Παυλόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης

"Νέα ώθηση στις διμερείς μας σχέσεις"

«Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση Κίνας-ΕΕ» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στην Κινεζική Εφημερίδα «People' s Daily» εν όψει και της αυριανής άφιξης στην Ελλάδα του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, τόσο η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, όσο και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη θα δώσουν νέα ώθηση στις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες από το 2006 έχουν λάβει τον χαρακτήρα Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν, έτι περαιτέρω, τις σχέσεις τους, τόσο στο πολιτικό επίπεδο, όπου θ' ανταλλαγούν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε κορυφαίο επίπεδο, όσο και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, με την υπογραφή Συμφωνιών και Μνημονίων που θα διευκολύνουν και θα οδηγήσουν σε αύξηση το διμερές εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τουριστικές ροές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. «Παράλληλα, οι Συμφωνίες αυτές θα διευρύνουν και θα εντατικοποιήσουν την διακρατική συνεργασία αλλά και την συνεργασία σ' επίπεδο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων και σε αυτό της Κοινωνίας των Πολιτών» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, σημείωσε ότι είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, υπενθυμίζοντας ότι η εμβληματική επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ελληνική Οικονομία χρειαζόταν σημαντικές επενδύσεις για ν' αναπτυχθεί, είχε μεγάλη σημασία για την Χώρα μας. «Προσβλέπουμε δε και τώρα σε ανάλογου επιπέδου επενδύσεις. Από πλευράς της Χώρας μας, η Ελλάδα καθίσταται κόμβος διαμετακόμισης προϊόντων, ενώ η Κίνα, από την άλλη πλευρά, αποκτά πρόσβαση στις αγορές των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Σημείωσε, ακόμη, ότι ο Πειραιάς αποτελεί έναν σημαντικότατο σταθμό του νέου Δρόμου του Μεταξιού και ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «ΒeltRoadInitiative» (B.R.I.) καθώς και της Συνεργασίας Κίνας και Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ακολούθως, παρατήρησε ότι η Πρωτοβουλία BRI αποτελεί σήμερα μια παγκόσμιας εμβέλειας πλατφόρμα συνεργασίας η οποία καλύπτει έναν ικανό αριθμό χωρών που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και ένα τρίτο του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. «Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές επενδύσεις στις χώρες του BRI ξεπερνούν τα 18 δις $, ενώ τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια είναι ακόμα πιο φιλόδοξα» πρόσθεσε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ