεται τη διαφορετικότητα, να εμπνέει, να προσδοκά την ελπίδα για ένα καλύτερο, δίκαιο και ειρηνικό κόσμο. Αυτή η Γενική Συνέλευση όπως και η προσεχής διοργάνωση των παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στο Ηράκλειο το 2023, δεν μπορεί παρά να μην πιστωθεί στον κρητικό υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη.

Μέσα σε αυτό το αισιόδοξο πλαίσιο και σκηνικό οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, επισφραγίστηκαν, από τι άλλο, από την πατροπαράδοτη φιλοξενία του νησιού μας, το κέφι και το μόνιμο χαμόγελο των Κρητικών! Τόσο που στο τέλος των εργασιών ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Τόμας Μπαχ έλεγε χαμογελώντας ότι «…όλοι μας θα φύγουμε από την Κρήτη με 2-3 παραπανήσια κιλά». Αλλά και στο τέλος του διήμερου, στο κλείσιμο με το επίσημο δείπνο, εκεί ήταν που πραγματικά οι ξένοι φιλοξενούμενοι απόλαυσαν με την ψυχή τους, τους κρητικούς παραδοσιακούς χορούς και τους ήχους του ελληνικού μπουζουκιού. Η πίστα σχεδόν δεν άδειαζε καθόλου και το κέφι θύμιζε πράγματι άλλες καλές εποχές! Την παράσταση έκλεψε φυσικά ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ως οικοδεσπότης με το Μαλεβιζιώτη που τίμησε δεόντως, αποδεικνύοντας ότι είναι και δεινός χορευτής καταχειροκροτούμενος από τους ξένους! 

Κ. Μα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ