Εμπορικά: Λίγες ώρες πριν το λουκέτο !

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Εμπορικά: Λίγες ώρες πριν το λουκέτο !

Οι αποστάσεις τηρήθηκαν ευλαβικά την τελευταία ημέρα λειτουργίας τους... από μακριά και αγαπημένοι.

Του Αντώνη Παντινάκη 

Λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του μέτρου της κυβέρνησης για κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, στο κέντρο του Ηρακλείου υπήρχε την Τρίτη μία διπλή, αντικρουόμενη τάση: Άλλες επιχειρήσεις κατέβασαν από χθες τα ρολά, άλλες παράμειναν ανοιχτές.

Οι δείκτες του ρολογιού έμοιαζαν σαν να σταμάτησαν να γυρνούν: Η ώρα δεν περνούσε, ο χρόνος κόλλησε στο... μηδέν που επέβαλε ο κορωνοϊός (και) στην αγορά.

Ο σεφτές είναι πια προνόμιο ... λίγων και συγκεκριμένων, χωρίς ευτυχώς την ύπαρξη ή την... υποψία συνωστισμού. Οι αποστάσεις τηρήθηκαν ευλαβικά. Από μακριά και αγαπημένοι. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, άλλωστε.

Ε, και λίγη παραπάνω έκθεση στον ήλιο δεν βλάπτει. Βιταμίνη D είναι αυτή, ενισχύει το ανοσοποιητικό!

 

Η Νάντια με τα... γάντια

Απ’ τις νέες αποφάσεις του Μαξίμου εξαιρούνται τα περίπτερα. Η κ. Νάντια, φορώντας... γάντια για την προστασία της, θα παραμείνει και σήμερα Τετάρτη στο πόστο της, στην πλατεία Δασκαλογιάννη.

Η κίνηση έχει μειωθεί κατά πολύ στο κέντρο. “Δεν έχει κόσμο. Αυτοί που θα έρθουν για να τους εξυπηρετήσω δείχνουν πανικοβλημένοι. Μου ζητούν αντισηπτικά, μαντηλάκια, τα οποία δεν τα έχουμε – υπάρχει έλλειψη” παρατηρεί.

“Είμαστε εδώ, προσέχουμε. Οι περισσότεροι που θα έρθουν φορούν γάντια. Προσπαθούμε να κρατάμε αποστάσεις... και ο Θεός βοηθός”.

Μαγαζιά

Μαγαζιά

Ετοιμοπόλεμοι

Πλήρως προετοιμασμένη είναι και η κ. Γεωργία, ιδιοκτήτρια συνοικιακού παντοπωλείου. Και τη μάσκα της φοράει, και τα γάντια της, δηλώνοντας ικανοποιημένη από τη συμπεριφορά των πελατών της: “Ο κόσμος είναι πολύ ενημερωμένος, ξέρει τι συμβαίνει. Γενικά, είμαι ευχαριστημένη από τη συμπεριφορά των πελατών. Όλοι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Όταν είναι ένας μέσα, δεύτερος δεν μπαίνει. Οι περισσότεροι έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους. Συνήθως μου ζητούν αντισηπτικά και χλωρίνες”.

Και ο κ. Γιάννης όμως από το διπλανό κατάστημα με τυροκομικά προϊόντα τηρεί κατά γράμμα όλες τις υγειονομικές συμβουλές: “Προσπαθώ. Ο,τι έχω ακούσει ότι είναι σωστό, το κάνω. Φοράω γάντια, μάσκα. Το μαγαζί είναι μικρό, ένα άτομο μπαίνει μέσα. Στο χώρο που εργάζομαι και κόβω τα τυριά δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κάποιος και να αγγίξει. Κάθε φορά αλλάζω γάντια. Υπάρχει φόβος. Καθένας παίρνει τα μέτρα μόνος του, πλέον. Δεν χρειάζεται να του πούμε εμείς κάτι”.

Μαγαζιά

Μαγαζια

 

“Πολύ χειρότερα από τα Capital Controls”

Τους λιγοστούς περαστικούς και τα ελάχιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν, κοίταζε και ξανακοίταζε ο κ. Βασίλης Καραΐσκος, έξω από το μαγαζί με υποδήματα το οποίο διατηρεί σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου.

Περιθώριο να ρεμβάσει δεν είχε, διότι δεν (δια)βλέπει άμεσα φως στον ορίζοντα: “Είμαι 39 χρόνια εδώ, τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναζήσει. Πιστεύω ότι θα είναι το πιο άσχημο καλοκαίρι. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με τα Capital Controls, δεν το συζητάμε αυτό.” μας είπε. “Κι αυτοί που κυκλοφορούν έχουν κάποια έκτακτη ανάγκη. Δεν έχει νόημα να είμαστε ανοικτά και να καθόμαστε.

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά πιστεύω ότι μετά από δύο μήνες θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση αυτή.

Είναι λογικό να μην υπάρχει κίνηση. Ο κόσμος είναι λογικό να κάθεται σπίτι, γιατί δεν ξέρει τι θα συναντήσει! Όλοι οι έμποροι περνάμε δύσκολες στιγμές, όπως κι όλοι οι άνθρωποι γενικά”.

Καραΐσκος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ