Άγνωστες πτυχές της ζωής του Κωστή Δαβάρα στην Κρήτη

Άγνωστες πτυχές της ζωής του Κωστή Δαβάρα στην Κρήτη

Ο αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης μιλά στο Livetalks για τον διακεκριμένο καθηγητή μινωικής αρχαιολογίας που άφησε πίσω του σημαντικό έργο

Η απώλεια του Κωστή Δαβάρα, του αρχαιολόγου που διέσωσε μνημεία και αρχαιολογικές περιοχές στην Κρήτη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στη μινωική αρχαιολογία, καθώς παρά το προχωρημένο της ηλικίας του εξακολουθούσε να παράγει σημαντικό επιστημονικό έργο. 

Ο αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης που είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά τον εκλιπόντα όντας φοιτητής του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε στο Livetalks για την προσωπικότητα του Κωστή Δαβάρα αλλά και το καθοριστικής σημασίας αρχαιολογικό έργο που άφησε πίσω του στην Ανατολική Κρήτη.

Ο κ. Τζωράκης αναφέρθηκε στο τέχνασμα με το οποίο ο Κωστής Δαβάρας ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων στο Ηράκλειο συνέβαλε στην εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκαπήλων που λυμαίνονταν την περιοχή της Μεσαράς. Για μήνες υποδυόταν τον Γερμανό αρχαιόφιλο που επιδίωκε να αποκτήσει αρχαιολογικούς θησαυρούς και με τον τρόπο αυτό κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μελών του κυκλώματος και να έρθει μαζί τους σε προχωρημένες συνεννοήσεις. Η δράση του αυτή μνημονεύεται ονομαστικά από τον Νικόλαο Πλάτωνα στο επίσημο δελτίο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου.

Ακόμη ο κ. Τζωράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σεμνότητα του χαρακτήρα αλλά και την ξεχωριστή μορφή του Κωστή Δαβάρα τονίζοντας ότι ήταν πασίγνωστος διεθνώς στον τομέα της μινωικής αρχαιολογίας αλλά ταυτόχρονα τόσο άγνωστος στους πολλούς, ακριβώς λόγω της σεμνότητάς του.

Ο Κωστής Δαβάρας υπήρξε Έφορος Αρχαιοτήτων Ανατολικής Κρήτης και ιδρυτής των Μουσείων Αγίου Νικολάου και Σητείας ενώ το μεγάλο του επίτευγμα, όπως τόνισε ο κ. Τζωράκης ήταν η κήρυξη αρχαιολογικών χώρων και ζωνών σε διάφορες περιοχές του Λασιθίου τις δεκαετίες του 70 και του 80 με προσωπικό μόχθο και κάτω από πολλές αντιδράσεις.

Ακούστε τη συνέντευξη του Γιώργου Τζωράκη:Διαβάστε επίσης:

Έφυγε από τη ζωή ο ηρωικός αρχαιολόγος που έσωσε μνημεία και αρχαιολογικές περιοχές στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ