Δράσεις προς όφελος όσων ζουν με την λοίμωξη του HIV

Οι ενέργειες αφορούν την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια.

Τρεις ενέργειες που θα υλοποιηθούν άμεσα, με στόχο να ανακουφιστούν όσοι ζουν με τη λοίμωξη HIV στη χώρα μας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στην ημερίδα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Η Εθνική Στρατηγική του HIV».

Οι ενέργειες αφορούν την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια.

«Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής», τόνισε αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό «διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους, απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων και διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής».

Σκοπός μας είναι να καλύψουμε την αδιάλειπτη διενέργεια εξετάσεων των ατόμων που πάσχουν από λοίμωξη HIV, πρόσθεσε και ανέφερε ότι ήδη μελετώνται σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης του HIV, όπως είναι το PrEP, ένα εργαλείο πρόληψης που παρέχει η επιστήμη.

Προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων, αλλά και του γενικού πληθυσμού.

«Έμφαση δίνουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες, σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας.

«Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις οργανώσεις, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να βάλουμε μαζί τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, μόνο όταν είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά» κατέληξε.

Δράσεις από τη «Θετική Φωνή»

Η Θετική Φωνή, τα Checkpoint και το AHF Europe τίμησαν και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα AIDS με εξωτερικές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την επιδημία, τους ανθρώπους που ζουν με HIV αλλά και την πρόληψη.

Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, οι εθελοντές και τα μέλη μας συμμετείχαν στην ταυτόχρονη παρουσίαση της καμπάνιας #ZeroStigma.Μέσα από την εικαστική παρέμβαση των καλλιτεχνών της UrbanAct που χρηματοδότησε η εταιρεία Gillead Sciences Ελλάς, μεταμορφώθηκαν κεντρικά σημεία των τριών πόλεων, δημιουργώντας graffiti που αποτυπώνουν την αποδοχή ενάντια στην προκατάληψη, τον αποκλεισμό και το κοινωνικό στίγμα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μορφή εναλλακτικής τέχνης ως το βασικό «επικοινωνιακό» όχημα της εκστρατείας, στηρίζουμε τη προσπάθεια αναχαίτισης του ιού: η εξάλειψη του στίγματος συμβάλλει στο στόχο για μηδέν νέες μολύνσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ