ΑΠΘ: Τρεις νέες μεταμοσχεύσεις σε μία ημέρα στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων

Σε τρεις μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη προχώρησε το Σάββατο η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, παρά το γεγονός της δραματικής έλλειψης μοσχευμάτων και μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. H μία μεταμόσχευση αφορούσε το ήπαρ και οι άλλες δύο τους νεφρούς.


H Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ είναι η μοναδική πανεπιστημιακή κλινική μεταμοσχεύσεων στη χώρα. Από την ίδρυσή της έχει να επιδείξει πλούσιο κλινικό κι ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση ενηλίκων (1.700 μεταμοσχεύσεις), ενώ παραμένει το μοναδικό εγχώριο κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (612 μεταμοσχεύσεις), στην παιδική νεφρική μεταμόσχευση (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος.

Το 2019 στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ έγιναν 22 μεταμοσχεύσεις ήπατος με ποσοστό επιβίωσης 92,3%, 28 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη με ποσοστό επιτυχούς έκβασης 100% και επτά μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη και λαπαροσκοπική εκτομή του νεφρού με ποσοστό επιτυχούς έκβασης 100%.

Σύμφωνα με το ΑΠΘ, τα εξαιρετικά σημαντικά αυτά αποτελέσματα είναι ανάλογα των καλύτερων αμερικανικών και ευρωπαϊκών κέντρων μεταμοσχεύσεων και καθιστούν την Κλινική, αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το πρωτοπόρο κέντρο μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ