Ελλείψεις φαρμάκων: Γυρίζουν την Κρήτη με μια... συνταγή στο χέρι!

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Τί λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου - «Έπρεπε να είχαν παρθεί μέτρα το φθινόπωρο... Τώρα καιγόμαστε»

Τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων καταγράφονται και στα φαρμακεία της Κρήτης με ασθενείς να «γυρνούν με μια συνταγή στο χέρι και να αναζητούν τα φάρμακα τους ακόμα και από μια πόλη του νησιού σε άλλη» αναφέρει στο cretalive ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης.

«Υπάρχουν συνταγές που παραμένουν μέρες σε φαρμακεία για να εξυπηρετηθούν και φαρμακεία που έχουν λίστες αναμονής για φάρμακα. Σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις, από τα απλά αντιπυρετικά μέχρι τα πλέον σύνθετα αντικαρκινικά φάρμακα» σημειώνει ο ίδιος.

Μάλιστα αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του cretalive για μία μητέρα από το Ηράκλειο η οποία έψαχνε εναγωνίως αντικαρκινικά φάρμακα για τον γιο της στην Κρήτη και εν γένει στη χώρα μας και τελικά τα βρήκε... στη Γαλλία.

Εκτός από τις σοβαρές ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα, λόγω της εποχής και της έξαρσης των ιώσεων «προβληματίζουν επίσης οι ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και αντιισταμινικά ρινικά σπρέι για ενήλικες ενώ παρόμοιες ελλείψεις καταγράφονται και στα παιδιατρικά φάρμακα. Αντιβηχικά, αντιβιοτικά, εισπνεόμενα για λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν μεγάλες λίστες αναμονής», σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.
 

«Έπρεπε να είχαν παρθεί μέτρα το φθινόπωρο... Τώρα καιγόμαστε»

«Το πρόβλημα καταγράφεται στα φαρμακεία εδώ και ένα με δύο χρόνια» σημειώνει ο κ. Σκουντάκης και συνεχίζει λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μία λύση στο πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις. Η επίλυση (σ.σ. τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας) έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το φθινόπωρο. Σήμερα θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση... τώρα καιγόμαστε» τονίζει.
 

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είναι:

  • Συνέχιση ελέγχων σε φαρμακαποθήκες.
  • Έλεγχοι σε εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για διατήρηση των αποθεμάτων.
  • Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ εντείνεται η παραγωγή ελληνικών βιομηχανιών σε δραστικές ουσίες που παρουσιάζουν έλλειψη.
  • Συνεννόηση με ΕΟΦ για ενημέρωση για γενόσημα φάρμακα αντίστοιχης ουσίας και αξίας
  • Ενημέρωση στους γιατρούς για ελλείψεις, για ανάλογη συνταγογράφηση.
  • Μόνο άυλη συνταγογράφηση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη.
  • Όσα φάρμακα δεν υπάρχουν ως υποκατάστατα θα τα προμηθευτεί η κυβέρνηση για να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς.

Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Δείτε επίσης:

Καρκινοπαθής βρήκε φάρμακα στη Γαλλία που δεν έβρισκε στο Ηράκλειο!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ