Πρώτη η Κρήτη σε εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και εφήβων

Δωρεάν συνταγογράφηση εμβολίων και για τους ανασφάλιστους

Το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε παιδιά και εφήβους συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα έχει η Κρήτη.

“Πάνω από το 95% των παιδιών είναι εμβολιασμένα” είπε στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” η Γεωργία Καζάκου, αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας με αφορμή την έναρξη σήμερα του 31ου Παγκρήτιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στην αίθουσα “Μίκης Θεοδωράκης” στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Η κα Καζάκου σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων κατανοεί τη μεγάλη αξία του εμβολιασμού και σχολίασε ότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν αντιεμβολιαστικά κινήματα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις… εμβολιοδισταγμός.

“Κάποιοι γονείς έχουν απορίες, ζητούν περισσότερη ενημέρωση και πολύ γρήγορα καταλαβαίνουν ότι τα εμβόλια είναι απαραίτητα για την προστασία των παιδιών τους” είπε.

Η κα Καζάκου υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα εμβόλια συνταγογραφούνται δωρεάν και στους ανασφάλιστους.

“Μπορούν να εμβολιαστούν όχι μόνο σε νοσοκομεία αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς” τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο δημιουργήθηκε το νέο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών και εφήβων όπως αυτό διαμορφώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας και το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, γίνεται μεταξύ 12-15 μηνών, αντί για 15 μηνών που ήταν αρχικά και η δεύτερη δόση μεταξύ 2-3 ετών αντί για 4-6 ετών.

Για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου PCV, αρκούν τρεις δόσεις στην ηλικία 2, 4 και 12 μηνών αντί για τέσσερις δόσεις 2, 4, 6 και 12 μηνών.

Αντίστοιχα, για το IPV εμβόλιο της πολυομυελίτιδας αρκούν δύο δόσεις στις ηλικίες 2 και 4 μηνών και μία δόση μεταξύ 6-18 μηνών, αντί για τέσσερις δόσεις 2, 4, 6 και 18 μηνών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει παράλληλα σειρά οδηγιών για την πραγματοποίηση εμβολιασμού σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, της μηνιγγίτιδας κλπ.

  • Εμβόλιο ηπατίτιδας Β, σε ομάδες υψηλού κινδύνου, από τη γέννηση, μεταξύ 1-2 μηνών και μεταξύ 6-18 μηνών η κάθε μία από τις τρεις δόσεις, ενώ για παιδιά που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, οι τρεις δόσεις γίνονται σε ηλικίες 2,4 και 6-18 μηνών.
  • Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη 2,4,6, 15-18 μηνών, 4-6 ετών και 11-12 ετών και ενδεχομένως και σε συνδυασμό με IPV πολυομυελίτιδας.
  • IPV πολυομυελίτιδας γίνεται στις ηλικίες 2, 4, 6-18 μηνών, 4-6 ετών και 11-12 ετών,
  • αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β (Hib) στις ηλικίες 2,4,6 και 15-18 μηνών.
  • συζευγμένο πνευμονιόκοκκου σε ηλικίες 2,4 και 12 μηνών.
  • εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας C (MCC) σε ηλικία 12 μηνών, ενώ το μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδων Α,C,W135,Y συζευγμένο (MenΑCWY) μεταξύ 11-12 ετών μία δόση.
  • τα εμβόλια ιλαράς παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR) και το ανεμευλογιάς (VAR) μεταξύ 12-15 μηνών η 1η δόση και η 2η μεταξύ 2-3 ετών.
  • ηπατίτιδας Α (HepA) σε δύο δόσεις μεταξύ 2-6 ετών.
  • HPV του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε 2 δόσεις μεταξύ 11-12 ετών, με προαιρετική τρίτη δόση ως την ηλικία των 18 ετών (προαιρετικά και για τα αγόρια από 11-18 ετών σε 3 δόσεις).
  • BCG της φυματίωσης προαιρετικά και για ομάδες υψηλού κινδύνου στη γέννηση και
  • εμβόλιο της γρίπης ετησίως σε ομάδες αυξημένου κινδύνου από 6 μηνών ως 18 ετών.
  • Το εμβόλιο του ροταϊού δεν περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και συνταγογραφείται με συμμετοχή. Συστήνεται να γίνεται στις ηλικίες 2,4 και 6 μηνών.

Στο παιδιατρικό συνέδριο που πραγματοποιείται από χθες θα γίνουν ομιλίες και επιστημονικές ανακοινώσεις για όλα τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τις ασθένειες των παιδιών και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ