Στο όριο η λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

«Δεν επιλύει τα προβλήματα η πρόσληψη ενός ιατρού» λένε οι ιατροί του νοσοκομείου για το «πράσινο φως» στις προσλήψεις που ανακοίνωσε η ΥΠΕ Κρήτης

Στο «όριο» βρίσκεται η λειτουργία των κλινικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με τον κίνδυνο να μην μπορούν το επόμενο διάστημα να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού να είναι πλέον ορατός.

Οι συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις ιατρών –με τέσσερις από αυτές να έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα- έχουν απογυμνώσει τα τμήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος. Μάλιστα σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που έχουν στις ανανεώσεις των επικουρικών ιατρών , το υφιστάμενο προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου των εφημεριών με αποτέλεσμα κλινικές να λειτουργούν στο «κόκκινο».

Στο μεταξύ για σταγόνα στον Ωκεανό κάνει λόγο η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου αναφορικά με την έγκριση πρόσληψης ενός γιατρού και επιπλέον επικουρικού προσωπικού που ανακοίνωσε χθες η 7η ΥΠΕ Κρήτης , αφού οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένη και το νοσηλευτικό ίδρυμα χρειάζεται στο στάδιο αυτό δεκάδες γιατρούς προκειμένου να υποστηρίξει την οριακή σήμερα λειτουργία των κλινικών και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου εκφράζοντας την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση για το «πάγωμα» των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που είχαν δρομολογηθεί και βρίσκονταν , όπως τονίζουν , στο στάδιο της προκήρυξης πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η 7Η ΥΠΕ

Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκε από την 7η ΥΠΕ Κρήτης η έγκριση των προσλήψεων ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων για 24 μήνες , μεταξύ των οποίων και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης συγκεκριμένα για την ενίσχυση στελέχωσης του Γ.Ν. Ρεθύμνου θα προσληφθεί ένας (1) ιατρός ορθοπεδικής, 1 ΠΕ Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών/Μηχανολόγων-Μηχανικών, 1 ΠΕ Βιοχημικών, 2 ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτικής, 1 ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών, 2 ΥΕ Γενικών Καθηκόντων/ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού.

Για το ΠΑΓΝΗ εγκρίθηκε η πρόσληψη 12 θέσεων ΤΕ Νοσηλευτικής, 6 ΤΕ Λογιστικής, 6 ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, 2 ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου, ενώ στο Γ.Ν. Χανίων ένας (1) ιατρός νευρολογίας, και στο Β.Γ.Ν.Η. ένας (1) ορθοπεδικός.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης έχει προχωρήσει ήδη για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

«ΆΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ» ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Την άμεση λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν την λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ζητούν οι γιατροί του ιδρύματος , περιγράφοντας την οριακή λειτουργία των κλινικών.

«Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισαν την καθυστέρηση , όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Ηλίας Σαμιώτης, από πλευράς της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την προκήρυξη συνολικά 15 θέσεων μόνιμων γιατρών που δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ζητώντας άμεσα να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που υπάρχει σήμερα και να ξεκλειδώσει η διαδικασία. Πρόκειται για ιατρικό προσωπικό που θα μπορούσε να καλύψει επαρκώς το σύνολο των ειδικοτήτων που χρειάζεται το νοσηλευτικό ίδρυμα καθιστώντας έτσι ομαλή την λειτουργία του.

Τα παραπάνω θέματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο πλαίσιο συναντήσεων που έχουν δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα με αίτημα της Ένωσης Γιατρών με τους θεσμικούς φορείς την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης , τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον πρώην Υπουργό Υγείας και Βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή.

Η Ένωση Γιατρών σε υπόμνημα που έχει αποστείλει περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση ζητώντας μέτρα για την στήριξη του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως τόνισε ο κος Σαμιώτης: «Ζητάμε άμεση προκήρυξη των 15 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων γιατρών για το Νοσοκομείο μας , επαρκή χρηματοδότηση για τους επικουρικούς γιατρούς τους οποίους έχει το νοσοκομείο και θέλουμε να τους διατηρήσουμε και σε κενά που δημιουργούνται να μπορούμε ταχύτατα να καλύπτουμε τις θέσεις καθώς και την επίσπευση των προσλήψεων σε ειδικευόμενους γιατρούς. Οι ειδικευόμενοι γιατροί από την ημέρα που θα προκηρυχθεί ο διορισμός τους μέχρι την ημέρα που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους χρειάζεται να μεσολαβήσουν δύο έως και τρείς μήνες. Είναι χρόνος χαμένος. Το πρόβλημα των ειδικευόμενων είναι πάρα πολύ σοβαρό , δηλαδή από τους 58 ειδικευόμενους που θα έπρεπε να έχουμε , έχουμε μόνο 18 και αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο κρίσιμο είναι αυτό. Πρόταση της Ένωσης είναι κάποιες θέσεις αγροτικών γιατρών να εξεταστεί η απόσπασή τους από την περιφέρεια να ενισχύσουν το Νοσοκομείο Ρεθύμνου».

ΟΡΙΑΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Σήμερα, τμήματα όπως το ΤΕΠ, η Παθολογική , η Χειρουργική κλινική, το Ορθοπεδικό και το Αναισθησιολογικό τμήμα στελεχώνονται οριακά ενώ είναι δύσκολη η κάλυψη των εφημεριών στην Πνευμονολογική αλλά και την Ουρολογική κλινική που πλέον δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Γυναικολογική κλινική όπου όπως επισημαίνουν οι γιατροί θα πρέπει να βρεθούν λύσεις εντός του επόμενου μήνα προκειμένου να μπορέσει να λειτουργεί.

Την ίδια ώρα αυξάνεται ,λόγω της έλλειψης ιατρών και η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία με τους ιατρούς να εκφράζουν φόβους ότι αν δεν βρεθούν λύσεις η αναμονή θα αυξηθεί περαιτέρω.

Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου , ο κος Σαμιώτης υπογράμμισε: «Πολλά τμήματα είναι στο στάδιο της εφημερειακής κατάρρευσης. Μιλάμε για το Τμήμα Επειγόντων περιστατικών στο οποίο δεν υπάρχει κάθε μέρα μόνιμος γιατρός, η παθολογική, η χειρουργική, το ορθοπεδικό και το αναισθησιολογικό τμήμα έχουν οριακή στελέχωση για εφημέρευση και υπάρχουν τμήματα όπως είναι η ουρολογική και πνευμονολογική κλινική οι οποίες δεν εφημερεύουν όλο το μήνα. Περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από άλλες ειδικότητες στο Ρέθυμνο θα πρέπει να διακομιστούν στα γειτονικά Νοσοκομεία. Τον τελευταίο καιρό η λίστα των εξωτερικών ιατρείων αυξάνει και φοβόμαστε να μην φτάσουμε σε περιόδους του 2015 όπου για να κλείσει κάποιος ραντεβού με γιατρό χρειαζόταν πάρα πολύς χρόνος».

Ο ίδιος εξήγησε πως οι αποχωρήσεις γιατρών σε συνδυασμό με τη διακοπή της ομαλής ροής που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στις ανανεώσεις και τις προσλήψεις επικουρικών γιατρών έχουν δημιουργήσει ένα «κενό» το οποίο οδηγεί τις κλινικές του νοσηλευτικού ιδρύματος σε αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες σε εφημερίες.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ένωσης υπογράμμισε : «Πριν από τις εκλογές είχαν προκηρυχθεί 12 θέσεις εκ των οποίων οι τρείς ήταν άγονες, μια θέση παθολόγου και δύο για το ΤΕΠ, οι οποίες είχαν προκηρυχθεί, δεν είχαν καλυφθεί και θα ξαναέβγαιναν. Λόγω της προεκλογικής περιόδου αυτό πάγωσε και περιμέναμε μετά τις εκλογές να συνεχιστεί η διαδικασία. Πλέον έχουν περάσει τρείς μήνες και υπάρχουν μόνο οι διαβεβαιώσεις ότι θα προκηρυχθούν. Αυτές οι θέσεις θα καλύψουν συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων του προηγούμενου έτους όπως και εκείνων που μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις, όπως και αυτών που θα στελέχωναν τμήματα σε νέο προσωπικό. Επίσης έχουμε καθυστερήσεις και έτσι το προσωπικό που φεύγει – τέσσερις γιατροί το τελευταίο διάστημα- δεν μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα από νέο προσωπικό. Έτσι και ενώ ήμασταν σε μια οριακά καλή κατάσταση , πλέον εμφανίστηκαν ξανά προβλήματα».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ για προσλήψεις προσωπικού ο κος Σαμιώτης τόνισε πως ένας γιατρός δεν μπορεί να καλύψει ανάγκες σε δεκάδες γιατρούς που χρειάζεται το νοσηλευτικό ίδρυμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου δουλεύει οριακά το τελευταίο εξάμηνο μετά την συνταξιοδότηση γιατρών του ΕΣΥ τον τελευταίο χρόνο και τη μη αναπλήρωση της θέσης τους, την παραίτηση ειδικευμένων γιατρών και την απογύμνωση από ειδικευόμενους. Η Προκήρυξη των 12 μόνιμων θέσεων και των 3 άγονων του Ιουνίου ήταν κομβικές για την επιβίωση του νοσοκομείου μας. Με την αναστολή της προκήρυξης, την απίστευτη καθυστέρηση των τελευταίων μηνών στους διορισμούς ειδικευμένων και ειδικευόμενων, τον περιορισμό του κονδυλίου για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού και την έλλειψη ειδικευόμενων, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει ήδη περιορίσει μεγάλο μέρος των πρωινών λειτουργιών του (εξωτερικά ιατρεία, τακτικά χειρουργεία) έχει αναστείλει εκπαίδευση και άδειες και φτάνει πλέον στα όρια της εφημεριακής κατάρρευσης.

Η κατάσταση σε κάποια τμήματα είναι δραματική. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τ.Ε.Π.: 3 μόνιμοι γιατροί (από τις 5 οργανικές θέσεις). Η μία γιατρός έχει κάνει χρήση της 4μηνης άδειας άνευ αποδοχών που δικαιούται λόγω τέκνων. Άρα 2 γιατροί. Ένας γενικός γιατρός πραγματοποιεί 7 μικτές εφημερίες στη διαλογή χωρίς πρωινό ωράριο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το μεγαλύτερο μέρος του μήνα δεν καλύπτεται από εφημερεύοντα, τα πρωινά στην καλύτερη περίπτωση βρίσκεται ένας ειδικός γιατρός στα επείγοντα και λόγω υποστελέχωσης ειδικευόμενων, ένας ειδικευόμενος παθολόγος και κάποιες φορές ένας ειδικευόμενος χειρουργός. Δεν λειτουργεί η διαλογή τα πρωινά. Από τις 4 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχτηκαν οι 2 βγήκαν άγονες.
  • ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: Υπηρετούν 4 μόνιμοι γιατροί, εκ των οποίων μια σε άδεια μητρότητας (από τις 6 οργανικές θέσεις), μια γιατρός σε απόσπαση από το Π.Β.Γ.Ν.Η. Δυο πρωινά τη βδομάδα κάνει το ιατρείο ειδικών λοιμώξεων στο Βενιζέλειο. Η μετακίνηση της λήγει στο τέλος του χρόνου. 4 ειδικευόμενοι και 4 αγροτικοί (ένας σε πλήρη απόσπαση που τελειώνει σε ένα μήνα και 3 μόνο για εφημερίες). Οι παθολόγοι αναγκαστικά καλύπτουν και το ΤΕΠ τις περισσότερες μέρες με τουλάχιστον 8 εφημερίες κάθε μήνα. Δυο φορές έχει προκυρηχθεί θέση μόνιμου παθολόγου και βγήκε άγονη.
  • ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ:Υπηρετούν 3 μόνιμοι πνευμονολόγοι (από τις 4 μόνιμες θέσεις). Οένας εξ αυτών Δ/ντης συνταξιοδοτείται το επόμενο έτος. Η κλινική κλείνει 8 μέρες το μήνα.
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: Υπηρετούν 4 μόνιμοι γιατροί (ένας εξ αυτών σε αναρρωτική άδεια και ένας βγαίνει στη σύνταξη στο τέλος του χρόνου), 2 επικουρικοί, 3 ειδικευόμενοι και 1 αγροτικός μόνο για εφημερίες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάνουν 8-10 εφημερίες καλύπτοντας και το ΤΕΠ.
  • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: Υπηρετούν 3 μόνιμοι και 3 επικουρικοί γιατροί. Αυτό σημαίνει 10 εφημερίες ο καθένας (2 ειδικοί σε εφημερία). Οι 2 επικουρικοί τελειώνουν τη θητεία τους το Νοέμβριο και ενώ έχει προσληφθεί ένας άλλος επικουρικός γιατρός ο διορισμός του δεν έχει προχωρήσει.
  • ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: Υπηρετούν 4 μόνιμοι γιατροί, 2 Δ/ντές, 1 Επιμελητής Α΄ και 1 Επιμελήτρια Β΄ καθώς και 1 επικουρικός, του οποίου η σύμβαση λήγει 30/11-19, σε σύνολο 5 Οργανικών θέσεων. 1 ειδικευόμενος και μία αγροτικός μόνο για εφημερίες. Οι γιατροί εκτελούν έως και 14 εφημερίες (ενεργείς &ετοιμότητας) μηνιαίως, ξεπερνώντας τα όρια της ασφαλούς εφημέρευσης.
  • ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Υπηρετούν 3 ειδικευμένοι μόνιμοι γιατροί, ένας επικουρικός (μέχρι το Μάρτιο 2020) και μια αγροτικός ειδικευμένη σε απόσπαση (λήγει η μετακίνηση της αυτό το μήνα). Χωρίς ειδικευόμενους. Αποτέλεσμα ο περιορισμός των χειρουργικών τραπεζιών σε τέτοιο βαθμό που ελάχιστα τακτικά χειρουργεία πραγματοποιούνται.

Πολλές από τις υπόλοιπες κλινικές λειτουργούν με ανάλογες συνθήκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα νευρολόγο για όλο το νομό και τμήματα όπως τη ΜΕΘ με ένα εξειδικευμένο, το Ακτινολογικό, ΩΡΛ η Καρδιολογική χωρίς κανένα ειδικευόμενο.

Με αυτά τα δεδομένα τα περισσότερα τμήματα αλλά και το νοσοκομείο ως σύνολο δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οι περισσότεροι γιατροί δουλεύουν πάνω από τα όρια της ασφαλούς εφημέρευσης χωρίς ένα ορίζοντα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους. Με κομβικό το πρόβλημα του τμήματος των ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ που επηρεάζει όλα τα τμήματα του νοσοκομείου ζητάμε:

  1. Την άμεση προκήρυξη των 3 άγονων θέσεων (2 ΤΕΠ 1 Παθολόγου). Αυτές οι θέσεις πρέπει να προκηρυχτούν με κίνητρα άγονης θέσης πχ την αναστολή του αγροτικού.
  2. Την άμεση προκήρυξη των θέσεων που «πάγωσαν» τον Ιούνιο χωρίς περικοπές (υπάρχει η πληροφορία ότι θα περικοπεί μια θέση ορθοπεδικού)
  3. Την επίσπευση των διορισμών που έχουν «κολλήσει» αδικαιολόγητα 3 ειδικευόμενων, 1 επικουρικού και ενός μόνιμου γιατρού.

Ως άμεσα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από την ΥΠΕ

  1. Μετακίνηση ειδικών γιατρών από άλλες θέσεις λόγω κατάστασης έκτακτου ανάγκης. Μία δυνατότητα που υπάρχει ήδη είναι η μετακίνηση μια ειδικευμένης παθολόγου που είναι αγροτικός στο κέντρο υγείας Κανδανου στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας.
  2. Με δεδομένη την δυνατότητα των γενικών γιατρών κάλυψης των εφημεριών των Κέντρων Υγείας του νόμου χωρίς να υπέρβαση του πλαφόν εφημέρευσης ζητάμε την απόσπαση όλων των αγροτικών του νόμου για εφημερίες ως ειδικευόμενων στο νοσοκομείο
  3. Επίσης την κάλυψη από γενικούς γιατρούς με εφημερίες στη διαλογή του ΤΕΠ σε μεικτή εφημερία εφόσον δεν υπερβαίνεται το πλαφόν εφημέρευσης τους στα Κέντρα Υγείας

Είναι γνωστό ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν από τους φορείς του Νοσοκομείο Ρεθύμνου για την ενίσχυση των Τ.Ε.Π. από γενικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας του νομού απέτυχαν.

Κρίνουμε ότι η νέα ΥΠΕ πρέπει να θέσει τις σωστές προτεραιότητες και να στηρίξει το νοσοκομείο, διότι αν δε δρομολογηθούν ΑΜΕΣΑ δραστικές λύσεις κάποιες κλινικές θα κλείσουν και άλλες θα υπολειτουργούν με ότι αυτό συνεπάγεται για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τη Δημόσια Υγεία. Ζητάμε άμεσα συνάντηση προκειμένου να βρούμε λύσεις».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ