7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

H θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πολύ συχνή στις γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών

Παρά το παράξενο όνομά της, δεν είναι ούτε εξωτική, ούτε επικίνδυνη. Η θυρεοειδίτιδα Hshimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, στην οποία το ανοσποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να παράγει λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες. H θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πολύ συχνή στις γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών, τα συμπτώματά της μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως θορυβώδη και να παραμείνει αδιάγνωστη για καιρό. Παρακάτω σας παραθέτουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή τη διαταραχή.

Την έχεις στα γονίδιά σου.
Δεν είναι κληρονομική με την αυστηρή έννοια του όρου. Τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν όμως ένα γενετικό υπόβαθρο- όταν ένα μέλος της οικογένειας έχει ένα αυτοάνοσο νόσημα, τότε και τα άλλα μέλη της οικογένειας έχουν αυξημένες πιθανότητες να ανατύξουν και εκείνα ένα (όχι απαραιτήτως το ίδιο).
Τα συμπτώματά της δεν είναι έντονα.
Κούραση, μικρή πρόσληψη βάρους, δυσκοιλιότητα, διαταραχές μνήμης και στρες είναι κάποια από τα πιο συχνά συμπτώματα της Χασιμότο. Ακριβώς επειδή δεν είναι έντονα, μπορούν εύκολα να αποδοθούν στο επιβαρυμένο, καθημερινό σας πρόγραμμα ή στην έλλειψη ύπνου και την αϋπνία που πλήττει κυρίως τις γυναίκες μέσης ηλικίας. Αλλά αυτά τα συμπτώματα μπορεί κάλλιστα να οφείλονται στον θυρεοειδή σας που υπολειτουργεί. Αν διορθώσετε τον ύπνο και τη διατροφή σας και παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματα επιμένουν, τότε καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Άλλα συμπτώματα της Χασιμότο είναι τα αδύναμα μαλλιά, οι πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες και οι διαταραχές της περιόδου.
Μπορείς εύκολα να τη διαγνώσεις.
Για τη διάγνωσή της αρκεί μια απλή εξέταση των επιπέδων των ορμονών TSH και T4 στο αίμα. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης θα χρειαστεί επίσης μία εξέταση των θυρεοειδικών αντισωμάτων.
Δεν θα την καταλάβετε αμέσως.
Η Χασιμότο μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για αρκετό καιρό, λόγω της ηπιότητας των συμπτωμάτων της.
Υπάρχουν καλά νέα για την απώλεια του βάρους.
Επειδή ο θυρεοειδής σας παίζει ρόλο κλειδί στον μεταβολισμό σας, όταν υπολειτουργεί, θα οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σας. Η πρόσληψη αυτή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10 κιλά. Τα καλά νέα ότι αυτά τα επιπλέον κιλά είναι υγρά και όχι λίπος.
Τα φάρμακα είναι η καλύτερη επιλογή.
Η πρώτη γραμμή θεραπείας είναι η υποκατάσταση των θυροειδικών ορμονών που δεν παράγονται σε επάρκεια, συνήθως με τη λήψη ενός χαπιού εφόρου ζωής.
Τα συμπτώματα μπορεί να αργήσουν να υποχωρήσουν.
Όλα είναι θέμα οργανισμού. Άλλοι ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία και άλλοι όχι. Eπίσης, κάποιοι ίσως χρειαστούν μία παραπάνω παρακολούθηση μέχρι να ρυθμιστούν καλά. Έχετε υπομονή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ