Ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής Κωνσταντίνου Κουνάλη: “Ανθρωπογραφίες. Μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης”

10 Απρ
Ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής Κωνσταντίνου Κουνάλη: “Ανθρωπογραφίες. Μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης”

Νέα ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κουνάλη, με θέμα “Ανθρωπογραφίες. Μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης” πραγματοποιείται. Η έναρξη της ψηφιακής έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 στις 05:00 μμ και θα φιλοξενηθεί στον ψηφιακό χώρο τέχνης Artnartplus.com, στον σύνδεσμο

https://artnartplus.com/2021/04/04/psifiaki-ekthesi-zografikis-konstantinou-kounali-anthropografies-metaxy-anaparastasis-kai-afairesis/

Την ψηφιακή έκθεση και το τεχνοκριτικό κείμενο επιμελείται η δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, Ιστορικός της τέχνης, μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής ΑΡ.ΜΗΧ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η έκθεση αρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες: “Σκιαγραφημένες μορφές”, “Ενέργεια” και “Ψυχο–γραφήματα”.

Η επιμελήτρια Αλεξάνδρα Κουρουτάκη σημειώνει αναφορικά με την έκθεση: «Στη νέα του ψηφιακή έκθεση ο Κώστας Κουνάλης εξειδικεύει την καλλιτεχνική του έρευνα στην ανάδειξη ποικίλων εκδοχών της ανθρώπινης μορφής ως ζωγραφικού θέματος. Πρόκειται για μια μελέτη της “έσω” αρχιτεκτονικής της ανθρώπινης ύπαρξης που αποσκοπεί να μεταφέρει προβληματισμούς αμιγώς οντολογικούς και υπαρξιακούς. Από τις σκιαγραφημένες φιγούρες έως τα εξπρεσιονιστικά είδωλα, οι μορφές ισορροπούν στο μεταίχμιο μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης.

Στην ενότητα “Σκιαγραφημένες μορφές” εντάσσονται συνθέσεις με σκιώδη είδωλα που αιφνίδια σαρκώνονται ως νέες “φαντασμαγορίες της ταυτότητας” [1] σε έναν απροσδιόριστο χώρο. Οι μορφές αποδίδονται ως “φωτογραφικά στιγμιότυπα”  και δημιουργούνται είτε με τη χρήση ακτίνας laser, είτε με μικτές τεχνικές, είτε με την τεχνική της υδατογραφίας (ακουαρέλες σε λευκό χαρτί).

Στην ενότητα “Ενέργεια” η ζωγραφική του Κουνάλη υποδηλώνει την αγωνία του δημιουργού να “υπάρχει” ως αισθητική μορφή μέσα στον ψυχοδυναμικό χώρο του πίνακα. Ακόμη και η πιο αόριστη χειρονομία, το πιο απροσδιόριστο χρωματικό επεισόδιο καταλήγουν σε μορφή.

Στην ενότητα “ Ψυχο-γραφήματα” ο Κουνάλης διερευνά κάτω από τον συνειδησιακό φλοιό, τα βαθύτερα στρώματα του “εγώ”. Ένας λαβύρινθος από περίπλοκες, ρυθμικές διαδρομές γραμμών παραπέμπει σε συμπλέγματα, επιθυμίες, απωθήσεις, ψήγματα ζωής και ψυχολογικές διακυμάνσεις. Το ενδιαφέρον μας εστιάζει στον τρόπο όπου η ζωγραφική εικόνα νοηματοδοτείται από τις χρωματικές ποιότητες, τις αντιθέσεις και τις εντάσεις των υλικών της».

[1] Για τη σειρά του Ν. Κεσσανλή, “Les Fantasmagories de l’Identité”, 1965 “Φαντασμαγορίες της ταυτότητας”, βλ. Restany, P., Nikos, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 1988, σελ. 26.

Στείλε μας το EVENT σου!

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ