Δωρεάν εφαρμογή - «οδηγός επιβίωσης» των προσφύγων στην Ελλάδα

Χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για εκπαίδευση

Μια δωρεάν εφαρμογή, το Native Net, «χαρτογραφεί» όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται και προσφέρουν υπηρεσίες για το προσφυγικό ζήτημα και λειτουργεί ως «οδηγός επιβίωσης» για τους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.

Η τετραμελής δημιουργική ομάδα με επικεφαλής τον Αράς Χεματί απέσπασε το πρώτο βραβείο, 10.000 δολάρια, στον μαραθώνιο Hack the Camp, σχετικά με καινοτόμες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων που οργάνωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Impact Hub Athens.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χεματί «η ομάδα μας δούλεψε εδώ και δύο μήνες για το λειτουργικό, τον σχεδιασμό και τη χρήση του Native Net. Η ιδέα προέκυψε από την δική μου ενασχόληση με το θέμα το προσφυγικό. Εδώ και 4 χρόνια εργάζομαι στον "Στρατό Σωτηρίας" και έρχομαι σε επαφή με πρόσφυγες, άρα γνωρίζω τις ανάγκες τους. Τι πραγματικά θέλουν και ζητάνε. Γι αυτό και σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που μπορούν να "κατεβάζουν" δωρεάν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ώστε να βρίσκουν αυτό που ψάχνουν και τους απασχολεί».

Η εφαρμογή έχει δύο κατηγορίες, η μια αφορά σε χρηστικές πληροφορίες κι η δεύτερη στο θέμα εκπαίδευση.

«Ο πρόσφυγας που θα κατεβάσει την εφαρμογή θα μπορεί είτε να διαβάσει, είτε να πατήσει το εικονίδιο που αντιστοιχεί σε μια υπηρεσία. Για παράδειγμα αν θέλει να δει ποια οργάνωση δίνει ρούχα, πού βρίσκονται χώροι με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, πού προσφέρουν μερίδες φαγητό, ιατρική περίθαλψη ή πού μπορεί να κάνει ένα μπάνιο ή ακόμη και υπηρεσία για τις μητέρες και τις εγκύους, τότε πατάει το αντίστοιχο κουμπί στο οποίο υπάρχει το όνομα της οργάνωσης, η διεύθυνση και οι ώρες λειτουργίας της. Έχουμε εντάξει συνολικά 316 οργανώσεις» εξηγεί ο κ. Χεματί.

Η δεύτερη κατηγορία της εφαρμογής αφορά στην εκπαίδευση, δηλαδή «υπάρχουν 40 βίντεο με μαθήματα ελληνικών που παραδίδονται στα φαρσί και στα αραβικά. Διδάσκουμε μέσω βίντεο το βιβλίο της νεοελληνικής γλώσσας που διδάσκεται στην Φιλοσοφική Σχολή. Ταυτόχρονα, στην εφαρμογή έχουμε προσθέσει και οδηγίες για όσους πρόσφυγες ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε ελληνικά πανεπιστήμια», επισημαίνει.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για τους χρήστες από τον Φεβρουάριο του 2017. «Τότε θα είμαστε εντελώς έτοιμοι, αφού οι 10.000 δολάρια που έχουμε κερδίσει θα καλύψουν τις δαπάνες για την ανάπτυξη της εφαρμογής και τους μισθούς των ανθρώπων που δούλεψαν και δουλεύουν γι αυτήν» συμπληρώνει ο Αμπάς Χεματί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ