Τροφές για να αναπληρώσετε βιταμίνη D

Η έλλειψή της έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2 και άλλες ασθένειες.

Η βιταμίνη D γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», αποτελεί βασική θρεπτική ουσία για την λειτουργία του οργανισμού.

H βιταμίνη D, βοηθά σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, ενώ είναι πιο δημοφιλής για την ικανότητά της να συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην υγεία των οστών.

Η βιταμίνη D, συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, αλλά καθώς οι διαγνώσεις του καρκίνου του δέρματος γίνονται όλο και πιο συχνές, οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερο, περισσότερο ασφαλείς πηγές βιταμίνης D.

Η έλλειψή της έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2 και άλλες ασθένειες.

5 τροφές που θα σας βοηθήσουν να την αναπληρώσετε:

Ρέγγα: Ενδεχομένως να μην αποτελεί μία δημοφιλή επιλογή, η ρέγγα είναι είναι μία πλούσια πηγή βιταμίνης D. Μπορεί να καταναλωθεί ωμή, μαγειρεμένη ή καπνιστή. Πέρα από τη βιταμίνη D όπως διαβάζουμε στο onmed.gr, είναι επίσης μία εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Περίπου 28 γραμμάρια ρέγγας περιέχουν το 114% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Κρόκος αυγού: Πολλές συζητήσεις γίνονται σχετικά με το πόσο ωφέλιμα είναι τελικά τα αυγά για την υγεία, ωστόσο δεν χωρά αμφιβολία ότι μπορούν να προσφέρουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ένας κρόκος αυγού περιέχει το 5% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Σαρδέλες: Μπορείτε να βρείτε σαρδέλες σχεδόν σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ, ενώ μία κονσέρβα περιέχει το 19% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Στρείδια: Αν και η υφή τους δεν αρέσει σε όλους, τα συγκεκριμένα μαλάκια είναι μία αξιόπιστη πηγή βιταμίνης D. Προτιμήστε να τα καταναλώνετε ωμά, καθώς έτσι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, σίδηρο και ασβέστιο.

Σολομός: Ο σολομός είναι μία καλή επιλογή για να λάβετε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε. Περίπου 85 γραμμάρια μαγειρεμένου σολομού περιέχουν το 112% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ