«Η ΝΔ στοχοποιεί εμένα και την οικογένεια μου !» Ο Πέτρος Κόκκαλης μιλά για όλους και για όλα στο Cretalive

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Η (μεγάλη) απόφαση του Πέτρου Κόκκαλη να αλλάξει... ρότα από την δημοτική παράταξη “Πειραιάς Νικητής”, των Γιάννη Μώραλη και Βαγγέλη Μαρινάκη προκάλεσε... τρικυμία στο μεγάλο λιμάνι!


του Αντώνη Παντινάκη


Ο (συνονόματος) παππούς στο βουνό (γραμματέας – Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας της ΠΕΕΑ), ο πατέρας στα γήπεδα του επιχειρείν και του ποδοσφαίρου, κι ο εγγονός σ’ έναν παράλληλο και (σ’ έναν βαθμό) αλληλοσχετιζόμενο “Κόσμο” με τους γεννήτορές του!

Η (μεγάλη) απόφαση του Πέτρου Κόκκαλη να αλλάξει... ρότα από την δημοτική παράταξη “Πειραιάς Νικητής”, των Γιάννη Μώραλη και Βαγγέλη Μαρινάκη προκάλεσε... τρικυμία στο μεγάλο λιμάνι!

" Στοχοποιούν εμένα και την οικογένειά μου με τρόπο φαιδρό”

Ο άλλοτε αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού έβαλε... πλώρη για την ευρωβουλή: Λύνοντας τους... κάβους από τον Πειραιά, συνάντησε απέναντί του ανθρώπους με τους οποίους μέχρι πρότινος συμπορευόταν. Ο δρόμος για τις Βρυξέλλες είναι στρωμένος (και) με αγκάθια και η θάλασσα είναι γεμάτη... υφάλους!

“ Στοχοποιούν εμένα και την οικογένειά μου με τρόπο φαιδρό”, διατρανώνει στο Cretalive ο Πέτρος Κόκκαλης.

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, “για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας” συμβαδίζει “με τις δικές μου προτεραιότητες, όσο και με αυτές της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ που εκπροσωπώ στο ψηφοδέλτιο”. Οι εθνικές εκλογές δεν περνούν από το μυαλό του. “Αυτή τη στιγμή, επικεντρώνομαι κατά απόλυτη προτεραιότητα στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.”.

Το ποδόσφαιρο και η πολιτική

Το μήνυμα που στέλνει “προς όλους τους συμπολίτες μου είναι να ψηφίσουν, να συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές, για την ανάδειξη των τοπικών κυβερνήσεων και των αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Αισθάνεται “περήφανος Ολυμπιακός”, θεωρεί ωστόσο “εσφαλμένη την άποψη που συγχέει το ποδόσφαιρο με την πολιτική”. Όπως λέει, “αν σκόπιμα κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μαρινάκης, επιθυμούν να τα συνδέσουν, αυτό γίνεται προς εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων που καμία σχέση δεν έχουν το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών και τη φυσιογνωμία ενός αθλητικού συλλόγου”.

Πίσω από τις κατηγορίες που δέχεται, βλέπει “ρηχά και παρωχημένα επιχειρήματα”, αλλά και μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών “από το πραγματικό επίδικο των εκλογών, που είναι η οικονομική και η κοινωνική αναστήλωση της χώρας”. Απαξιοί να απαντήσει σε όσα του προσάπτουν, καθώς “το γεγονός ότι ζητήματα διαπλοκής και οικογενειοκρατίας τίθενται από την αξιωματική αντιπολίτευση καθιστούν οξύμωρη τη συνέχιση της συζήτησης αυτής”.

Ο κ. Κόκκαλης προτιμά να συζητά “πολιτικά για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”. Αυτό προσπάθησε να κάνει και στο Cretalive, “αυτό θα συνεχίσω να κάνω”...

Περισσότερες λεπτομέρειες στο αναλυτικό κείμενο της συνέντευξης που ακολουθεί...

Ο ιδανικός “Κόσμος” του Πέτρου Κόκκαλη

Έχετε δοκιμάσει τις δυνάμεις σας και στο επιχειρείν αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τι σας ώθησε να ριχτείτε στη μάχη των ευρωεκλογών; Γιατί τώρα και γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ασχολούμαι πάνω από δέκα χρόνια με τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης γύρω αυτά τα θέματα. Τα τελευταία 5 χρόνια είχα την τιμή να υπηρετήσω τον Πειραιά από τη θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Πειραιά για την επιχειρηματικότητα, την τοπική ανάπτυξη και την κλιματική κρίση. Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές αποτελεί συνέχεια της κοινωνικής και πολιτικής μου δράσης γύρω από φλέγοντα ζητήματα τα οποία αποκτούν υπαρξιακό πλέον χαρακτήρα για τις κοινωνίες μας. Ως εκ τούτου, θέλω να συμβάλω ώστε να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. Αισθάνομαι μέρος μιας παγκόσμιας στροφής και ενός παγκόσμιου κινήματος που αποκτά ολοένα περισσότερο φωνή στην κεντρική πολιτική σκηνή, για να τεθεί το ζήτημα της κλιματικής κρίσης ως άμεσο πρόσταγμα ριζοσπαστικής και προοδευτικής αλλαγής της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Αυτό που παλιά ονομάζαμε οικολογία και σήμερα είναι γνωστό ως δράση για την κλιματική κρίση. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας, η οποία θέτει, ανάμεσα σε άλλα, το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης, συμβαδίζει με τις δικές μου προτεραιότητες, όσο και με αυτές της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ που εκπροσωπώ στο ψηφοδέλτιο.

Η πολιτική κίνηση που εκπροσωπείτε ονομάζεται “Κόσμος”. Ποιος είναι ο ιδανικός κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη; Πόσο μακριά βρίσκεται από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα;

Ο ΚΟΣΜΟΣ είναι μία κίνηση πολιτών που εμπνέεται από τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η γλώσσα επικοινωνίας και δράσης του ΚΟΣΜΟΥ είναι οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι ενσωματώνουν εργαλεία μέτρησης πολιτικών για την αποκατάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη συλλογική ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών. Στόχος μας είναι να φτάσουμε το 2030, σ’ έναν πλανήτη με 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, μ’ έναν τρόπο που δεν θα περισσεύει κανείς.

Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται στο πιο καθοριστικό σταυροδρόμι στη σύγχρονη ιστορία της ΕΕ. Τα επόμενα χρόνια θα δοθεί μια μεγάλη μάχη για να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν ευθέως τη δημοκρατία και απαξιώνουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Ως Ευρωπαίοι πολίτες είτε θα ακολουθήσουμε έναν δρόμο βιώσιμης προόδου και συλλογικής ευημερίας, συνεργατικά, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη ή τον δρόμο του ακραίου συντηρητισμού με όλες τις αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, αλλά και με κρίσιμες επιπτώσεις και κόστος για τον πλανήτη. Η πολιτική κίνηση ΚΟΣΜΟΣ τοποθετείται με σαφήνεια υπέρ της επιλογής της προόδου.

Επί χρόνια κάνατε πρωταθλητισμό με τον Ολυμπιακό. Στον στίβο της πολιτικής μπήκατε με την ίδια φιλοδοξία; Υπάρχει στο μυαλό σας η πιθανότητα συμμετοχής σας και στις εθνικές εκλογές;

Αυτή τη στιγμή, επικεντρώνομαι κατά απόλυτη προτεραιότητα στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Για μένα, το μείζον ζήτημα είναι οι Παγκόσμιοι Στόχοι του ΟΗΕ για το 2030 να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και σε αυτό αφοσιώνομαι.

Ο Ολυμπιακός, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η "διαπλοκή" και η λογοκρισία

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομά σας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έγινε αντιληπτό ότι άρχισε να “φουντώνει” η αντιπαράθεσή σας με την πλευρά του κ. Μαρινάκη. Η μπάλα φάνηκε να παίρνει και τον Ολυμπιακό. Τελικά, διχάζει η υποψηφιότητά σας; Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στα εκατομμύρια των «ερυθρόλευκων» οπαδών, αλλά και σε όσους πολίτες είναι επιφυλακτικοί απέναντί σας;

Θέλω να επισημάνω δύο πράγματα: Αισθάνομαι περήφανος που είμαι Ολυμπιακός και που είχα την ευκαιρία να εργασθώ συστηματικά ως μέλος μιας ομάδας που συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό του. Η ενασχόλησή μου με τον Ολυμπιακό αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδρομής μου. Θέλω οι συμπολίτες μου να με κρίνουν με βάση το πρόγραμμα και τους στόχους, που αποτελούν τους πυλώνες της συμμετοχής μου στις ευρωεκλογές. Θεωρώ εσφαλμένη την άποψη που συγχέει το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Κάθε φίλαθλος είναι αυτόνομο πολιτικό υποκείμενο και έχει τη δική του πολιτική βούληση. Ο Ολυμπιακός δεν έχει σχέση με τα κόμματα, στο γήπεδο πάμε για την χαρά του αθλητισμού. Αν σκόπιμα κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μαρινάκης, επιθυμούν να τα συνδέσουν, αυτό γίνεται προς εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων που καμία σχέση δεν έχουν το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών και τη φυσιογνωμία ενός αθλητικού συλλόγου.

Το μήνυμά μου προς όλους τους συμπολίτες μου είναι να ψηφίσουν, να συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές, για την ανάδειξη των τοπικών κυβερνήσεων και των αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκεί θα τεθούν σε αμφισβήτηση οι πολιτικές επιλογές που μας οδήγησαν σήμερα εδώ. Η αποχή είναι η χειρότερη επιλογή για το παρόν και το μέλλον όλων μας.

Τι απαντάτε σε όσους τοποθετούν εσάς και την οικογένειά σας σε ένα κάδρο διαπλοκής;

Πιστεύω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από το πραγματικό επίδικο των εκλογών, που είναι η οικονομική και η κοινωνική αναστήλωση της χώρας. Δυστυχώς, επιλέγει να βάλει εναντίον μου και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιώντας την οικογένειά μου. Το γεγονός ότι ζητήματα διαπλοκής και οικογενειοκρατίας τίθενται από την αξιωματική αντιπολίτευση καθιστούν οξύμωρη τη συνέχιση της συζήτησης αυτής. Τα επιχειρήματά τους είναι ρηχά και παρωχημένα. Οφείλουμε να συζητάμε πολιτικά για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και εγώ αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Οι επιθέσεις που δέχεστε έχουν πολιτικό ή προσωπικό περιεχόμενο; Θα τις συνδέατε με την πρόσφατη καταγγελία που κάνατε, ότι πέσατε θύμα λογοκρισίας;

Οι επιθέσεις που δέχομαι δεν αφορούν την προσωπική μου διαδρομή στην πολιτική και στα κοινά, δεν εστιάζουν στις θέσεις που εκπροσωπώ με την υποψηφιότητά μου, ούτε στο πραγματικό επίδικο των εκλογών. Δεν είναι, λοιπόν, πολιτικές. Στοχοποιούν εμένα και την οικογένειά μου με τρόπο φαιδρό. Όπως ανέφερα και στην επιστολή που απέστειλα στη διευθύντρια της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, κα Καλογεράκη, με αφορμή την παράλειψη συγκεκριμένων αποσπασμάτων από την συνέντευξη που παραχώρησα σε εκπομπή του καναλιού, η λογοκρισία δεν δικαιολογείται από τις απαντήσεις μου και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για την απόφαση αυτή από τη μεριά του καναλιού. Ερωτηματικά που δεν έχουν δυστυχώς απαντηθεί ακόμη. Πρόκειται για έναν ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο, καθώς το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης γνώμης αποτελεί θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ