Οι έξτρα πόροι για τον Πολιτισμό και ... η "βόμβα" Συθιακάκη που μονοπώλησε τη σύσκεψη

Άλλα 10 εκ. ευρώ για τον Πολιτισμό από τον "κουμπαρά" του ΕΣΠΑ

Λες και το διαισθανόταν η κ. Μενδώνη, αφήνοντας τις δηλώσεις τις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για μετά το τέλος της συνάντησης στην Περιφέρεια Κρήτης.

Δημοσιογράφοι την ρώτησαν εάν θα έχει προκύψει κάτι επιπλέον (από αυτά που ήδη είχαν διαρρεύσει) για τα Ενετικά Τείχη κι εκείνη το άφησε ανοιχτό: “Ενδεχομένως”.

Και να που προέκυψε με τη “βόμβα” που έριξε η κ. Συθιακάκη!

Δε θα κουραστεί να επισημαίνει τα προβλήματα γραφειοκρατίας που υπάρχουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης! Ο κ. Αρναουτάκης τα τόνισε και σήμερα, ενώπιον της Υπουργού! Πράγματι, όταν ένας νόμος αλλάζει συνεχώς, πώς να προχωρήσουν κάποια απ’ τα βασικά έργα πνοής που χρειάζεται το νησί! Δικαιολογημένα τα παράπονα του Περιφερειάρχη.

Ασφαλώς και δεν υπήρχε... υποψία αιχμής προς την κ. Μενδώνη, με την οποία ο κ. Αρναουτάκης γνωρίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η συνεργασία τους είναι άψογη. Η Υπουργός Πολιτισμού και “ο φίλος μου ο Σταύρος”, όπως αποκάλεσε τον Περιφερειάρχη Κρήτης η κ. Μενδώνη, θα ενισχύσουν τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας τους με σκοπό να “ανθίσει” ακόμα περισσότερο ο τομέας του Πολιτισμού στην Κρήτη! Σ’ αυτό συμφώνησε απόλυτα και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, σημειώνοντας πώς ο Πολιτισμός πρέπει να συνδεθεί με την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη!

Το είχε πει και νωρίτερα άλλωστε και η κ. Μενδώνη (και είχε υπερθεματίσει και ο κ. Αρναουτάκης), ότι ο Πολιτισμός μπορεί μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για την Κρήτη! Διότι η μεγαλόνησος διαθέτει και έναν μεγάλο και βαθύ πολιτιστικό πλούτο, που είναι και το μεγάλο της ατού!

“Αθλητισμός ίσον Πολιτισμός”, πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης, λέγοντας ότι το Ηράκλειο έχει ανάγκη και θα διεκδικήσει μεγάλες διοργανώσεις! Νωπές είναι ακόμα οι (προ καιρού) δηλώσεις - δεσμεύσεις του, ότι θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης να γίνει η έδρα της Εθνικής ομάδας στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Μάλλον μία κακή παρένθεση ήταν η τηλεφωνική διάνεξη που είχαν προ καιρού ο Λευτέρης Αυγενάκης με τον Σταύρο Αρναουτάκη. Το μεταξύ τους κλίμα σήμερα ήταν εξαιρετικό, ενώ δεν έλειψαν και τα εκατέρωθεν αστεία!

Ορθή ήταν η παρατήρηση που έκανε για την κ. Μενδώνη το πρωί ο κ. Κουκιαδάκης, σε συζητήσεις που είχε με δημοσιογράφους στη Λότζια, λίγο πριν την άφιξη της Υπουργού. Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου και νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «συνΕργασια για το Ηράκλειο» χαρακτήρισε την κ. Μενδώνη “αποτελεσματική”, πολύ ικανή αλλά και άριστη γνώστρια του χαρτοφυλακίου που έχει αναλάβει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι και... “παντός καιρού”. Δεν εννοούσε φυσικά τον σημερινό αφόρητο νοτιά, αλλά την επάρκειά της στην θέση της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία κατείχε μέχρι πρότινος. Οι κυβερνήσεις άλλαζαν, αλλά η κ. Μενδώνη βρισκόταν αμετακίνητη, παρουσιάζοντας έργο!

Σε όσα υποστήριξε ο κ. Κουκιαδάκης ήρθαν να προστεθούν και οι (κοινές) αναφορές της Υπουργού Πολιτισμού και του κ. Αρναουτάκη, οι οποίοι εξήραν τη φιλία και την πολύχρονη συνεργασία τους, ανεξαρτήτως κυβέρνησης!

“Είναι αδιανόητο να έχουμε μόνο 10% απορροφητικότητα”, είχε υπογραμμίσει σε κάποια αποστροφή του λόγου της η κ. Μενδώνη, έχοντας καταπιαστεί από το... “πεσκέσι” του κ. Αρναουτάκη: Ήδη υπάρχει έγκριση να δοθούν 20 εκατομμύρια ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους της Περιφέρειας προς το Υπουργείο για έργα Πολιτισμού στο νησί, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης να αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα να βγουν κι άλλα 10 από τον (ίδιο) “κουμπαρά” του ΕΣΠΑ.

Δεν ξέρουμε εάν ήταν “καρφί” προς τους προκατόχους της, πάντως η κ. Μενδώνη τόνισε ότι οι όποιες κινήσεις γίνονται από την ίδια αλλά και από όλη συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν εμπεριέχουν ίχνος... παρορμητικότητας, αλλά προκύπτουν μονάχα κατόπιν ώριμων σκέψεων – αποφάσεων.

“Είμαστε καινούργια κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να κινούμαστε επιπόλαια”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.

Έτσι θα δράσει και το Υπουργείο Πολιτισμού στην περίπτωση των Ενετικών Τειχών, με την κ. Μενδώνη και τον κ. Αυγενάκη να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί επικαιροποίηση το Master Plan του Δήμου.

Ασφαλώς όμως, έπειτα από αυτά που... αποκάλυψε (δημοσίως) η κ. Συθιακάκη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση του Δήμου, σε αυτά που προσάπτει η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων στη Λότζια: Ότι “στην υπουργική απόφαση έγκρισης του Master Plan αναγράφεται ρητά πως το Σχολείο θα μείνει εκεί με την προϋπόθεση ότι θα γίνει στατική αποκατάσταση του προμαχωνα. Ο Δήμος γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Το έργο πρέπει να γίνει γιατί εάν το αφήσουμε αλλά δέκα χρόνια θσ έχουμε πρόβλημα”.

Και μια και (κατά... σύμπτωση) βρισκόμαστε (εν προκειμένω) επάνω από τα γήπεδα τένις (κάνοντας όλη αυτή την πολύ σοβαρή συζήτηση), η κ. Συθιακάκη έκανε ένα ισχυρό... σερβίς και το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στην πλευρά της δημοτικής αρχής...

Και κάλλιστα μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για match point, διότι διακυβεύεται η ασφάλεια τόσο πολλών ανθρώπων...

Το επικαλέστηκαν και οι δύο, όπως και την αποτελεσματική τους συνεργασία που συνεχίζεται. Ο Περιφερειάρχης μάλιστα δώρισε στην υπουργό τον πολυσέλιδο τόμο με την ιστορία της Κρήτης, του συγγραφέα πανεπιστημιακού Θεοχαρη Δετοράκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ