Ο αξεπέραστος Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και η άγνωστη επίσκεψή του στην Κρήτη

Ο νομπελίστας συγγραφέας είχε έρθει το Καλοκαίρι του 1982, την χρονιά που πήρε το Νόμπελ!

Οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να το φανταστούν. Ελάχιστοι ήξεραν ότι ο μεγάλος Λατινοαμερικάνος συγγραφέας Gabriel Garcia Marquez είχε επισκεφτεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 την Κρήτη. Η φωτογραφία τον δείχνει να είναι το Καλοκαίρι του 1982 (ακριβώς την χρονιά που πήρε το Νόμπελ το οποίο ανακοινώθηκε λίγους μήνες μετά!) σε μια παραλία της Κρήτης- σε ποια άραγε;- με την Mercedes Barcha τον έρωτα της ζωής του- γνωριζόταν από τα παιδικά τους χρόνια.

Η φωτογραφία είναι στο Ransom Center/University of Texas at Austin και τη δημοσίευσε η κ.Κατερίνα Αθανασάκη χωρίς επιπλέον λεπτομέρειες για τον τόπο που τραβήχτηκε.

Ο Νομπελίστας συγγραφέας που πέθανε το 2014 (γεννήθηκε το 1927) θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού και ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όχι μόνο της ισπανόφωνης αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έγινε διάσημος με το μυθιστόρημά του Εκατό χρόνια μοναξιά (1967), ενώ επίσης σημαντικά θεωρούνται τα έργα του Το φθινόπωρο του Πατριάρχη (1975), Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου (1981) και Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας (1985).

Ο Μάρκες εργάστηκε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ως δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Υπήρξε φίλος του Φιντέλ Κάστρο και για μεγάλο χρονικό διάστημα του είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ, λόγω της στήριξής του σε αριστερά καθεστώτα που ήταν ενάντια σε αυτές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ