Μητρικό γάλα: Το στοιχείο που το καθιστά αντιφλεγμονώδες και αντιβιοτικό

Είναι ευρέως γνωστό ότι το μητρικό γάλα περιέχει ουσίες ιδιαίτερα επωφελείς για την προστασία και την ανάπτυξη ενός βρέφους

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports εντόπισαν μια ένωση στο μητρικό γάλα που καταπολεμά τις λοιμώξεις από τα επιβλαβή βακτήρια ενώ παράλληλα επιτρέπει στα ωφέλιμα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.

Το μητρικό γάλα έχει 200 φορές περισσότερη μονολαυρική γλυκερόλη (GML) από αυτή που βρίσκεται στο γάλα αγελάδος, ενώ η βρεφική φόρμουλα γάλακτος δεν έχει καθόλου.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα GML είναι μοναδικά στο μητρικό γάλα και αναστέλλουν σημαντικά την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων», αναφέρει ο Donald Leung, καθηγητής Παιδιατρικής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ενώ τα αντιβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν τις βακτηριακές λοιμώξεις στα βρέφη, μαζί με τα παθογόνα σκοτώνουν και τα επωφελή βακτήρια. Η GML είναι πολύ πιο επιλεκτική, καταπολεμώντας μόνο τα παθογόνα βακτήρια. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι η GML έχει πολλές ελπίδες να αποτελέσει στο μέλλον ένα πρόσθετο στοιχείο στο γάλα αγελάδος και στη βρεφική φόρμουλα γάλακτος που θα μπορούσε να ενισχύσει την υγεία των μωρών», σημειώνει με τη σειρά του ο Patrick Schlievert, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Μόλις οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι το μητρικό γάλα περιέχει πολύ υψηλότερα επίπεδα GML από το αγελαδινό, έδειξαν και ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis και Clostridium perfringens, την ίδια στιγμή που το αγελαδινό γάλα ή η βρεφική φόρμουλα γάλακτος δεν έδειξαν καμία τέτοια επίδραση. Αντίθετα, το μητρικό γάλα δεν ανέστειλε την ανάπτυξη του επωφελούς βακτηρίου Enterococcus faecilis. Επιπλέον, τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα έχουν υψηλά επίπεδα των επωφελών βακτηρίων από τα είδη bifidobacteria, lactobacilli και enterococci.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές αφαίρεσαν την ουσία GML από το μητρικό γάλα, με αποτέλεσμα αυτό να χάσει την αντιμικροβιακή του δραστηριότητα ενάντια στο S. aureus, ενώ όταν την προσέθεσαν στο αγελαδινό, εκείνο μετατράπηκε σε αντιμικροβιακό.

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι η GML καταστέλλει τη φλεγμονή στα επιθηλιακά κύτταρα, που ρυθμίζουν το έντερο και άλλες επιφάνειες του βλεννογόνου. Η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα επιθηλιακά κύτταρα και να συμβάλει στην ευαλωτότητά τους τόσο σε βακτηριακές όσο και σε ιογενείς λοιμώξεις.

Συμπερασματικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι η GML δεν είναι μια ένωση που κοστίζει πολύ ακριβά, μελλοντικές έρευνες, όμως, θα αποσαφηνίσουν αν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επωφελές πρόσθετο τόσο για το αγελαδινό γάλα όσο και για τη βρεφική φόρμουλα γάλακτος γάλακτος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ